Здраве и красота

Безопасно слънце

Очакваме лятото с нетърпение и изживяваме приказни моменти под открито небе. Излагането на слънчевите лъчи обаче може да бъде опасно, ако не се спазват някои правила.

Безопасно слънце

Слънцезащита

Защитете кожата на лицето и тялото с подходящ крем или лосион. Обърнете внимание на слънцезащитния фактор (SPF), отбелязан на опаковката. Той може да бъде: нисък (6-10), среден (15-25), висок (30-50) и много висок (50+). Светлата кожа се нуждае от продукт с по-висок фактор, докато за тъмната е достатъчен и по-нисък. Винаги нанасяйте крема поне половин час преди излизане и след всяко намокряне. Макар на етикетите на много продукти да пише, че са водоустойчиви, повторното им прилагане след плуване е задължително, за да сте сигурни в ефективността им. Погрижете се и за косата – слънцезащитният спрей ще създаде щит срещу високите температури, морската сол и хлорираната вода и ще подхрани косъма.    

Детайл

Това, че декоративната ви козметика (пудра, фон дьо тен) съдържаSPF, не означава, че можете да пропуснете слънцезащитния лосион. Предложенията за разкрасяване нямат за цел да ви предпазват от жарките лъчи, затова не разчитайте на тях. 

Подходящи дрехи

Тоалетите в светли цветове са отличен избор при горещо време, тъй като не привличат светлината. Спрете се на дълги панталони, ефирни рокли и свободни ризи от лен или памук. Допълнете лятната си визия с широкопола шапка и слънчеви очила.

Пик

Избягвайте разходките между 10 и 16 часа, когато слънцето е най-силно.

Хидратация

Пийте поне 2 литра вода на ден, за да не се дехидратирате. Не прекалявайте с алкохола и напитките с кофеин. Старайте се да консумирате леки храни и наблягайте на плодовете и зеленчуците.  

Спорт

Избягвайте тежките физически занимания по време на горещини. Тичане рано сутрин ще ви държи във форма, докато с тенис в 15 часа рискувате да ви прилошее.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: