Здраве

Безопасен сън за новороденото

Едно от най-важните неща, които трябва да приготвите за вашето бебе, преди да поемете към родилното, е бебешкото креватче. Именно в него то ще прекарва по-голямата част от живота си през първите няколко месеца, тъй че е важно легълцето му да бъде не прост

Безопасен сън за новороденото

Едно от най-важните неща, които трябва да приготвите за вашето бебе, преди да поемете към родилното, е бебешкото креватче. Именно в него то ще прекарва по-голямата част от живота си през първите няколко месеца, тъй че е важно легълцето му да бъде не просто красиво и удобно, а най-вече - безопасно. Случаите на инциденти с новородени никак не са малко, затова опасността от неправилно подбрани креватче и аксесоари за сън не бива да се подценява.    

Креватче

Ако купувате ново, вероятно то ще съответства на последните европейски стандарти за качество и безопасност. Остава да следвате внимателно инструкциите по сглобяване и експлоатация, за да сте сигурни, че се застраховате срещу евентуални злополуки. В случай че взимате назаем от някой познат или купувате вече употребявано легълце, трябва да следите за няколко неща:

- Разстоянието между пръчките на решетката не бива да е по-голямо от 6 см, за да не заклещи бебето главичката си.

- Всички пръчки трябва да са здрави и да не могат да се измъкнат или разместят.

- Креватчето трябва да позволява разстояние от минимум 65 см между горната част на решетката и матрака (това ще е нужно чак за времето, когато бебето започне да сяда и да се изправя, но е добре да го имате предвид още в началото).

- Ако легълцето е дървено, огледайте добре за пукнатини и нарушаване на лаковото покритие поради опасността от забиване на тресчици в кожата на детето.

- Ако има такава възможност, уверете се, че е боядисвано или лакирано с безопасни за здравето материали. Боите с оловно съдържание са доказано токсични и поради това - забранени за използване при детските пособия от няколко десетилетия насам.

- Имайте предвид, че от края на 2010 г. Американската комисия за защита на потребителите прокара закон за забрана на бебешките креватчета със спускаща се тип „асансьорна" решетка поради зачестилите в последните години трагични инциденти с бебета. Проблемът е в сглобката на решетката, образуваща пролука, в която бебето може да изпадне и да се задуши. Препоръчваме ви да изберете модел с възможност за различно позициониране на подматрачната рамка или поне да се поинтересувате подробно за начина на свързване на подвижните елементи.

Матрак

За матрака е най-важното да приляга добре в бебешкото креватче, т.е. да не се образуват пролуки между него и стените на легълцето. Тестът се състои в това да промушите двата си пръста в пространството до решетката - ако успявате с лекота, по-добре заменете матрака с по-голям размер. Иначе е добре самият матрак да е среднотвърд, за да осигури правилна позиция на гръбначния стълб, както и да е с покритие от дишаща антиалергенна материя. Препоръчително е също да отговаря на стандартите за огнеустойчивост, тъй като това е важна мярка за безопасност.

Спално бельо

Поне през първите два-три месеца е редно детето да спи без възглавница, или ако от хигиенна гледна точка предпочитате да има такава, нека тя да е много ниска и да не е от пухкав потъващ материал, за да не предизвика задушаване. С олекотените завивки е подобен случаят, тъй като могат да причинят задушаване и прегряване, когато са много плътни и пухкави. Най-добре е да се спрете на меко бебешко одеялце или спално чувалче в подходящия размер (когато е много голямо, опасността е същата, както при олекотената завивка). Добре е всички спални принадлежности, в това число и дрешките на детето, да бъдат от специална огнеустойчива материя.      

Обиколник - да или не?

Обиколникът по принцип е хитро приспособление, тъй като предпазва бебето от нараняване в твърдите пръчки на решетката. Проблемът идва от потенциалната опасност то да се притисне плътно в него и да се задуши. С особено внимание трябва да се отнесете и към връзките, с които той се прикрепя към решетката и чиято дължина също трябва да е съобразена със стандартите за безопасност (за да се предотврати удушаване). Препоръчваме ви, ако все пак държите на обиколника, нека той да е изработен от по-твърда материя и да е изпънат добре по стeните на креватчето. Периодически проверявайте да няма скъсани места и излизане на пълнежа, който детето може да погълне. 

ВНИМАНИЕ: никога не оставяйте покрай бебето найлонови торбички, нагънати одеяла, платнени играчки с пълнеж или декоративни възглавнички, тъй като носят риск от задушаване!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: