Lifestyle

Бебешки работи

Как да се грижим за новороденото през първите шест седмици?

Бебешки работи

 Как да се грижим за новороденото през първите шест седмици?

Повечето млади и неопитни майки се нуждаят от доверен човек до себе си - някой, на когото да разчитат и с когото може да споделят всичко.

Гледайте да оползотворите всяка свободна минута за кратка почивка или сън.

Направете си дневник - вътре може да си отбелязвате важни случки или моменти, свързани с развитието на мъника.

Докато четем книжките за бебета и разглеждаме онези красиви илюстрации, докато слушаме историите на близки и приятели, минали по този път, си мислим, че не е толкова трудно, че всичко ни е ясно и че сме достатъчно подготвени за момента, когато ще се приберем вкъщи с бебето на ръце. Дори нямаме търпение това да се случи. Така ли е в действителност или първите дни от живота ви заедно са на път да се превърнат в кошмар? Много майки споделят, че когато прегърнат детето си за първи път, ги обзема ужас и страх. Причината: на бял свят идва едно малко същество, плод на вашата плът и кръв, което е безпомощно и беззащитно, а животът му оттук нататък зависи изцяло от любовта и всеотдайните ви грижи. „Не питай старило, а патило" са казали старите хора.

Не се паникьосвайте предварително! Действайте спокойно и нещата сами ще си дойдат на мястото. Не винаги собствените ни инстинкти ни подсказват как е най-правилно да постъпим. Ако срещнете трудности или смятате, че нещо с детето не е наред, потърсете помощ - обадете се на педиатъра или на някой близък за съвет. Най-важното е да не се притеснявате, че го правите, дори и да се повтаря твърде често. Недейте да си мислите, че сте лоша майка и не се справяте със задълженията си. Майчината интуиция понякога изисква съвсем малко, за да се пробуди. Ето и списък с най-важните неща, от които се нуждаете, за да се погрижите добре за новороденото (и за себе си) през тези първи, незабравими и трудни дни:

Да спрем сълзите

Майките, чиито бебета са по-неспокойни или по-трудно се утешават, много често стават нервни и се паникьосват, когато виждат, че не могат да успокоят своето съкровище. В това няма нищо чудно - пронизителният бебешки плач може да трогне дори и най-хладнокръвния човек. Ако бебето плаче, по-неспокойно е от друг път, а вие не знаете какво да правите, запазете спокойствие и проверете от какво има нужда. Първо, възможно е да сте го претоплили. Температурата в помещението трябва да бъде не повече от 20 - 22ºC. Освен това, на всеки един - два часа трябва да  се проветрява. В никакъв случай не го навличайте! Разчитайте на себе си - бебето трябва да бъде облечено така, както се чувствате вие. Второ: вижте дали не му е студено. За да разберете, пипнете нослето и вратлето му. Трето, ако е гладно - пробвайте да го нахраните. Напълно възможно е да е настинало. Измерете температурата му. Ако е над 38°С, незабавно се обадете на педиатъра! Проверете също така и памперса, защото може да е за смяна.

Ако вашето съкровище продължава да е неспокойно и раздразнително, опитайте и други хитрини. Навлажнете кутрето си и дайте на бебето да смуче или му предложете биберон. Гушнете го! В прегръдките ви ще се почувства защитено и сигурно, а когато усети топлината ви, може да се успокои. Друг вариант е да си купите слинг или сами да си направите такъв. Слингът е широка ивица плат, която се увива около тялото на единия родител и се използва за носене на бебето. Когато е в близост до вас, мъникът усеща топлината ви, а лекото раздвижване и люлеене го разсейват и успокояват.

 Винаги двама

Влизайки в ролята на родител, животът ви се променя коренно. Ежедневието е свързано с грижи за бебето - хранене, повиване, къпане, гушкане, приспиване. В малкото свободни минути, когато мъничето спи, бързате да свършите и без това позанемарените домакински задължения. Ако си мислите, че отговорността за всичко лежи само на вашите плещи, определено се лъжете. Партньорът ви е не по-малко объркан и затруднен. Много често бащите имат огромното желание да помогнат, но не знаят как да го направят. Истина е, че поне в началото вие сте тази, която се грижи за бебето, затова и по-голяма част от натоварването пада върху вас. Ежедневните грижи ви поставят в по-привилегирована позиция - вие знаете какво да правите и как точно да го направите - кога идва време за хранене, за смяна на памперса, знаете как да успокоите бебето, когато плаче и пр. Понякога това има обратен ефект върху бащата - той се оказва страничен наблюдател на целия процес, а това изобщо не му помага. Не дръжте таткото далеч от всичко! Вместо да го карате да гледа безучастно отстрани, приобщете го и го окуражете. Така няма да се чувства безпомощен - къпането или смяната на памперса вечер ще са достатъчни, за да се чувства полезен. Следвайте мотото „помагайки на него, помагам и на себе си".

 Приятел в нужда се познава

Тя може да е майка, сестра, близка приятелка или просто мила съседка, но да е човекът, от когото наистина имате нужда. Повечето млади и неопитни майки се нуждаят от доверен човек до себе си - някой, на когото да разчитат и с когото може да споделят всичко. Тези първи седмици, когато тепърва се учите да бъдете майка, са много важни за вас. Ето защо не ви е необходимо да сте в компанията на човек, който критикува всяка ваша постъпка, действие или дума. Много добре би ви се отразило, ако до вас има един предан, прям и открит приятел, който умее да избягва неловките ситуации и с чувство за хумор и такт да ви каже къде грешите. В началото много неопитни майки се чувстват преуморени, объркани и изтощени. Когато този период продължи повече от две седмици, това може да означава, че започвате да изпадате в депресивни състояния. Оплакванията могат да се задълбочат - често изпадате в униние, разстройвате се лесно, обзема ви панически страх, трудно се концентрирате, не се чувствате спокойна, когато сте с бебето или около него, губите апетит и пр. Добре е да има някой около вас, който да не ви позволи да стигнете до там или да успее да различи симптомите на това състояние. При всички случаи е необходимо да потърсите помощта на специалист.

 Кърменето

През първите дни някои майки могат да усетят дискомфорт при кърмене,  придружен с болки в зърната. Проблемът най-вероятно се дължи на това, че бебето не суче както трябва - захапва само зърното, а не ареолата (по-тъмната част около зърното). Ако, обаче болката е много силна, продължава през цялото кърмене, зърното ви се цепи и кърви или болката трае повече от седмица, това може да означава, че бебето не суче както трябва. Потърсете помощта на специалист по кърмене, защото бебето може да не поема достатъчно количество мляко. Правилната позиция на малкото може да ви спести много неща.

Какво трябва да направите:

- Изберете поза и място на кърмене, които да са удобни за вас и детето. Независимо как сте застанали, трябва да внимавате коремчето на бебето да е обърнато към вашия корем. Когато е поставено добре, носът и брадичката му докосват гърдата.

- Можете да подпрете бебчето с възглавница, но недейте да стоите приведена към него и не притискайте главата му към гърдата си.

- Погъделичкайте устните на бебето със зърното, за да го накарате да си отвори широко устата.

- Бебето не трябва да смуче само зърното. Затова, уверете се, че е захапало добре цялата ареола или по-голямата част от нея.

- Бебето трябва да суче ритмично от всяка гърда и да преглъща, докато го храните.

- За да се уверите, че всичко е наред и бебето е сито и наддава нормално, измервайте теглото му и проверявайте памперсите.

 Не отказвайте помощ

Ако има кой да ви помага от време на време с бебето или домакинството, би било наистина чудесно - независимо дали ще бъде от добра воля или ще платите за това. Чистенето и готвенето, особено в първите няколко седмици, заедно с всичките грижите около бебето, могат да ви подлудят. Можете да разделите задълженията със съпруга си - например, докато храните малкото, той да измие чиниите или да избърше прах. Не отказвайте и помощта на вашите близки и роднини! Може да наемете домашна помощница за по няколко часа, в случай, че бюджетът ви позволява. Каквото и да е, не се правете на герой! Това ще ви изтощи и изнерви. Достатъчно е от време на време да има кой да готви или пазарува, или просто да ви отмени, колкото да имате минутка за себе си.

И никога не забравяйте, че гостите са дошли да видят бебето и да му се порадват, а не да осъждат домакинските ви умения. Ако е разхвърляно или дрехите стоят неизгладени накуп, не е станало нищо фатално. Не се втурвайте към кухнята, за да приготвите нещо. И без това имате куп други задължения на главата си. Никой няма да ви се разсърди, бъдете сигурна в това. Просто купете нещо готово от близкия магазин - бисквити, сладки, соленки, за да не се чувствате неудобно.

 Почивайте повече

Почивката не е лукс, а необходимост. Важна е, за да се възстановите психически и физически. Гледайте да оползотворите всяка свободна минута за кратка почивка или сън. Например, докато бебето спи, вместо да се впускате към поредните задължения, се възползвайте от възможността да отдъхнете за малко. Почетете книга, послушайте музика или подремнете за малко. Ако се притеснявате, може да пренесете бебчето при вас и заедно да легнете на спалнята. Така и вие, и то ще бъдете по-спокойни. Няма причина да се тревожите, че така го разглезвате и то няма да може да спи самостоятелно занапред. Първо, още е много малко и второ, вие сте тази, която ще реши кога и как да изгради собствените му навици.

 Безопасно возене

За да предотвратите всякакъв риск от злополука, когато се возите или шофирате, задължително поставяйте бебето в специално предназначено столче за кола. Според специалистите това гарантира 80% сигурност. Съществуват различни модели - някои са комбинирани и се използват и като кошчета за пренасяне, но са предназначени за новородени или бебета в по-малка възраст. Докато бебето не навърши 1 годинка, то трябва да седи в посока, обратна на движението като главичката му не трябва да излиза извън рамките на столчето. Внимателно изберете модела на столчето, пазете инструкциите за употреба и монтаж. Поставете го на задната седалка като много внимателно следвайте инструкциите на производителя. След като свършите, проверете отново как е монтирано.

 Къпането

За да бъде всичко както трябва, първо трябва да се уверите, че всички необходими принадлежности са ви под ръка: чисто корито, памучни кърпи, бебешки сапун и шампоан, бебешка хавлия с качулка, чисти и топли дрехи, памперси, постелка за повиване, крем и олио за след баня. Водата не трябва да е нито много топла, нито много студена. Температурата трябва да е близка до температурата на тялото - 36-37ºC.  Може да проверите като си потопите лакътя. Помещението за къпане трябва да е добре затоплено. Самият процес на къпане не трябва да продължава твърде дълго, за да не изстине водата. Много внимателно придържайте детето с едната ръка, така че главичката му да легне върху китката и подмишницата ви. С другата ръка внимателно поставете телцето във ваничката, като потопите първо крачетата. Започнете да миете първо лицето и очичките, като използвате памук или памучна кърпа. Измийте косичката с шампоан, като внимавате да не попада в очите. След това преминете към шията, гърдичките и коремчето. Обърнете малкото и измийте гръбчето, седалището и крачетата. За да почистите нослето и ушите, използвайте клечки с ограничител. Гънките по тялото трябва да са много добре почистени, защото има опасност там да се задържа кожен секрет, мъх от пелени или други материи, които да предизвикат възпаление. Увийте бебето в мека хавлия. Подсушете телцето не като го триете, а чрез леко потупване, за да не раздразните нежната бебешка кожа. Срешете косичката с мека четка. След това го намажете с крем или олио, за да предпазите кожата от изсушаване. Накрая облечете мъника в чисти и топли дрешки.

 От кърменето до шишето

Причините, които могат да ви накарат да започнете да храните бебето с шише, са много. Във всеки случай е добре това да не става преди четвъртата седмица от раждането. Преди това съществува известен риск да объркате бебето и с това да сложите край на кърменето. Изцеждайте гърдите си след кърмене в чисти и стерилизирани съдове. Трябва да замразите кърмата до един час. В хладилник, при температура от -4ºC ще я съхраните за около 3-4 дни, а във фризер максималният период е три-четири месеца. В началото бебето може да не приеме шишето, затова опитайте различните биберони, като избягвате по-малките или излезте от стаята, докато таткото или някой друг дава на детето да пие.

 Запечатайте момента

Времето лети. Дните се изнизват бързо и съвсем скоро дори няма да си спомняте колко малко е било вашето съкровище. Най-добрият начин да съхраните спомена е като го запечатате. Затова използвайте по-често камерата или фотоапарата. Направете си дневник - вътре може да си отбелязвате важни случки или моменти,  свързани с развитието на мъника. Не винаги успяваме да запомним всяка подробност, а има неща, които не са за изпускане - странните думички, с които назовават предметите, причудливите и толкова смешни физиономии, мимиките, жестовете, сладката усмивка. Няма как да върнем времето назад, но затова можем да увековечим момента. И тук е мястото да благодарим на съвременните технологии. 

Всяко начало е трудно, но когато има кой да ни подскаже как да се справим, тогава нещата няма да изглеждат толкова мъчителни. Това са първите стъпки от новия ни живот, когато, заедно с бебето, се учим и ние. Понякога ще плачем, друг път ще се смеем, а след време ще искаме да върнем времето назад. Затова, наслаждавайте се на тези първи, прекрасни и незабравими дни!

 


Автор: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: