Lifestyle

Бебешки фотографии

Научете се как да снимате бебето така, че да не бъде мъчително и болезнено за него и същевременно да направите перфектната снимка.

Бебешки фотографии

Всеки родител иска да увековечи своето бебе. Не просто да го снима, но и фотографията да е възхитителна, както се представя мъникът пред очите на мама и тати - мокър във ваната или с размазано пюре по лицето. Искате точно такава снимка? Тогава се заредете с търпение, много опити и... технически познания. За последното се обърнете към инструкциите на фотоапарата, които повечето хора напразно пренебрегват. След първото прочитане ще разберете, че копчетата не са просто дизайнерско решение, а след третия прочит ще знаете как да ги използвате най-добре. Не ви трябва висше техническо образование! Не се отчайвайте: ще ви обясним за какво е „зуума" и какво е „баланс на бялото". Ще ви научим и да превръщате снимането в творчество. С вас ще работи най-благодатният модел - вашето дете.

За какво служи „зуумът"

Едно от основните условия за хубавата снимка е грамотната композиция. Главният герой е детето,  следователно на преден план трябва да бъде то, а не бурканчета, играчки и сокчета. За да получите снимка на очарователното личице на мъника в близък план, е нужен зуумът, с помощта на който изображението може да се приближава или обратно, да се отдалечава. Последното се използва при снимки в цял ръст или за групова снимка с роднините.

Инструктаж: „Приближавайте" и „отдалечавайте" фокуса, докато не видите красив кадър, в който не присъстват излишни елементи - предмети, хора.

Без червени очи

Тази функция присъства във всички съвременни цифрови апарати. Използвайте я винаги, когато снимате със светкавица в тъмно помещение. В менюто на фотоапарата най-често тази функция е изобразена като око. Непосредствено преди да снимате, настройте функцията „без червени очи".

Инструктаж: Помнете, че трябва да снимате отблизо - не по-далеч от 1,5 метра, иначе режимът не помага.

Режим „спортни снимки"

Понякога мъникът може в продължение на половин час да не променя положението си и разсеяно да смуче палеца на крачето си. Но, ако поиска, е в състояние да се движи доста бързо. Или поне за фотоапарата. За тези случаи има режим „спортна снимка", който е за по-динамични снимки. Ако се опитате да заснемете някое движение в обикновен режим , то в най-добрия случай на снимката ще излязат само следи от движещия се обект.

Инструктаж: Оставяйте в кадъра повече свободно място, за да не отрежете част от движещото се тяло.

-  не снимайте от близко разстояние

-  използвайте зуум-отдалечаване

-  използвайте бленда с чувствителност 400 единици (в цифров апарат, избирайте от менюто режим с чувствителност 400 единици от основното меню).

Режим „портретна снимка"

Този режим е много добър за снимки на фона на природа. Благодарение на функцията, лицето на вашия мъник ще бъде толкова изразително, колкото го виждате всеки ден, а не безлично, както се случва при любителските фотографии. Къде се крие тайната? В неясния, размазан заден фон, за разлика от „модела" на преден план. Колкото по-далеч е фонът от вашето дете, толкова повече той е размит и снимката става още по-добра.

Инструктаж: За цифровите апарати изберете в менюто режим с чувствителност 100 единици.

Корекция на цветовете

Ако снимате на лента и кожата има червен оттенък, то вината по-скоро е във фотостудиото. Съветваме ви да го смените и да станете клиент на професионално студио. Цената за обработката на снимката ще е малко по-скъпа, но за сметка на това качеството е много високо. А вие ще се радвате на снимките дълги години.

Инструктаж: Старайте се да не снимате детето на червен фон. Ако имате цифров апарат, научете се да използвате функцията „баланс на бялото". Изберете го в менюто в режим AWB - AUTO WHITE BALANCE. При неудовлетворителен резултат (който може да е свързан с техническите характеристики на апарата), пробвайте ръчно да настроите баланса в зависимост от светлината.

Как да импровизирате

Вярваме, че сте в състояние да направите купища банални снимки: „Аз и кашата", „Аз във ваната", „Ние някъде, неясно къде и с кого". И ако дори само за секунда забравите, че сте майка на най-уникалното бебе на света, колекцията от безлични снимки може да стане безкрайна. А можете да направите няколко фотографии, достойни за конкурс.

Инструктаж: Използвайте светлината и контраста. Искате да заснемете колко малко е крачето му? Снимайте го в едър план до кибритена кутийка, например. Или до стъпалото на тати.

- изпробвайте няколко снимки в черно-бяло, ретро стил. Ако

бебето прилича на единия от двама ви, може да сравнявате

снимката с някоя от вашите бебешки. Красивите снимки

стават на гладка, гланцирана хартия.

Съвети за родителите-фотографи

Бленда

- Използвайте бленда с 400 единици за снимки в затворено помещение, 200 единици -  за облачно време навън и 100, когато е слънчево, например на морето.

Снимачна площадка

- Разчистете терена от излишните предмети: памперси, кърпички, изобщо всичко, което може да загрози кадъра.

Модел

- Ако детето още не може да седи, дръжте фотоапарата непосредствено над лицето му. На снимка отдолу-нагоре (откъм краката) ще излезе като раздуто барбаронче. Ако мъникът вече ходи, снимката трябва да бъде направена от неговата височина.

- Следете под брадичката и очите на детето да не се „отпечатват" сенки от ярката светлина. Сянката изчезва, ако промените позицията на „модела" или вдигнете козирката на количката.

- Не карайте детето специално да позира. Уловете мига, когато то се смее или плаче, протяга към вас ръце или се плацика във ваната.

Снимка

- Преди всичко снимайте на улицата, на естествена светлина снимките стават по-ярки. Оптималното осветление за уличната снимка е рано сутрин или преди залез. Меката светлина прави снимката по-изразителна.

- При ясно време слънцето не трябва да свети директно в лицето на детето. Най-добре е да разположите „модела" в сянката на дърво: меката светлина и множеството слънчеви петна освежават снимката.

- Когато правите снимка в затворено помещение, слагайте детето на най-осветените места: около прозореца или под полюлея.

Изваждане на снимките

- Избирайте такива фотостудия, където освен „печатна машина" има и специалист, който следи за качеството.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: