Здраве

Без болка при никнене на зъбки

Има бебета щастливци, при които никненето на първите зъбки минава като миг – без плач и безсънни нощи за цялата фамилия.

Без болка при никнене на зъбки

При повечето мъници обаче този процес е дълъг и болезнен. За радост, можете да преминете през изтощителния етап с няколко изпитани средства.

Поддържайте отлична орална хигиена

Важно е да почиствате старателно зоната около растящото зъбче на детето, за да предотвратите възпаление на венците, провокирано от натрупване на плака.

Давайте на детето охладени играчки за зъби

Целта на т.нар. пръстени за гризане е да редуцират дразненето от никненето на зъбките.

Хидратирайте мъника

Зареждайте хлапето с достатъчно течности, за да не се обезводни. 

Хомеопатията в действие

Симптомите на никнещите зъбки се повлияват успешно от хомеопатични продукти, които елиминират болката, зачервените и подути венци, раздразнителността, безсънието. Предимствата на този тип терапия са отличната поносимост, липсата на захар и странични действия, както и защитата от кариес.

Храни на помощ

Ако малкото човече е на възраст над 6 месеца, можете да му позволите да дъвче охладени меки храни, като круша, ябълка, краставица. В никакъв случай не му предлагайте твърди храни, защото има опасност частички от тях да го задушат.

Консултация с педиатър

Заведете детето на лекар, ако симптомите продължават повече от 24 часа, за да разберете дали не са признак за заболяване.

Нежност и грижа

Опитайте се да отвлечете вниманието на малчугана от зъбните неволи, като го гушкате, пеете му песни, или го занимавате с интересни играчки – нежността на мама е достоен опонент на болката. 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Симеонка Цацова, педиатър и ОПЛ в ГППМП 22 ООД

 

Сподели: