Lifestyle

Безопасни играчки за най-малките

Kaк да познаем дали една играчка е безопасна за здравето на детето?

Безопасни играчки за най-малките

Дали обозначението CE гарантира качество?

Обозначението CE би трябвало да гарантира, че играчката изпълнява минималните изисквания за безопасност на продукта. Погрешно е да се вярва, че играчките, които имат СЕ обозначение (съкращение на Европейската общност на френски език), са произведени в ЕС. Това са най-вече играчките, които все пак са произведени в Китай.

Обозначението CE указва, че продуктът е изработен съгласно приложенията на директивата за безопасност на стоките. То, също така, осигурява свободното движение на продуктите в рамките на пазара на ЕС.

 

В какъв цвят да избирате играчки за бебето?

Дали играчката ще е жълта или зелена, няма особено значение. Много по-важно е да е безопасна. Пеленачетата харесват шарени играчки, а вие трябва да обърнете внимание на това боите, с които са оцветени те, да не са отровни и да не се лющят от продукта. Знаете, малките деца поставят всичко в устата си, особено играчките. А последните се забраняват най-често заради токсичността на боите.

Цветовете на гумените играчки за къпане, автомобилчетата или куклите могат да крият прекомерно количество олово. Голямата доза олово може да предизвика сериозно увреждане на мозъка, а даже относително малко количество е в състояние да понижи коефициента на интелигентност, да промени функциите на ензимите, да забави растежа, да увреди бъбреците, или да предизвика проблеми при ученето и поведението. За съжаление, детските играчки, оцветени със съдържащи олово бои, не са забранени в Китай, където се произвеждат най-много на брой играчки.

 

Как да сте сигурни, че купувате играчки, които няма да навредят на детето?

Задължително изпробвайте играчките в магазина и не ги купувайте, ако не сте доволни от качеството на изработката. Искайте да проверите продукта на място, за да се уверите дали играчката е достатъчно твърда, дали ръбовете са остри, дали има прекалено малки частици, които бебето би могло да глътне.

Купувайте играчки, които имат обозначено упътване на опаковката за почистване и дезинфекция, и задължително прочетете упътването за използване. Играчки за децата под тригодишна възраст пазарувайте от специализирани магазини, в никакъв случай от улични сергии, пазари или съмнителни търговски обекти.

Играчката трябва да е съобразена с възрастта. Не купувайте играчки, напълнени с вълна, стърготини, хартии и други подобни материи.

Играчката не трябва да е с връвчици, панделки, копчета и т.н. – съществува вероятност от задушаване. И щадете слуха на бебето: играчките не трябва да са прекалено шумни.

 

Строг контрол

В Европейския съюз съществува Директива за безопасност на детските играчки, чиито изисквания са задължителни за държавите-членки.

 

Кои играчки да не купуваме?

И в заключение, никога не купувайте играчки без обозначението CE. А ако върху тях има декларация СЕ, би трябвало да проверите кой гарантира истинността на твърдението, че играчката е безопасна.

 

Автор: Милена Тошева

 

 

 

Сподели: