Lifestyle

Безопасни зимни игри

Наближава зимата, а с нея и радостното очакване на снега.

Безопасни зимни игри

Обичайните дейности, сетивните възприятия и заниманията в свободното време се различават от тези през останалите сезони. За децата снегът често е извор на безброй забавления, сред които правенето на снежни човеци и битки със снежни топки. Естесвено, най-вълнуващо е да играем заедно.

Но какво трябва да знаем, за да бъдат зимните игри наистина безопасни и приятни?

Хвърчащите снежни топки

Предупредете децата да не правят топките твърди и да изглежда, че се замерят с парчета лед, а не с пухкав сняг. Идва времето на веселите усмивки, а не на синините.

Пируети на леда

Нека децата карат кънки само на безопасни повърхности. Посъветвайте детето си да се пързаля в същата посока като множеството и да избягва стремглавото приплъзване по леда. Добре е децата да не дъвчат дъвка и да смучат бонбони, докато се пързалят. Внушете им, че предпазната каска им стои изключително красиво.

Вардаааа! Шейната лети!

Пързалянето трябва да става далеч от моторни превозни средства. Около пързалките не бива да има препятствия, трябва да бъдат покрити със сняг, а не с лед; да не са твърде стръмни и в края си да свършват на равен участък.

 • Децата трябва да бъдат наблюдавани, ако се пързалят сами. Пазете малките деца и не ги оставяйте да се пързалят на едно място с големите.
 • Децата трябва да сядат в шейната с краката напред, вместо да лежат по гръб или корем. Не слагайте повече от едно дете на шейната. Необходимо е шейните да бъдат без остри ръбове, а кормилният им механизъм трябва да е добре смазан.
 • Предпазната каска и тук е от голяма полза.

Бягай, борче, иде скиорче!

Децата трябва да бъдат научени да карат ски или сноуборд от квалифицирани инструктори. Никога не трябва да карат ски или сноуборд сами. По-малките деца трябва винаги да бъдат наблюдавани. Пистите трябва да отговарят на способностите и опита на скиора или сноубордиста. Добре е да се избягват претъпкани склонове. Задължително трябва да се избягва карането на ски в райони с дървета и други препятствия.

 • Скиорите и скиорчетата трябва да носят автомати, които се коригират поне веднъж годишно за безопасност. Сноубордистите трябва да имат подходящи ръкавици.
 • За защита на очите да се използват предпазни очила. Предпазната каска е задължителна.
 • Определяйте така срокове за игри на открито, че да предотвратите хипотермия и измръзване.
 • Не прекалявайте с родителската загриженост в обличането, защото прекомерно навлеченото дете ще е трудно подвижно топченце и няма да изпита радост от игрите.

Да не допускаме хипотермия

Хипотермия се развива, когато телесната температура падне под нормалната поради излагане на ниски температури. Това се случва често, когато малкото дете играе на открито в изключително студено време, без да е облечено подходящо, или ако дрехите му се намокрят.

 • Хипотермията настъпва по-бързо при децата, отколкото при възрастните.
 • При лека хипотермия детето може да започне да трепери, да стане летаргично и тромаво. При по-тежки случаи речта му може да стане неразбираема.
 • Ако подозирате, че детето ви е с хипотермия, обадете се на 112 веднага! Докато пристигне помощ, заведете го на закрито, махнете мокрите дрехи и го увийте в одеяла или топли дрехи.

Да се предпазим от измръзване

Случва се, когато кожата и външните тъкани замръзнат. Най-често засегнати са крайниците - пръстите на ръцете и краката, както и ушите и носът. Те могат да побледнеят, да посивеят или да се появят мехури. В същото време детето може да се оплаква, че чувства изгаряне по кожата или скованост.

 • При измръзване внесете детото на закрито и потопете измръзналите части на тялото в топла /не гореща!/ вода. Можете да приложите топли компреси на измръзналите места. Не разтривайте измръзналите области!
 • След няколко минути подсушете и покрийте детето с топли дрехи или одеяла и му дайте нещо топло за пиене.
 • Ако сковаността продължи по-дълго от няколко минути, обадете се на лекаря си.

Слънцето „хапе"

Слънчевите лъчи могат да причинят изгаряне и през зимата, особено когато се отразяват в сняг. Не забравяйте да мажете откритите места по кожата на детето със слънцезащитен крем.

Освен кратките препоръки, които ви дадохме, се обърнахме за съвет и към специалист.

Борис Каленицов, скиинструктор:

"Не подценявайте екипировката както в града, така и в планината. Имайте реална преценка за възможностите си като спортист и уменията на детето си. Наблюдавайте го непрестанно."

Автор: Силвия Димитрова

 

Сподели: