Здраве

Бебчо по корем

Поставянето на бебето по корем играе важна роля за неговото развитие.

Бебчо по корем

Спазвайки препоръката на педиатрите децата да спят по гръб обаче, много родители пропускат значимостта на времето, прекарано „от другата страна“. А то е задължително за доброто физическо и психическо състояние на малчугана.

 

Защо?

Слагането по корем има огромно значение, тъй като:

  • помага на мъника да овладее съществени умения, като преобръщане, седене и пълзене;
  • стимулира двигателните умения;
  • укрепва врата и гръбната мускулатура;
  • предотвратява плагиоцефалията (синдром на сплесканата глава);
  • подпомага контрола на главата;
  • облекчава болката, причинена от газове.

 

Кога?

Възможно най-скоро след раждането, за да приеме дребосъкът този процес като естествен. В началото го слагайте по коремче за 5 минути и постепенно увеличавайте до 20-30, 2-3 пъти на ден. Не го правете след хранене, както и ако бебето е раздразнително и страда от колики. Подходящи са моментите след събуждане и смяна на пелената.

 

Постоянство

В началото мъникът може да се противи на новата поза, тъй като е непозната за него. Не го притискайте, но бъдете постоянни – дори и само за една минута, детето трябва да бъде поставяно по корем всеки ден.

 

Къде и как?

Поставете малкото човече върху меко одеяло на пода. Вие също се настанете по този начин, за да му покажете, че няма нищо страшно. Подканяйте го да види и опознае играчките, наредени в кръг около него. Така ще го стимулирате да се движи и да се върти. Редувайте позите и помещенията, в които го слагате по коремче, за да не му доскучае.

 

Под наблюдение

Не оставяйте хлапето без надзор!

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център „Детско здраве“

 

 

 

Сподели: