Lifestyle

Бебе в спалнята

Вече сте майка, дала живот на най-прекрасното създание на света.

Бебе в спалнята

Озарило живота ви, мъничето носи със себе си надежди и... промени. Макар радостта от появата на новия член на семейството да е безкрайна, сладкото вързопче върви в комплект с някои неясноти. Една от тях, предизвикваща разнопосочни коментари, е присъствието на бебето в спалнята на мама и татко. Психолози, родители, педиатри обсъждат темата, защитавайки пламенно двете позиции: да поканим дребосъчето при нас, или да го настаним в отделна стая. Макар все още да не е постигнат консенсус чие разбиране е по-удачно, бъдете наясно с предимствата и недостатъците на вариантите, за да осигурите на наследника си най-добрата грижа.

Ела при нас!

Защитниците на тезата за пребиваване на детето в леглото на възрастните са категорични, че така връзката помежду им става неразрушима. Приемайки го в своите покои, подарявате и на малкото човече, и на себе си безброй приятни мигове. Освен че процесът на кърмене на поискване се извършва много по-лесно и без усилия от страна на мама и бебе, родителите могат мигновено да откликнат на желанията на дребосъчето. Не е за подценяване и фактът, че съвместният сън оказва положително влияние върху психологическото развитие на мъника. А докосването и контактът с мама и татко карат бебчето да се чувства спокойно, обичано и щастливо.

Противниците на идеята малчуганът да нощува в леглото на възрастните извеждат като основен аргумент опасността бебето да бъде притиснато по невнимание от родителите. Сред доводите детенцето да не е третият човек в брачното ложе е и вероятността интимният живот на съпрузите да остане на заден план, което би било повод за напрежение в отношенията им.

На една ръка разстояние

Най-разпространеното решение е малкото човече да спи в своето легло, разположено в спалнята на мама и татко. По този начин то е близо до тях, кърменето е улеснено, а и тревогите са сведени до минимум. Детето е в безопасност в своето креватче, на ръка разстояние от родителите си. Много изследвания показват, че децата трябва да спят в спалнята на родителите си поне през първите шест месеца от живота си, за да се сведе до минимум рискът от синдрома на внезапна смърт по време на сън. В идеалния случай е добре бебетата да останат в стаята на мама и татко през нощта за цяла година. Перфектното място за сън на бебчето е кошарка без възглавници.

И тук, обаче, е налице нарушаването на интимността. Присъствието на мъничето до леглото на съпрузите ги лишава от спонтанност.

Ще се видим в твоята стая

Ако предпочитате хлапето да спи в своята стая, можете да сте сигурни, че то е на сигурно място, тъй като няма досег до мащабните за крехките му размери аксесоари на големите (мек матрак, тежки възглавници, обемисти завивки). Мама и татко пък имат лично пространство, което им позволява да излизат от ролята си на родители.

Според опонентите на обитаването на самостоятелна стая от малчугана, този тип грижа не е ефективна, защото е свързана с редица неудобства. Някои от тях са: честото кърмене нарушава съня на майката, отиваща при детенцето, за да го нахрани; мъничето се чувства неспокойно, събуждайки се самичко, а това води до неудържим плач; въпреки удобствата на модерните технологии, като бебефон, родителите са неспокойни, защото не знаят как се чувства мъникът.

Е, запознахте се с особеностите на спането на бебето и във вашето легло, и в креватче в спалнята, и в отделна стая. Нормално е все още да не сте сигурни кой вариант е вашият. Не е и нужно. Просто наблюдавайте потребностите на рожбата си и им отговорете по единствения възможен начин – с безусловна любов.

 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: