Lifestyle

Безценни усмивки

Усмивката може всичко: да обезоръжава, да очарова, да вдъхновява, да учудва и още, и още...

Безценни усмивки

Именно този мълчалив отговор често се оказва по-красноречив от всякакви думи. Защо обаче толкова нетърпеливо очакваме първата усмивка на бебето и сме толкова щастливи от нея?

В корема на мама

Както за всичко си има причина, така и усмивката не се появява внезапно. Процесът се предшества от доста дълъг период на развитие на малкото човече в корема на мама и известно време след появата му на бял свят.

Ендокринните процеси в човешкото тяло са тясно свързани с психичните: всяка емоция има свой хормон – радост, изненада, страх. Чрез плацентата хормоните на майката достигат до бебето и то изпитва същите емоции, които и вие като негова майка. Бебето притежава памет, която съхранява информация за всичко, което се случва, и помни доброто и лошото. Така че ако искате да се радвате на щастливо бебе, трябва да се смеете и да се постараете да игнорирате неприятните преживявания.

След раждането

Три седмици след раждането малкото човече започва да гледа особено внимателно майка си и да насочва погледа си към нея. Именно сега трябва да се усмихвате на бебето възможно най-често, да му казвате нежни думи, да му говорите с удоволствие, да му пеете песни. Така до края на първия месец и началото на втория, то ще ви възнагради с най-безценното нещо на този свят – със своята беззъба усмивка!

Усмивката не е толкова лесно действие за едно малко човече, което току-що се е появило на белия свят, защото в нея участват цели 17 лицеви мускула!

От усмивка до смях

Когато се установи контакт на погледите между майка и бебе, детето има първата социална или насочена към желанието за общуване усмивка. Малко по-късно тя ще бъде придружена от гърлени звуци – първия опит за смях. Щом детето започне да ви забелязва (когато се приближавате, то замръзва за момент и след това се усмихва), опитайте да оцветите комуникацията си с него с положителни емоции: смейте се, усмихвайте се широко, говорете нежно, изразявайте любовта си чрез докосване или масаж. Резултатът от това общуване няма да закъснее – ще бъдете възнаградени с шедра и незабравима усмивка!

Автор: Нели Христова

 

Сподели: