Lifestyle

Бебешки пазар – как и откъде

Несъмнено очакването на бебе е едно от най-вълнуващите събития, което всяка жена преживява поне веднъж в живота си. А следващото по скалата на емоциите е пазаруването на бебешките неща. Поне за повечето бъдещи майки. Никоя не може да остане равнодушна при

Бебешки пазар – как и откъде

Несъмнено очакването на бебе е едно от най-вълнуващите събития, което всяка жена преживява поне веднъж в живота си. А следващото по скалата на емоциите е пазаруването на бебешките неща. Поне за повечето бъдещи майки. Никоя не може да остане равнодушна при вида на миниатюрните дрешки и обувчици, нежните десени на чаршафчета и одеалца, пленителната „бебешка" миризма на специализираната козметика.  

Дори и да звучи малко пресилено, сдобиването с тези първи вещи на бъдещото бебче, засилва още повече желанието на майката най-сетне да се срещне с него, пренася я в щастливи мисли как ще изглежда то и как ще се грижи за него.

Естествено това не е задължително чувство при всички жени. Има много суеверни дами, които по една или друга причина не купуват абсолютно нищо за бъдещото бебе преди раждането му. Има други, които купуват едно-две нещица, но не ги носят в дома си, или пък ги занасят в църква и ги обричат на друго бебе, което ще се появи преди тяхното. Хората са различни с всякакви разбирания.

Така или иначе дали майката ще пазарува предварително, бавно и разточително, или таткото, въоръжен с километричен списък, бързо и експедитивно след раждането, нещата необходими, за да посрещнем новия член на фамилията не са никак малко. Пазарът е залят с бебешки потребности, много повече отколкото могат да си представят едни новоизлюпени родители. Затова е необходимо предварително проучване, допитване и съвети от вече преминали по този път хора, за да не се чувствате „изгубени в превода" сред толкова много информация и предложения.

СПИСЪЦИ, СПИСЪЦИ...

На първо място, добре би било да си изготвите нещо като списък или таблица, където да нанесете категориите с вещи и самите вещи, които е необходимо да притежавате. Най-общо можете да оформите седем графи: дрехи, козметика, пособия за спане, за баня, за разходка и пътуване, за хранене и пособия за мен, т.е. вещите, които ще са нужни на самата майка. След това можете да започнете щателно проучване на магазини и интернет-сайтове. Това са двете места, откъдето можете да се сдобиете с всичко, което ви трябва. Най-вероятно ще се намерят близки роднини и приятелки, които да ви дадат назаем някои неща, но въпреки това със сигурност ще ви се наложи да купите поне нещо.

За бъдещите майки, които ходят на работа, несъмнено по-удобно е да разглеждат в интернет. Там както знаем може да се открие всичко, а вече и да се купи всичко. Но не бързайте! Някои неща можете да си позволите да купите без да ги видите на живо, но други е задължително да разгледате, да пипнете, да изпробвате. Това са количката и креватчето. Набележете си модели в сайтовете на различните марки и после с таткото под ръка идете да ги видите в магазините. Вземете размерите на пространството в стаята, където ще сложите креватчето, ако трябва и размера на багажника на колата, за да сравните с количките. Важно е да напазарувате тези две неща от магазин, за да можете да видите как се борави с тях. Как се сгъва и разгъва количката, как се движи и завива, как се вдига и сваля гръбчето или как се монтират различните кошове на шасито. Виждайки реалната големина на креватчето, ще ви е по-лесно да си представите как ще стои в стаята ви. Вярно, че няма да може да видите как се сглобява, но поне можете да попитате, ако нещо ви се вижда сложно.

БЕБЕШКИ СВЯТ

Страхотно удобство са големите бебешки магазини, някои на конкретна марка, други предлагащи различни марки стоки, тъй като там можете да откриете на едно място всичко (или почти всичко), като се започне от големите неща като количка, столче за кола, креватче, минава се през дрехи и спално бельо, шишета, биберони и т.н. В подобен магазин можете да отидете на опознавателна обиколка, за да видите какво се предлага на бебешкия пазар. Носете си табличката и си отбелязвайте каквото ви е харесало - вид, модел, цена. Така ще имате база за сравнение в следващия магазин. В този тип големи магазини, тъй като има от всичко в големи количества, може да не видите голямо разнообразие на бебешки дрешки. За тях специално, по-интересно и по-ползотворно ще ви бъде да разгледате магазините, където се предлагат само дрешки. Дали ще е на една фирма или на няколко, със сигурност ще ви предложат доста видове бодита и ританки, а пък и ще можете да се консултирате с продавачката.

ПО МРЕЖАТА

Отдавна стана разпространено и предпочитано пазаруването на дрехи по интернет от сайтове на световно известни марки. Това важи и за бебешките дрешки. Поровете се във форумите и ще откриете страшно много сайтове, където майките се избиват да поръчват какво ли не. Има наистина изгодни оферти и когато се направи поръчка от няколко човека, таксата за доставка става нищожна. Дрешките са едно от нещата, които с чиста съвест можете да пазарувате без да сте видели на живо. Особено, ако знаете, че даден сайт е горещо препоръчван и използван от много майки. Открийте таблицата с размерите и пресметнете горе-долу, според това през кой сезон ще се роди бебето, какво ще ви е необходимо.

ЗА БЕБЕШКИ МЕКА КОЖА

Относно козметиката за бебето ще чуете най-различни мнения. Тъй като всяко бебе е с различна по чувствителност кожа, особено в началото, няма еднозначен отговор на коя марка да се доверите. Ако на едни даден продукт им действа добре, това не значи, че на вашето бебе също ще му действа добре. Нещата са малко на късмет. Ако имате възможност, се сдобийте с тестерчета, които да изпробвате първоначално върху бебето. Ако кожичката му се чувства добре и не се обрива от този продукт, можете да си купите цялата серия. Ако ли пък стане обратното - пробвайте друга марка. На пазара се предлагат и обикновени и специализирани продукти за къпане и мазане, тъй че при всички положения ще откриете подходящите за вашето бебе. Купуването им е най-препоръчително да стане от аптека. Там все пак ще можете да се консултирате и с фармацевт, който може да ви даде някакви съвети и препоръки. Козметика се продава и в големите бебешки магазини, но купувайки от там, трябва да сте по-внимателни, да проверите задължително срока на годност, да не би да попаднете на залежала стока.

НЕЩАТА, КОИТО НЕ СА ТОЛКОВА СПЕШНИ

Има няколко потребности, които по-скоро майката употребява за нуждите на бебето и с които спокойно можете да се сдобиете дори и след раждането. Това са помпата за кърма и стерилизаторът за шишета. Тук можем да включим и бързоварната кана, ако си нямате от преди това. Това са уреди, които не можете да изпробвате как работят, затова можете да си ги поръчате и в интернет. Можете да си ги купите от специализирани магазини на различните марки, където вероятно се предлагат и резервни части, както и от големите бебешки магазини, където пък ще можете да огледате различни видове.

Не избързвайте с купуването на шишета и биберони. В началото може и да не се нуждаете от тях. Вижте първо дали ще имате кърма и колко спокойно ще бъде бебето. Едно шише можете да купите за начало, за да имате под ръка и което ще използвате за вода, ако с кърменето всичко е наред. Ако бебчето заспива бързо и спи спокойно, няма да има нужда да му купувате биберон, просто за да има нещо в устата. Тези вещи се намират и в аптеките, и в големите магазини, та дори и в кварталните бебешки магазинчета, тъй че и спешно да ви потрябват, бързо и лесно ще си ги набавите.

ВЕЩИ С ИСТОРИЯ

Като опция за място за пазаруване трябва да споменем и сайтовете за продаване на употребявани вещи. Много майки препродават използвани от тях и бебетата им дрешки, колички, уреди и какво ли още не, което е в добра форма. Обикновено цените са наполовина или поне с 30% по-евтини, отколкото на новите стоки. Като се има предвид, че бебешките дрешки се носят малко и обикновено не могат да се износят, има доста предлагани стоки от този вид. Стерилизатори също можете да намерите, както и помпи, но ще се наложи да си купите нови накрайници и шишета за нея. Колички, столчета и кревати също се продават, но при тези по-дълго и интензивно употребявани вещи, възможността да са амортизирани е по-голяма и трябва да сте внимателни. Много майки, които имат ограничени финансови възможности или просто са пристрастени към пазаруването по интернет са възползват от тези сайтове, защото там често могат да се открият изгодни предложения, стига да имате време и желание да ги следите.

Колкото и да ви харесва и да ви се иска да напазарувате всичко, което видите, не се унасяйте. Спомнете си, че близките ви също ще искат да подарят нещо на бебето. Не ги лишавайте от тази радост, а със списъчето в ръка им покажете какво бихте искали, ако не желаете изненади. Не купувайте дрешки в големи количества, защото бебетата растат по-бързо отколкото си мислим и нещата им умаляват скоропостижно.

Бъдете най-вече практични. Производителите на бебешки стоки са натворили толкова много неща, че някои дори се припокриват като функции. Направете си приоритети и ако сте решили да давате повечко пари, ги дайте за най-важните неща. 

Ето някои от най-популярните магазини за бебешки стоки:

В София - Вис Виталис, Комсед, Малечко, Хиполенд, Штъркел, Baby Mall, Jumbo, Piggy's House;

Във Варна - стокова борса Бебчо, Депо Бебе Център, Слънце, Штъркел, Bebitta;

В Пловдив - Бимбо, Вис Виталис, Детска планета, Детско царство, Пинокио, Штъркел, Baby Land;

В Бургас - Бебе маркет Буболинко, Вис Виталис, Полием, Синди, Штъркел.

Популярни Интернет магазини:

www.danet.bg

www.ibebe.bg

www.Galliano.bg

www.kidsmarket-bg.com

www.mal4o.com

www.next.co.uk

www.marksandspencer.com

www.esprit.co.uk

www.laredoute.fr

www.t-a-o.com

www.babyartikel.de

www.babymod.eu.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: