Раждане

Бебето се бави... индуцирано раждане

Определената ви за термин дата настъпи и отмина, коремът ви тежи вече цял тон, но няма и знак за започващо раждане.

Бебето се бави... индуцирано раждане

Телефоните ви всеки ден прегряват от звънене на нетърпеливи близки с въпроса: „Хайде, какво стана? Не роди ли?!", но бебчо не ще и не ще да се появи. Пропорционално с раздразнението ви от непрестанните питания на всички тежестта на все по-едрото бебе и нетърпението за срещата с него нарастват и страховете ви, че нещо не е наред...

Кога се налага да се прибегне до индуциране на раждане?

Защо се бави?

Имайте предвид, че терминът е все пак просто ориентир за това кога може да се очаква голямото събитие. Ако бебето се бави с 1-2 дни, съвсем възможно е датата да не е изчислена съвсем точно или просто моментът все още да не е настъпил. В такива случаи няма повод за тревоги (разбира се, ако това съвпада и с мнението на вашия акушер-гинеколог, след като ви е прегледал - в последните дни около термина трябва да поддържате ежедневна връзка с него).

Когато природата не може да си свърши работата...

По принцип винаги най-доброто е естественото, а когато става дума за раждане, по-естествено явление от това няма. Въпреки това обаче има ситуации, в които е невъзможно и твърде рисковано да се бездейства и се налага предизвикване на раждането (индуциране):

 • Ако бременността ви надхвърли 41 седмици, раждането се смята за просрочено и е необходима намеса за предизвикването му.
 • Водите ви са изтекли, но раждането не започва. При повечето бременни родовият процес стартира до 24 ч след изтичане на околоплодните води, но ако това не се случи, се налага индукция.
 • Ако страдате от диабет, при условие че бебето ви се развива и расте нормално, е възможно да ви предложат предизвикване на раждането след 38-ата г. с.
 • Ако имате остро или хронично състояние, като еклампсия, прееклампсия, бъбречно заболяване и др., които могат да представляват опасност за вас и бебето ви.

 Всяка шеста жена ражда индуцирано.

Какво предстои?

На първо място задължително трябва да постъпите в родилния дом, където ще ви направят необходимите изследвания (влагалищно изследване, за да бъде преценена готовността на шийката на матката за предстоящото раждане, ултразвук, проследяване на сърдечните тонове на бебето).

 Противопоказания

 • Тотално предлежание на плацентата.
 • Несъответствие между размерите на таза и големината на плода.
 • Напречно разположение на бебето.

Ако всичко дотук е наред, се пристъпва към индуцирането. То става медикаментозно, като се избере най-подходящият медикамент или комбинацията от лекарства (под формата на гел, свещички, вагинални таблетки, системи, орални препарати), които да стимулират родовия процес да започне. През цялото време ще бъдете под наблюдение. Ако комбинирането на методите не даде желания резултат и раждането така и не започне, може да се стигне до план Б - цезарово сечение, но лекарят ви ще прецени дали това е необходимо.

 Медицински методи

 • Простагландини - това са хормоноподобни вещества, които стимулират маточните контракции. Може да се наложи повторна доза след 6 часа, ако раждането все още не е започнало. Този медикаментозен метод е широко използван заради минималните му рискове.
 • Синтетичен окситоцин - хормонът се произвежда по естествен път от тялото по време на раждане. В случая се добавя медикаментозно, като целта е да се провокират контракции.
 • Изкуствено отлепване на амниотичните мембрани в основата на матката.
 • Амниотомия - спукване на околоплодния мехур, което се извършва от лекар с помощта на специален инструмент.

 

НЯКОИ ЧЕСТО СРЕЩАНИ ВЪПРОСИ ОТНОСНО ИНДУЦИРАНЕ НА РАЖДАНЕТО

 Ще боли ли?

По този въпрос нямате основания за тревога. Индуцирането на раждането не е болезнено нито за вас, нито за бебето. Затова не се страхувайте, ако лекарят ви прецени, че е необходимо да се провокира процесът. То е за ваше добро и за доброто на човечето, което толкова време сте чакали да видите.

 Имам ли право да откажа?

За да се пристъпи към индуцирано раждане, е нужно вашето информирано съгласие. Вие имате право да откажете процедурата, но ако според лекарите рискът за вас и за бебето е наистина голям и те настояват да не чакате повече, послушайте ги. Най-важното е да имате доверие на медицинския екип, че това, което правят, е най-доброто във вашия случай.

 Мога ли да провокирам раждането сама?

Възможно е да опитате с някои естествени методи, за които се смята, че понякога дават желания резултат и провокират раждане без медицинска намеса, но все пак бъдете особено предпазливи. Не предприемайте нищо колкото и безобидно да ви се струва, колкото и препоръчвано да ви е като много ефективно от „преминали по този път" майки, без да сте го консултирали с вашия акушер-гинеколог. Едва след като той ви „даде зелена светлина", можете да опитате да подпомогнете малко естествените процеси.   

Ето някои по-разпространени методи за провокиране на раждане без медикаменти и манипулации:

 • Подправки и билки - лютите и пикантни подправки помагат на някои бъдещи майки да родят естествено. Други жени пък се повлияват силно от билки и вана с етерични масла.
 • Стимулация на зърната - това ще помогне за отделянето на окситоцин от организма.
 • Разходки - чрез движението си можете да подпомогнете бебето да заеме изходна позиция и постепенно да се придвижва надолу, затова правете всекидневни разходки поне около 20 минути.
 • Лека гимнастика, йога, подрусване върху гимнастическа топка - всичко това стимулира предвижването на бебето надолу по родовия канал и ускорява настъпването на раждането.  
 • Секс - помните ли онази серия, в която Рейчъл от „Приятели" помоли приятеля си Рос да правят секс, за да провокират раждането на дъщеря им, тъй като нищо друго от изброеното по-горе не беше дало резултат? Е, причината сексът да помага е в наличието на простагландини в сперматозоидите, които могат да стимулират маточните контракции (същото прави и женският оргазъм, поради свиванията и съкращенията). Затова, стига лекарят да не е забранил по някаква причина половите контакти, можете да се възползвате от този съвет - със сигурност ще е по-приятен от медицинските интервенции.

В никакъв случай не се опитвайте да предизвикате контракции чрез консумация на алкохол! Не забравяйте, че спиртните напитки са абсолютно табу, докато носите в утробата си своето дете!  

Автор: Наталия Градинарова

Консултант: д-р Анелия Барбова,
акушер-гинеколог, гр.София
, ул. „Брегалница" №47,
Зона Б5, МЦ „Полимед"

 

Сподели: