Здраве

Бебето плаче. А дали не са колики?

Бебето ви плаче все по-често? Може би плачът му трае над 3 часа дневно и през повече от 3 дни седмично?

Бебето плаче. А дали не са колики?

Ако това се случва в първите няколко седмици от живота му, то може би има колики. Коликите не са заболяване, ето защо и не са повод за тревога. Те са етап от физиологичното развитие на малчуганите. Започват в ранното детско развитие и продължават до около четвъртия месец. Обикновено се наблюдават в късните следобедни часове. Те създават неприятно усещане у бебето, дори болка. Вследствие на тях коремчето е издуто и твърдо, а поведението му често е съпроводено с продължителен и/или внезапен плач.

На какво се дължат коликите

Най-често сочената причина за коликите са газовете в дебелото черво. Смята се, че те са резултат от невъзможност за пълно усвояване на лактозата в червата в следствие на все още незрелия храносмилателен тракт.

Други възможни причини за коликите:

  • Поглъщане на по-големи количества въздух по време на хранене или плач.
  • Храна, която майката е консумирала.
  • Тютюнопушене от страна на майката по време на бременност и кърмене.
  • Алергия към белтъка на кравето мляко.
  • Лактазен дефицит.
  • Гастроезофагеален рефлукс.
  • Ранно захранване с твърди храни. Някои майки започват захранване на бебето с плодови сокчета, дори пюрета, в ранните месеци от живота му. В този ранен етап храносмилателната му система не е готова за подобни храни, дори и да са в течно състояние (като плодовия сок). Това може да доведе до раздразнение на детското стомахче.

Някои специалисти допускат, че е възможно прекаленият стрес на майката по време на бременността също да е причина за коликите на детето.

Как да облекчите болката

Изправете го и го гушнете

Следващия път, когато детето се разплаче, го гушнете в изправена позиция с коремче към вас. Нека да ви почувства. Възможно е топлината на вашето тяло да облекчи болките му. А може и просто да му е приятен допирът до вас. Много е важно в този момент да запазите спокойствие, защото вашата напрегнатост може да засили плача му. Можете да се опитате и с нежни и бавни движения да го полюлеете нагоре-надолу. Полюшването успокоява бебетата.

Масажирайте го

Поставете бебето в легнала позиция и с бавни движения масажирайте коремчето му по посока на часовниковата стрелка. Това може да му помогне за освобождаване на газовете. Съответно – да облекчи и болката. Също така бихте могли да хванете крачетата му и да правите бавни кръгови движения с тях – подобни на карането на колело.

Внимавайте да не приема въздух с млякото

Ако кърмите бебето, стремете се да го държите малко по-изправено, за да се намали вероятността за поемане на въздух по време на хранене. Ако въпреки това усетите, че то поема въздух, спрете за малко. Изправете го, леко го потупайте по гръбчето, за да се оригне и след това продължете с храненето.

Ако храните бебето с шише, уверете се, че дупката на биберона не е твърде широка. В случай че е, възможно е да поглъща повече въздух по време на хранене. Ако е така, сменете биберона с по-подходящ.

Променете собственото си меню

Избирайте по възможност натурални храни. Избягвайте храни, съдържащи голямо количество консерванти. Причина за коликите могат да бъдат и храни, като: яйца, мляко, фасул, цитрусови плодове, шоколад и други, които са по-трудно смилаеми. Ограничете приема им за известно време.

Ако гореизброените съвети не помагат, бихте могли да се консултирате с педиатър относно това какви лекарствени продукти може да приема вашето бебе.

Медикаменти

За да облекчите коликите, давайте на бебето капки с благоприятно въздействие върху храносмилателните функции на стомашно-чревния тракт. Добър избор са съдържащите лактаза, тъй като подпомагат  усвояването на лактозата.  

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Татяна Вековска, педиатър, семеен лекар, МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Плевен, мейл: [email protected] , телефон: 0887 47 66 74

 

Сподели: