Lifestyle

Бебешкият характер

Специалистите са категорични, че още от самото раждане можете да разпознаете определени черти от характера на детето.

Бебешкият характер

Нравът, обаче, не остава непроменен, а върху него оказват влияние многобройни фактори.

Преди всичко, важно е обкръжението, в което живее детето. Ако заобикалящата го среда не е благоприятна за развитието на детската психика, с течение на времето малкото човече може да стане неуверено и притеснително. Също така, благоприятната околна среда ще превърне и най-големия срамежливко в „отворко”. Обърнете внимание на поведението на невръстното човече, още докато е съвсем малко.

Kaкъв характер може да има и как да го разпознаете?

1. Какъв е сега?

Щом го оставите в леглото или в кошарата, веднага започва да се надига и да вдига ръце, за да го гушнете. Постоянно седи в скута ви и се държи за дрехите ви. Може да заспи, само ако сте до леглото му и го държите за ръка. Когато се появи непознат човек, се втурва към вас, за да го предпазите.

Какъв ще бъде?

Погрешно е мнението, че този тип бебета са глезльовци и че никога няма да се отделят от полата на мама. Те просто са много чувствителни и не обичат промените. Учете детето да бъде самостоятелно още от малко, но без да предприемате радикални мерки. Като начало, оставете го с бабата, дядото или с друг човек, когото обича. Не го оставяйте за повече от половин час и постепенно увеличавайте времето на раздялата. 

2. Какъв е сега? 

Повечето майки могат да са щастливи, ако бебето им е на принципа „където ме оставиш, там ще ме намериш”. Тези деца са спокойни, много рядко плачат, щастливи са и са доволни - където и да ги оставите. Имат добър апетит, не се бунтуват, когато трябва да спят, а когато се случи да заплачат, достатъчно е да ги утешите за кратко. Това е. Тези малчугани от най-ранна възраст показват смиреност и не се впускат в рискови начинания.

Какъв ще бъде? 

Много е вероятно детето да остане такова и като порасте, но трябва да имате предвид, че такива малчугани не се превръщат в личности, които са готови да приемат трудната страна на живота. Затова от ранна възраст се опитайте да окуражавате малчугана, да пеете песни и да го насърчавате да прави нещо, от което го е страх. Също така, купувайте му играчки, които изискват физическа активност, и се старайте, доколкото е възможно, активно да участвате във всички игри. По този начин можете да окажете влияние върху ангажираността на детето, съответно да не му давате възможност да  стои настрани.

3. Какъв е сега?

За разлика от по-горе описаните бебета, детето-изследовател никога не стои мирно. То се движи от сутрин до вечер, спи много малко, само за да „зареди батериите”, а след това започва с нови сили всичко. В състояние е хиляди пъти да хвърля играчката, за да провери дали тя ще падне всеки път. Също така, ще изисква от вас да вдигате тази играчка всеки път от пода, разбира се. Що се отнася до физическото развитие, този тип дете е първо във всяко едно отношение. Започва да седи на 6 месеца, да пълзи - на 7, а прохожда на 11. Не приема „не” като отговор и винаги знае какво иска. Много е трудно да укротите такова дете, но не е невъзможно.

Какъв ще бъде?

Достатъчно е още от най-ранна възраст да го научите какво трябва и какво не бива да прави, за да няма проблеми на по-късен етап.

4. Какъв е сега?

Това бебе се смее непрекъснато, кикоти се и иска всички да го гушкат. Иска да е в центъра на вниманието и да участва във всички дейности, с които се занимавате. Бебето-обаятел се вписва лесно във всяка среда, харесва компанията и с удоволствие общува с другите хлапета. Не е стиснато, с удоволствие споделя играчките си с околните.

Не го оставяйте само и не очаквайте, че ще играе с играчките. Дори и да напълните кошарата догоре с тях, то няма да им се радва и ще търси вниманието на хората.

Какъв ще бъде? 

Четете му приказки, показвайте картинки, гледайте заедно анимационни филми и му пускайте музика. Само по този начин бебето ще е щастливо, а когато порасне, ще имате някой, който винаги ще знае как да ви разсмее.

5. Какъв е сега? 

Това определено е бебе, което още от корема ви знае какво иска и какво не. Когато не иска да спи, каквото и да направите, то няма да затвори очи. Ако не иска да го носите, ще плаче и ще врещи, докато не го оставите в леглото. Ако не е гладно, няма да яде, дори и да му предложите любимото му ядене. Познато ви е, нали?

Какъв ще бъде? 

Добрата новина е, че тези бебета се променят драстично, когато започнат да контактуват с други деца. Тогава отслабва техният специален нагон, а се повишава социалният. Стават много по-умерени в желанията си и много по-податливи за „оформяне”. Родителите на такова бебе трябва да имат ясна и решителна позиция още от самото начало. Ако бебето почувства, че може да манипулира мама и татко, то ще прави това и като порасте.


Автор: Милена Тошева

 

Сподели: