Lifestyle

Бебе на спалнята... шок или идилия

Влизали ли сте в български етномузей - например Етъра? А направило ли ви е впечатление какво е представлявала спалнята на нашите предци? Всички от семейството са лягали на пода и... по този начин са си спестили цялата тази какафония около терзанията на съ

Бебе на спалнята... шок или идилия

Влизали ли сте в български етномузей - например Етъра? А направило ли ви е впечатление какво е представлявала спалнята на нашите предци? Всички от семейството са лягали на пода и... по този начин са си спестили цялата тази какафония около терзанията на съвременните майки, а именно трябва ли бебето да спи в родителското ложе или всеки трябва да си знае мястото, дори и най-малкия член на фамилията. Пълна идилия, без излишна тревожност.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СПОР

... е за хигиената. Тук лагерите са два и разположени на твърде крайни позиции. Половината родители са на мнение, че си е направо престъпление да оставиш детето да спи в среда, в която възрастните, въпреки вечерния душ, оставят след себе си всякакви частици, падащи от косата, кожата, окосмените части, ноктите. Освен това, ако не живеят в хотел, и най-изтънчените домакини не сменят спалното бельо всеки ден, а в леглото си родителите се занимават и с далеч по-интимни неща от това да кърмят, приспиват бебето или да се гушкат. Не на последно място съществува риск единият от родителите (таткото не притежава майчинския инстинкт на жените) да притисне бебето и да се стигне до фатален край. Другият лагер изтъква мотива си, че най-важното нещо в света на бебето е да не прекъсва връзката с майка си. Това се постига чрез много гушкане, кърмене на поискване и спокоен сън, а всички те изискват голямо меко удобно легло - ОБЩО!

НА МАМА ДЕТЕТО

Някои теории за възпитание наблягат на самостоятелността още от първия ден на бебето. Психолозите считат, че това качество е важно за здравословното порастване на хлапето и развитието на неговата психика. Освен това е известно, че създаването на навици (което включва свикване със собственото легло) помага на мъника да се ориентира в разпределението на семейното пространство и след време не се сблъсква с проблема да се „премести" в отделна стая. Други твърдят, че на тази крехка възраст детето има нужда само от майка си и е изключително рано да се говори за възпитание преди навършването поне на 2 години. Процесът на кърмене на поискване се извършва много по-лесно и без усилия и от двете страни, а родителите са в постоянна готовност да откликнат на желанията на бебето.

Въпроси към педиатъра

Д-р Ружа Панчева

 - Какво е вашето мнение, като педиатър, за това бебето да спи на спалнята при родителите си?

Този въпрос е предизвикал много дискусии в педиатричните среди, както и доста многоцентрови изследвания от сериозни световни организации. (Такива са правени от сериозни международни организации като Работната група по позициониране на кърмачето и внезапна детска смърт към Американската академия по педиатрия, Организацията за съгласувани европейски действия при внезапна детска смърт и от Фондацията за изучаване на смъртта в кърмаческа възраст). В световен мащаб се наблюдава тенденция за повишаване на честотата на това явление. Например в годините между 1993 и 2000 процентът на практикуващите го в Америка се е увеличил двукратно - от 5,5% на 12,8%.

Електрофизиологични и поведенчески проучвания доказват значението на съня в едно легло за улесняване на кърменето и подобряването на връзката на майката с детето, но епидемиологични проучвания показват, че то може да е опасно за детето при някои случаи. Например има данни за по-висок риск от внезапна детска смърт при спане в едно легло с майки-пушачки, при други проучвания този риск е завишен само при деца до 8 седмична възраст, а при трети (например в Шотландия), рискът е статичстически висок дори при непушачки, спящи нощем заедно с кърмаче на възраст до 11седмици. Фактори с доказано значение са също: споделянето на леглото с повече на брой хора, преждевременно родени или деца с ниско тегло, употреба на алкохол или успокоителни от родителите, както и преумора.Счита се, че спането на канапе заедно с детето не е желателно и не трябва да бъде подкрепяно.

 - Съществува нова теория, според която спящото при родителите си бебе контролира по-добре дишането си и освен това се намалява рискът от внезапна детска смърт. Какво е вашето мнение?

На базата на споменатите многоцентрови контролирани проучвания, които са в основата на медицина, базираща се на доказателства се счита, че рискът за внезапна смърт е в общия случай по-висока при деца, спящи в едно легло с родителите си до 2-3 месечна възраст. Имайки предвид изучаваните рискови фактори и възможността за тяхното избягване, би могло да се препоръча съответен начин на живот, при който спането в едно легло е приемливо.

 - Коя е подходящата възраст детето да се отдели от родителите, ако спи при тях?

Имайки предвид, че основното предимство на спането в едно легло е възможността за улесняване на кърменето, считам, че би било добре детето да бъде отделено в кошара в стаята на родителите във възможно най-кратък срок, но да се създадат условия то да се взема за кърмене нощем.

Въпроси към психолозите

Цветелина Тодорова и Елена Дражева

 - Защо хлапетата, веднага щом проходят, започват да притичват нощем в спалнята при мама и тати?

Майката и детето прекарват голяма част от времето си заедно през деня - в игри, ежедневни занимания, разходки и нощта е времето на „раздялата". В повечето случаи, когато децата са спяли в голямото общо легло, този преход е труден. Тъй като те са приели определено ниво на дистанция с родителите си, премествайки се в друга стая, се опитват да възстановят старата позната близост, която сега им е отнета.

 - Как влияе върху психическото развитие спането в собственото легло и съответно в леглото на родителите?

Овладяването на самостоятелност и способност да поддържа дистанция е изключително важна за порастването и най-вече емоционалното съзряване на детето. Уловката през този етап е, че здравословната реакция на мъника е да се почувства отхвърлено, изоставено, пренебрегнато. Идеята е то да преживее тази много важна криза, за да може да се отдели като индивид и да приеме мястото си в семейството, а по-късно и в живота. Разбира се, основната трудност е, че родителите приемат тези емоции на детето като тяхна грешка и се опитват да компенсират и именно по този начин затрудняват порастването му, защото го лишават от възможността да преживее ценния опит на раздялата.

 - Как да „накараме" мъниците да спят в собствените си легла?

Много е важно това да стане колкото се може по-рано. Ако няма възможност за друга стая, то поне да се избягва взимането на бебето в леглото на родителите. Ако детето е спало вече в леглото на родителите, ще има известен период от време, в който то ще се опитва да се върне там. Важно е да се определи правило - чие легло чие е и да не се позволяват изключения. Запомнете - един път ако отстъпите и го оставите да спи при вас, вие сте нарушили правилата и вече нямате право да искате детето да ги спазва. С всяко „хайде само днес" вие правите кризата по-трудна. Често най-важните крачки напред са трудни и родителите не могат да спестят на децата си това, но могат да им помогнат, като са единни и чрез постъпките си подпомагат съзряването на пълноценна личност.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултанти: д-р Ружа Панчева дм, педиатър, МБАЛ „Св. Марина" - Варна, тел. 0899 659 873

Цветелина Тодорова и Елена Дражева, психолози в център „Как да...", тел. 0898 22 33 18

 

 

Сподели: