Здраве

Бебешките нокти

Ноктите предпазват върховете на пръстите от нараняване – една от най-чувствителните зони на човешкото тяло.

Бебешките нокти

Грижите за миниатюрните нокти са важни и имат някои правила, които заслужават внимание.

Аксесоари
В грижата за малките нокти ще са ви нужни:

  • ножичка със заоблени краища и с ненаточена основа за рязане. Ноктите на бебетата са много тънки и могат да се отрежат лесно, без да ни е нужна острота.
  • мека пиличка – с нея ще загладите остър ръб, ако има такъв, за да не се нарани бебето.  


Само за тях
Аксесоарите за грижа за бебешките нокти трябва да са предназначени специално за бебета, да са изработени от качествени материали и да не се използват от други членове на семейството.

Честота на рязане
Някои специалисти съветват да започнете да режете ноктите веднага след раждането, или по-точно – след първата баня у дома. Повечето педиатри обаче са на мнение, че това трябва да стане на около триседмична възраст на детето.

Нокътната плочка на новороденото е изключително крехка и ножиците, дори за деца, могат да я наранят, което да доведе до възпаление или изкривяване. Ако се страхувате, че бебето ще се нарани с ръчички, можете да му сложите специални ръкавици против надраскване, изработени от мек памучен плат.

Честотата на грижите за ноктите на бебето зависи от това колко бързо растат те. Средно ноктите на ръцете започват да растат 2-3 дни след изрязването им, а тези на на краката – на 10-ия ден.

Подходящ момент
Разбира се, когато бебето е в добро настроение – след хранене, къпане или веднага след събуждане (но в случай че се събуди не от глад или в мокри пелени).

По-активните бебета могат да бъдат поставени по корем, тъй като по този начин се ограничава движението и така е по-лесно да се изрежат ноктите.
Ако детето упорито отказва и плаче, можете да опитате с тоалета, докато то спи.

Правила за начинаещи

  • Преди да започнете процедурата, не забравяйте да си измиете ръцете със сапун и да почистите ножичката със специален дезинфекционен разтвор (или антибактериална кърпа).
  • Уверете се, че детето е спокойно, не е гладно или изнервено поради друга причина.
  • Бъдете внимателни и спокойни, така че да не го уплашите, или да го накарате да се чувства некомфортно.
  • Вземете дланта на ръчичката или пръстчетата на крачето в ръка и поставете вашите пръсти отдолу за по-голяма сигурност. Задръжте пръста на детето си между показалеца и палеца. С показалеца плъзнете меката част на върха на пръста надолу и тогава поднесете ножичката към нокътя.
  • В случай че има възможност, помолете някой възрастен да ви помогне.
  • Не режете ноктите плътно до кожата на живеца, оставете малко разстояние – това ще намали до минимум риска от заразяване с гъбични заболявания, особено когато бебето започне да пълзи.
  • Ако се наложи да работите с пиличка, бъдете много внимателни и съвсем леко загладете острите ръбове, ако има такива.
  • Правилната форма, в която трябва да режете ноктите на ръцете, е в леко заоблена форма, без остри ръбове по краищата, а на краката – в квадратна.


Автор: Нели Христова
Консултант:
Доц. д-р Свилен Досев, д.м. е педиатър в отделение „Педиатрия” на УМБАЛ „Канев” – Русе.
www.umbal.ruse.bg

 

Сподели: