Отдих и туризъм

БЕРЛИН. Любимата легенда

Берлин е град легенда. При това – жива. История за раждане, живот, наука, бизнес, икономика, изкуство, падение, възход.

БЕРЛИН. Любимата легенда

Берлин е град легенда. При това - жива. История за раждане, живот, наука, бизнес, икономика, изкуство, падение, възход. Какво я прави по-различна от историята на другите легендарни градове? Отговора настъпвате с първите си крачки. Сблъсквате се с него на Изток - и на Запад. Защото в този град това са двете лица на историята.

Градът на Изтока и Запада просто трябва да бъде преживян. Независимо дали го знаете от времето на Стената, или сте двайсетгодишни. Берлин ви очаква, за да чуе вашата легенда за него...

ИЗТОК - ЗАПАД

Изтокът и Западът са навсякъде - по лицата на хората, край руините на Стената, в музея на ГДР, на Новата гара. От нея се изсипват стотици млади хора - новата генерация от източната част на града. Те не обичат да ги наричат „осита" и отричат да са бедните роднини на Западен Берлин... Те, както и всички останали германци, са еталон за пестеливост и прагматичност. Дисциплинирани са. Харчат разумно. Живеят в скромни жилища без излишества, но с всичко необходимо. Пътуват - със сигурност, повече и от вас!

С каквото и да пристигнете тук - влак, автомобил, автобус или самолет - щом стъпите на улицата, разбирате: Този град не може да се разгледа за два часа. Но ако сте любознателни, ако обичате движението, историята, особената красота, ако се чувствате човек на света - поемете дълбоко въздух. Пред вас е целият Берлин. Той е в краката ви, със своите легенди и истории... А те са поучителни  - като Мемориалната църква. Някогашната катедрала в чест на кайзер Вилхелм II е оставена полуразрушена - един екстравагантен паметник на Втората световна война.

Къде сте сега - в западната или в източната част на Берлин? Темата е актуална - географски и политически. По всичко личи - тя ще остане такава за още поне две поколения германци. А днешните се тълпят по близкия булевард Кудам (Ku'damm) - берлинското Шанз-Елизе. Натам се насочват и гостите на града - след първоначалното стъписване от опушената реликва от войната.

Изглежда обаче, цялата стока от лъскавите магазини на този булевард може да бъде побрана и под един покрив. Поредната градска легенда: Ка Де Ве. Звучи като конспирация. И донякъде е такава - доколкото петдесет хиляди души дневно прекрачват вратите му, за да бродят хипнотизирани из неговите 60 000 кв. метра. По-голям е само лондонският Хародс. В Ка Де Ве са изложени близо половин милион вида стоки. Определено западен символ, но някак по източноазиатски разточителен...

Райхстагът, символът на държавността, е полуразрушен през Втората световна война. От 1999-а той отново е седалище на германския парламент - Бундестага. Вътрешността му е модернизирана по планове на британеца Норман Фостър. Отвътре Райхстагът прилича на космическа станция, но гледката е скрита за случайните минувачи - отвън сградата е с почти изцяло запазен исторически вид.

ОТТУК НАКЪДЕ?

Попитайте берлинчани - те ще ви упътят с усмивка и не се учудвайте, ако накрая ви изпратят с Danke! А деветима от десет ще ви насочат към главния символ на града - Бранденбургската врата. Тя е съвсем наблизо. Преди повече от 200 години градът е превзет от французите. Само за месец войските на Наполеон успяват да завладеят столицата на Прусия - една от четирите велики сили в Европа. През 1961-а тук вече има нов символ - Берлинската стена, а Бранденбургската врата става част от нея... Вече никой не може да я премине - нито на изток, нито на запад, без да рискува живота си. От 1990-а Бранденбургската врата е вече символ на Обединението - и новия живот. Неслучайно именно тук градът посреща Новите си години.

„ПОД ЛИПИТЕ"

И ако Стената - и в Китай, и в Германия, е символ на тиранията, Вратата е живот - и движение. Повярвайте в това тук, в сърцето на Берлин. Преминете тежките арки - пред вас е огромният булевард „Унтер ден Линден" -  „Под липите", с безброй възможности за новия ден... Този булевард е разходка из германската история. От двете му страни са важните стари сгради и статуите на Фридрих Велики, Александър фон Хумболд и пруските генерали.

Масивни и бляскави са и религиознте символи на Берлин. В западната му част се издига 100-метровият купол на Берлинската катедрала. Тя е най-голямата протестантска църква в Германия. Проектирана първоначално в барок, катедралата е завършена в неокласически стил от берлинския архитект Карл Фридрих Шинкел през 1905-а. Богато декорираната гранитна постройка е сериозно повредена през войната. Макар и по-скромно реставрирана, днес тя буди удивление.

СОЦ

В другия край на „Унтер ден Линден" са Александерплац с Телевизионната кула.

Александерплац - площад Александър - е най-важният в източната част на града.  Именно тук, на 4 ноември 1989 г. се събират 700 000 на протест срещу източногерманския политически режим. Няколко дни след това пада Берлинската стена. Дълга 160 км и висока близо 4 м, в горната си част тя е с бетонен цилиндър, който прави изкачването й нечовешко. Въпреки това, Стената е побеждавана от 5 000, влюбени в свободата берлинчани.

А днес, в центъра на бившия Източен Берлин, най-очевидният монумент на някогашния соц е Телевизионната кула. Със своите 368 м, тя е втората по височина конструкция в Европа. По-близо до тропосферата е само московската кула Останкино. Ако ви харесва да сте над всички - оженете се тук! Кулата може да се наема и за сватбени церемонии. Но внимавайте към дванайсет. Не, няма да се превърнете в Пепеляшка, просто тук затварят в полунощ. Ако имате по-скромни намерения - като да се любувате на панорамната гледка - пригответе си 8 евро. И още 3.50, ако сте с дете под ръка.

А от върха на кулата виждате целия Берлин: основан през 1230-а, градът е разрушен през Втората световна война, разделен от Студената война, а днес - напълно възстановен и реконструиран. Убежище и сигурен дом за

ТРИ И ПОЛОВИНА МИЛИОНА.

...Докато пътувате по света, надали ще срещнете хора, които толкова много да разсъждават върху миналото си. И така енергично да творят бъдещето.

Новият Берлин. Източен или западен, това, което се случва днес тук, влияе върху Европа и целия останал свят. Наука, технологии, търговия, изкуство, архитектура - няма област от човешкото познание и практика, която да не е моделирана от мощната енергия на този град. Смели, дръзновени и сурови са модернистичните му фасади, в които работят милионите клетки на мускулната сила на Европа. Сякаш няма нещо, което тези хора не могат да приведат в ред. Творческият и градивен дух на нацията избуява в градската среда, която ви заслепява с идеите си. Тук е супермодерният Потсдамерплац с прочутия център „Сони".

Дизайнерски са и по-добрите хотели на града. Цената за двойна стая без закуска е от 85 - 120 евро. Арт хотелите са за индивидуалисти и естети. Може да сте такива и ако търсите по-прост подслон! В Берлин скромните нощувки са от 20 - 60 евро.

По-скъп е градският транспорт, но има и изгодни варианти за пътуване с карти. Автобусна линия 100 свързва голяма част от туристическите обекти на Берлин. Много от тях могат да бъдат разгледани и с корабче - от река Шпрее.

...ЛЕГЕНДИТЕ

Берлин - един град със северни черти, в който се излива югът на изобилието. Той действа като ободрителна напитка. Влива енергия. Разтърсва, както малко други световни градове. Твори история. Голяма част от нея се превръща в легенда - все по-далечна и непонятна за външния посетител... Но градът пази и чужди легенди. Тук са Древен Египет, Древна Гърция, Рим. Педантично и почти любовно са подредени късовете история в любимите музеи на Берлин. Огромният брой и богатството им говорят за безкрайното любопитство на тази нация към света.

Столицата на Германия е един от градовете с най-много музеи -153. През 19 в. централната зона на града, между двата ръкава на река Шпрее, е обявена за "район, посветен на изкуството и антиките". Островът на музеите, както го наричат берлинчани, е част от международното културно наследство на ЮНЕСКО.

С най-много посетители е музеят Пергамон. Той изумява с античните си колекции и олтара от първи век преди Христа. Впрочем музеят е построен през 1912-а специално за него. Олтарът от Пергамон е спасен от германски археолози край османския град Бергама. Тук той e използван от местните за... строителен материал.

...А през 19 век германците не пестят строителни материали за Острова на музеите:

Забележителната неокласическа постройка на музея Боде е завършена през 1904-а като "Храм на изкуствата" и "Панорама на западноевропейската култура". Колекциите от антични паметници, ренесансови и по-нови произведения са събрани от Волхелм фон Боде - главен директор на берлинските музеи. Огромните средства, заделяни от германското правителство за музейно дело, и професионализмът на Боде превръщат Берлин още в началото на 20 век в един от световните музейни центрове.

...Музейният остров и уникалната културна обиколка през шест хилядолетия са любима част от дневния тур из Берлин. Да, в този град има твърде много истории и легенди. Следва любимата на младите -

НОЩТА.

Ако във вас има поне какпа лудост - излезте от хотела по тъмно. Нощната сцена на Берлин е за хората, които знаят как да вземат сладкото на живота. Най-добрата градска транспортна мрежа в света ще ви отведе до всяка желана гореща точка на нощта - пищно кабаре, клуб или сцена. По главните улици, из салоните и тежките барове на Берлин вие сте звезди - обгърнати отвсякъде от сатен, смътни аромати и музика. Разменяте погледи със световни политици и таланти в елегантни костюми на Армани и Версаче. Готвите се да се потопите в гурме обществото и да опитате тигрови скариди в масло и билки... Или просто грабвате къривурст - цвърчаща наденичка с къри. Вдишвате благоуханните изкушения на Изтока или поемате към поредната легенда в чиния - средиземноморската кухня.

Jeder nach seiner Façon   

Дори да не харесат начина, по който се храните или как изглеждате - берлинчани никога няма да го покажат. Защото повечето от жителите на Новия Берлин притежават една удивителна черта: толерантност. Jeder nach seiner Façon - „Живей и остави и другите да живеят" - това е мотото на Фридрих Велики, което голяма част от нацията следва днес. По негово време всичко се измерва в злато и разкош. Така ли е и сега?

Без съмнение, не. Оттогава са минали повече от 200 години. През последните 20 от тях градът се е смирил... Берлинчани градят бляскав мегаполис, но без самозабрава. Те помнят всичките рани на този къс земя. Помнят и измамните надежди. Те все още са романтици, но далеч не вярват, че Бог е сътворил Берлин, за да осветява вселената си. За всеки от тях този град е нещо твърде лично. Той е Седмото чудо на собствения им живот.

БЕРЛИНЧАНИН?

А всеки седми жител на града е имигрант. Това напомня за още едно „раздвояване" на Берлин - на коренни жители и пришълци. Изглежда самото понятие за "берлинчанин" е вече легендарно... Но чужденците са шарената сол на този град. Пъстрата струя живот, вълната от идеи, които го правят мегаполис. Берлин - демократичен обединител на нации? Едва ли повече от Лондон, Париж или Ню Йорк. Но колко е лесно да възкликнеш Ich bin ein Berliner!* - защото в Берлин свободата е по-сладка от другаде. Тук се диша по-леко - като след дълбока въздишка... Твърде дълго бленуван и търсен - това е Новият Берлин.

*„Аз съм берлинчанин" - цитат от реч на Джон Кенеди, произнесена в Западен Берлин през 1963 г., паметен момент от Студената война: „Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на Берлин и следователно, като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите Ich bin ein Berliner!"

Автор: Надя Йончева

 

Сподели: