Бременност

Бебе под елхата

Или какво да правим, ако терминът е на Коледа

Бебе под елхата

Празниците наближават и ако очаквате появата на малкото човече точно тогава, вижте за какво да се подготвите, за да няма изненади по Коледа.

Купете всичко необходимо

Коледните и новогодишни празници, освен с празнично настроение, се славят и с дълги опашки в търговските центрове и супермаркетите и огромно движение по пътищата. Ето защо не бива да отлагате покупките за последния момент. Възможно е някои стоки да не са налични и да се наложи да обиколите повече от един магазин, което във вашата ситуация е досадно и рисковано. Същото важи и за аптеките.

Подсигурете си превоз

В навечерието на празниците поръчката на такси повечето пъти е мисия невъзможна. Затова, не разчитайте на жълтите коли, а проверете своята собствена дали е в изправност и се уверете, че има кой да ви закара, без да е пил, до болницата, в която ще раждате.

Говорете с вашия лекар

Ако терминът е по време на празници, непременно обсъдете с вашия лекар как ще процедирате, когато моментът настъпи. Попитайте го предварително къде ще бъде и колко бързо ще може да дойде, когато раждането започне. В случай че той няма възможност да се отзове, нека ви даде резервен вариант – да провери кой негов колега ще бъде на смяна през празничните дни, и помолете за телефонния му номер или друг начин за връзка.  

Празнуване извън дома

Ако ще празнувате навън или при приятели, не забравяйте да вземете най-необходимото със себе си – документи, телефон и багаж за родилния дом. Не забравяйте, че претъпканите заведения не са подходящи за деликатното положение, в което се намирате, и избягвайте да празнувате там. Ако сте навън, най-добре е да съобразите мястото с болницата, в която ще раждате, и да бъдете близо до нея.

Внимавайте с храната

Празничните трапези обикновено са тежки, претрупани и имат от всичко по много. Затова внимавайте какво ядете и се откажете от мазна и пикантна храна, алкохол и газирани напитки. Избягвайте салати с майонеза и предястия с морски дарове. В случай че сте у дома, съобразете менюто със себе си, а ако сте навън, по-добре не рискувайте и се доверете на храни, които познавате, и които няма да създадат дискомфорт и проблеми с корема.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: