Здраве

Безопасно в детското легло

Ценни насоки за безопасен сън.

Безопасно в детското легло

Новороденото бебе прекарва по-голямата си част от денонощието в детското креватче, а за да избегнете неприятни инциденти по време на сън и почивка, е важно да следвате няколко основни правила.

И така, кое е идеалното легло за бебето? Отговорът на този въпрос е простичък и много кратък – „семплото“. В контекста на думата семпло влагаме „без всичко излишно, от което така или иначе бебето няма нужда в началото“. А ето какво е то:

Възглавница

Бебето не се нуждае от възглавница до около двегодишна възраст – когато раменете на детето станат по-широки от главичката. Лесно ще разберете дали малкото човече има нужда от това – то ще започне да слага ръчичките си под главата, защото не му е удобно.

Одеяло

В него бебето може да се оплете или случайно да го сложи върху лицето си. Вместо одеяло, можете да използвате специален бебешки спален чувал, а оптималната температура за сън е +18-22 градуса.

Допълнително спално бельо

От съображения за безопасност в креватчето трябва да има само един чаршаф и той да приляга плътно върху матрака. Най-добре е да използвате моделите с ластик. Те са здраво фиксирани, така че детето не може да извади ръбовете с ръчички.  

Плюшени играчки

Играчката в леглото е подходяща за бебе на 6-8 месеца. Когато избирате играчка за сън, обърнете внимание на детайлите. Не трябва да има малки допълнително лепени части (очи, език и т.н.) или дълги панделки и шнурчета.

Обиколници за креватче

Изглеждат красиво, но няма доказателства, че предпазват детето от нараняване, а вместо това носят риск то да зарови нослето си в тях.

Висящи играчки

Ако над детското креватче виси играчка, уверете се, че е здраво закрепена и бебето не може да я достигне и издърпа върху себе си.

Панделки, дантели, шалове

Случайно хвърлени върху креватчето шнурове, панделки или шалчета могат да станат повод за сериозни проблеми с детето и да застрашат неговата безопасност.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: