Здраве

Бебешките мерки

Всяка майка се притеснява за своето бебче: колко сантиметра е пораснало за един месец, колко килограма е качило и как са се променили обиколката на главичката и гърдите. Всички тези мерки са много важни за здравето и развитието на дребосъка. Има общоприет

Бебешките мерки

Всяка майка се притеснява за своето бебче: колко сантиметра е пораснало за един месец, колко килограма е качило и как са се променили обиколката на главичката и гърдите. Всички тези мерки са много важни за здравето и развитието на дребосъка. Има общоприети норми за нарастване на бебетата, но не винаги те са актуални точно за нашето бебче.

Ръстът 

Отправна точка

Средно ръстът на новороденото е около 50 см., като този показател може да се променя с 4 см. повече или по-малко. Имайте предвид, че момиченцата обикновено са по-къси от момченцата с около 1.5 см. През първите шест месеца на бебето му предстои да измине дълъг път. Всеки месец прибавя по 2 см. и така до първия си рожден ден мъникът вече ще е стигнал около 75 см. За растежа на децата следят педиатрите. Веднъж в месеца всяко бебче трябва да се води на преглед. Педиатърът измерва ръста, обиколката на главичката, гръдния кош и теглото. Много майки се опитват да правят това вкъщи сами и понякога отчитат неправилни мерки. Това може да ви разтревожи излишно. За да не се притеснявате безпричинно, нека видим как специалистите правят това! Педиатърът поставя детето по гръб на специален ръстомер или на равна маса. Главата на детето трябва да е разположена така, че ъгълът на очите и краят на ушето му да са в една линия. Крачетата на малкия пациент трябва да са опънати. След това се поставя линия над главата на бебето, друга - при петите, а с трета се измерва разстоянието между тях.

Всичко с времето си

Децата растат неравномерно - ту избързват, ту изостават. Специалистите са забелязали, че скоростта на растежа на бебетата зависи от това колко се движат: колкото повече движение, толкова по-забележим прогрес. От друга страна изхвърлянето на хормона на растежа се увеличава през нощта. Затова може да се каже, че децата „набират" сантиметри  по време на движение и докато спят. Освен това, при мъниците има и любими сезони за растеж. През пролетта те растат по-бързо, отколкото есенно време. Най-правилно е да се каже, че темпът на растежа при всяко дете е индивидуален: някои започват да се развиват с добро темпо още от самото начало, а други - по-бавно. Не трябва, обаче да прибързвате с изводите, че детето ви расте „неправилно". Единствено докторът може да определи дали бебчо расте „по своя собствена програма", но в нормите или има нарушения в развитието. Освен това всяко ново поколение има своите особености.

Ако резултатите от измерването показват, че мъникът действително расте много бавно, първото нещо, което докторът пита майката е дали има достатъчно кърма. Много често причината се крие в това, че бебето не се наяжда. Другата сравнително често срещана причина е рахитът (липсата на витамин D). Дефицитът на витамин А също влияе неблагоприятно на растежа. Децата, които имат недостиг на този витамин, са по-уязвими при контакта с различните вируси и бактерии, а това забавя развитието на организма. Педиатрите отчитат, че при децата е налице и дефицит на други елементи, необходими за добър ръст: йод (поддържа работата на щитовидната жлеза) и цинк (участва във формирането на имунитета). В много редки случаи причина за изоставане в растежа е непоносимост към хранителните ингредиенти (краве мляко), ферментите, дисбактериоза на червата и нарушение на микрофлората.

Теглото

Отправна точка

Когато се говори за покачване на килограми при бебоците, става въпрос за приблизителни цифри, тъй като всяко дете се развива индивидуално и наддава различно.

Някои деца наддават повече, а други - по-малко и това е нормално. Все пак, бавното наддаване при теглото може да означава, че бебето е недохранено или болно. Колкото по-бавно покачва килограми вашето мъниче, толкова по-често ще ви се налага да го водите на контролни прегледи. 

Средно теглото на новороденото е 2,6 - 4,5 кг. Разбира се, през последните години станахме свидетели и на много новородени с тегло от 5 кг. и повече. Кърмачетата растат не с дни, а направо с часове. През първата седмица новородените губят около 5 - 10% от теглото си. Това се дължи на загубата на течности и неустановения все още хранителен режим.

Към края на първата или втората седмица бебето възвръща първоначалното си тегло и започва интензивно да наддава.

Всичко с времето си

През първите 3 месеца средно момченцата наддават по 800 - 850 гр. на месец, а момиченцата - по 750 гр. Във възрастта от 3 до 6 месеца средно наддават 720 - 690 гр., от 6 до 9 месеца - 480 - 450 гр. и през последната четвърт година  - по 300 гр. месечно. Първоначално до 5-ия месец увеличават своите килограми двойно. Към 1 годинка мъникът вече е станал 3 пъти по-голям и тежи средно 10 кг. След навършването на годинка покачването на килограмите става по-бавно. До 2 годинки теглото на детето се увеличава с 2,5 - 3 кг.  

За изчисляването на теглото на бебетата лекарите използват специални формули. Например, масата на тялото на детето през първото полугодие се определя по следната формула:

Масата на тялото = теглото при раждането (г) + 800хN, където N е броят на месеците.

С началото на второто полугодие темповете на наддаване намаляват, а формулата се усложнява:

Масата на тялото =  теглото при раждането + 800х6 (наддаването на теглото през първите 6 месеца) + 400х (N - 6), където N е броят на месеците (от 6 до 12).

За измерването на теглото на бебетата се използват специални детски кантари. Те имат коритце, което позволява да поставите мъника, без да има нужда да го придържате. Бебокът се съблича, подменя се памперса, който е премерен преди това, поставят го на кантара, а след това изваждат теглото на памперса от общото тегло и така виждат колко точно тежи бебето.

През първата половина от живота на детето се препоръчва да бъде претегляно два пъти в седмицата. През второто полугодие и до 3 годинки - веднъж в месеца. 

Теглото е много по-динамичен показател, в сравнение с ръста. Затова и теглото е свързано с него, за да се определи хармоничното развитие на бебето. Дължина на тялото 65 см., например съответства на тегло 8000 гр.

Обиколка на главата и гръдна обиколка

Отправна точка

При контролните прегледи педиатърът задължително измерва не само ръста и теглото, но и обиколката на главата и гръдната обиколка на бебето.  

Новородените изглеждат трогателно: голяма глава и крехко малко телце. Но това е нормално. Обиколката на главичката на новороденото е с  2 - 5 см. повече от тази на гърдите и е около 34 см.

Всичко с времето си

През 3 - 5 -ия месец обиколките на главата и гърдите започват да се изравняват, а по-нататък гърдите започват да растат по-бързо. Ако това не се случи, може да се мисли за наличие на патология.

Когато бебето стане на половин годинка, обиколката на главичката му е средно 43 см. От това следва, че всеки месец след 6-ия се прибавят 0,5 см., а всеки месец преди навършването на половин годинка - 1,5 см. Същото изчисление важи и за обиколката на гърдите. До 6-ия месец тя е равна на 45 см., а след тази възраст се увеличава средно с по 0,5 см. Ако детето още не е навършило 6 месеца, обиколката се увеличава с по 2 см. Към годинка тя вече е равна на 47 - 48 см.

При оценката на пропорционалното физическо развитие на бебето лекарите се водят и по данните на специални таблици, по които определят съответствието между теглото, гръдната обиколка и ръста. Ако данните се отклоняват в едната или в другата посока, е налице изоставане или избързване в динамиката на показателите на физическото развитие. Това е и сигнал за по-сериозен медицински контрол върху здравното състояние и храненето на бебето. 

Младите майки обикновено се отнасят много прецизно към показателите за физическото развитие на мъниците си. Така и трябва. Все пак, в определена степен те отразяват здравното състояние на новороденото, неговия апетит и цялостното състояние на организма. Важното е родителите да не си правят изводи самостоятелно. При всякакви съмнения най-правилно е да се консултират с педиатър. 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Красимира Иванова, педиатър

 

 

Сподели: