Бременност

Без опасност от инфекции

Инфекциите през бременността могат да са много опасни както за майката, така и за плода.

Без опасност от инфекции

С избора си да живее и се храни здравословно, и само с още няколко предпазни мерки, бременната жена ще увеличи значително шансовете си да износи и роди здраво бебе.

Как да се защитим от инфекции?

Ето нашите прости стъпки, следването на които ще предотврати евентуални инфекции през бременността. 

Поддържайте добра лична хигиена и мийте ръцете си често – особено когато има деца наоколо, за които да се грижите. Редовното миене на ръцете, най-вече преди и след определени дейности, е един от най-добрите начини за премахване на бактериите и микробите, които ни разболяват. При липса на сапун и течаща вода, използвайте дезинфекциращ измиващ гел за ръце.

 

Консумирайте месото добре сготвено. Соковете му трябва да са бистри, а вътрешността да не е розова.

 

Избягвайте консумацията на сурово мляко и храните, приготвени от него, защото те могат да съдържат вредни бактерии, като салмонела, ешерихия коли и листерия.

 

Листериоза

Недопеченото месо, меките сирена (фета, бри, камембер), непастьоризираното мляко и недоизмитите сурови зеленчуци могат да ни заразят с бактерията листерия, която причинява заболяването листериоза. Бременните жени и техните зародиши, както и новородените, са сред най-застрашените от това заболяване. През първите месеци то увеличава риска от спонтанен аборт, а на по-късен етап от бременността може да причини мъртво раждане или смърт на новороденото.

 

Избягвайте хора, които имат инфекция. Стойте далеч от болни от варицела или рубеола, ако все още не сте боледували от тези заболявания, или не сте се ваксинирали преди бременността.

 

Направете си изследване за стрептококовите бактерии от група Б. Една от всеки четири жени носи този тип бактерия, без да е болна. Ако сте носител, тази информация е от изключителна важност по време на раждането. Рисковете за новороденото са огромни и ако не бъдат взети специални предпазни мерки, то може да развие менингит, да получи възпаление на мембраните на главния и гръбначния мозък, сепсис и пневмония.

 

Изследвайте се за болести, предавани по полов път, като ХИВ и хепатит Б, и се постарайте да се пазите от тях. Има хора, които могат да са носители на някое от тези заболявания, без да се чувстват болни. Ако сте сред тях, информирайте се какви са шансовете бебето ви да се роди здраво.

 

Приемайте медикаменти, витамини и добавки само със знанието на вашия лекар, както и в дозата, предписана от него. Докторът вероятно ще предпише ежедневен прием на фолиева киселина, желязо, калций и други минерали, както и някои мастни киселини. Уверете се, че лекарят ви е запознат с всички други добавки, които е възможно да приемате, в това число билкови лекарства и хомеопатия.

 

Фолиева киселина

Приемането на 400 микрограма (0,4 милиграма) фолиева киселина на ден през бременността спомага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, сред които спина бифида. Проучванията показват, че с този прием повече от 50% от уврежданията на невралната тръба на плода могат да бъдат предотвратени.

 

Не сменяйте котешката тоалетна и избягвайте контакта с потенциално замърсена почва. Помолете някой друг да почисти след домашния любимец, или задължително носете ръкавици и старателно измийте ръцете си след това. Мръсната котешка тоалетна и заразената почва могат да съдържат вредни паразити, които да причинят заболяването токсоплазмоза.

 

Стойте далеч от диви животни или домашни любимци – гризачи, гущери, костенурки, и техните изпражнения. Наемете професионалисти, които да се погрижат да ви избавят от гризачите във и около вашия дом. Ако имате гризач за домашен любимец, като хамстер или морско свинче, накарайте друг да се грижи за него, тъй като някои гризачи могат да са носители на вредни вируси.

Автор: Силвия Костова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: