Новини

Бебе с феномена на Енрике Иглесиас се роди в УСБАЛАГ „Селена“

Момиченце с огледално разположени органи се роди за първи път в пловдивската АГ болница „Селена“.

Генетичният феномен се нарича situs inversus. При него вътрешните органи в областта на гръдния кош и корема са разположени от другата страна на мястото, където трябва да бъдат. Вроденото състояние се среща при един на десет хиляди души. Известни носители на аномалията са певецът Енрике Иглесиас и актрисата Катрин О’Хара.
Транспозицията на органите е открита от неонатолозите на „Селена“ при рутинния преглед непосредствено след раждането на момиченцето. „Бях изненадана да чуя, че сърдечните тонове се улавят по-добре вдясно. При направената рентгенова снимка се установи разположение на органите, обратно на това, което трябва да бъде“, разказа д-р Зорница Василева. „Огледалното разположение на органите би трябвало да бъде видяно при качествено направена фетална морфология на майката. Бременността е следена в друго населено място, майката е избрала само раждането да бъде направено в „Селена“, допълни д-р Мария Нещерова, завеждаща отделението по неонатология на специализираната болница.
Ситус инверсус обикновено не повлиява качеството на живот. В около 25% от случаите се наблюдава синдром на Картагенер, свързан с хроничен възпалителен процес в белите дробове. Бебето е насочено за последваща консултация с пулмолог.

 

Сподели: