Новини

Бебетата ще могат да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано

От утре започва безплатната имунизация на бременни жени.

Бебетата вече могат да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано, съобщи bTV. Промените в имунизационния календар на страната бяха обнародвани в Държавен вестник.

Според тях ваксинирането срещу коклюш ще започва от шестата седмица от раждането на детето.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва още за:

  • Лица, родени преди 1.01.2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години.
  • Пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността.
  • Възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

От утре – 9 май, започва безплатната имунизация на бременни жени срещу коклюш, която здравните власти обещаха, обяви още медията.

Това е една от мерките на Министерството на здравеопазването срещу инфекциозното заболяване. Осигурени са достатъчно ваксини, уверяват от МЗ.

Ваксината ще се поставя в имунизационни кабинети към здравните инспекции, каквито има във всички областни центрове. Те ще работят всеки ден, без събота и неделя, от 10 до 14 ч.

На безплатна имунизация срещу коклюш имат право бременните в третия треместър. Тя е препоръчителна. 

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, представени от bTV.

 

 

Сподели: