Новини

Бебе с внушителни размери проплака в „УМБАЛ-Пловдив“

Мъничето е с тегло 4,760 кг и дължина 55 см.

Костадин е проплакал на 8 февруари 2021 г., в 21,19 ч., в Отделението по Акушерство и гинекология към „УМБАЛ-Пловдив“. Момченцето е второ дете за 20-годишната майка Руска Стоянова от Калояново. Първото дете в семейството е момиченце и също е родено в бившата Окръжна болница.

Малкият идва на бял свят след естествено раждане, а за нормалното протичане помагат завеждащият д-р Венцислав Демирев, д-р Владимира Карагьозова и акушерка Анна Панчева. „Пациентката няма никакви разкъсвания и шевове, което се случва изключително рядко при толкова едър плод“, коментира д-р Карагьозова. „В медицината е известно, че големите бебета се раждат най-често от жени, които по време на бременността развиват гестационен диабет, но при нея заболяването не е диагностицирано“, изтъкна акушер-гинокологът. Първото дете на Руска е било с тегло над 3,5 кг, а второто обикновено е по-едро от първото и вероятно това е причината Костадин да е толкова голям.

„Пожелавам здраве на всички деца, които поемат първата глътка въздух в „УМБАЛ-Пловдив“, а на лекарите благодаря за високия професионализъм“, каза майката. Тя и малчуганът се чувстват отлично. Според медиците бебе с тегло близо 5 кг не се е раждало в отделението през последните 12 месеца.

Снимка: „УМБАЛ-Пловдив“

 

Сподели: