Здраве

Безсъние при децата

Колко часа е нормално да спи детето? Имате основание да задавате този въпрос всеки месец и при всяка промяна в живота на мъника.

Безсъние при децата

Колко часа е нормално да спи детето? Имате основание да задавате този въпрос всеки месец и при всяка промяна в живота на мъника. Сънят, неговото количество, качество и честота зависят от възрастта на детето, от здравословното му състояние, настроение, развитие, активност, смяна на денонощието. Ето защо е трудно да се поставят рамки и точни норми на часовете и минутите, които хлапето трябва да прекарва в леглото.

Повече от 25% от децата във възрастта от 1 до 5 години имат проблеми със съня.

ПРИЧИНИТЕ

Причините за безсъние могат да бъдат много и от различен характер:

* Емоционален характер - стрес от случка или много такива във всекидневието. По-чувствителното дете се безпокои за много неща и това се отразява върху нощния сън. Например смърт на домашен любимец, кавга в яслата или детската градина, скандал между родителите, катастрофа или друг инцидент, смяна на жилището или града, периоди на промяна. Прекомерната активност през деня, натрупването на твърде много информация и нови впечатления или недостатъчно време за уталожването им също могат да доведат до проблеми със заспиването или нарушаване на нощния сън.

* Пробив на зъбки - в този период се увеличава слюноотделянето, което се задържа в гърлото, и това стряска мъника и го кара да се събужда. Освен това то изпитва болка.

* Алергии - възможно е коремчето на бебето да изпитва дискомфорт заради алергия към някои храни като краве мляко, яйца, лук, риба, орехи, шоколад.

* Езофагеален рефлукс - връщането на въздух и стомашно съдържимо към горните дихателни пътища е болезнено за детето и може да бъде причина за безсъние.

* Ушна инфекция - трудна за диагностициране инфекция, чийто единствен симптом понякога е нарушението в съня. Обърнете внимание, ако бебето ви търка ушите си с ръце или върти неспокойно глава.

* Замърсяване на въздуха - цигарен дим, парфюм, лак за коса, неподходящ перилен препарат или отворена кутийка с боички са малко от многото възможни причини за безсъние при децата.

* Нощно кърмене - някои деца сучат до късна възраст през нощта. Когато майката реши, че трябва да прекрати този навик, на хлапето му е нужно известно време, докато свикне да не се събужда по няколко пъти .

* Страх от собствената фантазия - при децата измисленият свят е доста украсен и не само наситен с цветни багри, но и обитаван от страшни чудовища, които се „крият" под леглото или се „правят" на шкаф, докато настъпи нощта.

* Неудобно легло - често мъниците не могат да кажат на родителите си, че матракът им е прекалено твърд или мек, че възглавницата е твърде висока или че цялото пространство, предназначено за протягане на ръчички и крачета, е заето от играчки, обиколници и ненужни аксесоари.

* Феноменът на прекалено заетите родители - не само, че не получават достатъчно внимание от майка си и баща си, но и за да дочакат възрастните да се върнат от работа, децата често лягат твърде късно, което разстройва нощния сън. Често заспиват пред телевизора или компютъра.

Хормонът на растежа се отделя в детския организъм по време на сън. Мъниците, които страдат от безсъние, започват да дават явни симптоми на забавяне във физическото си развитие.

Дефицитът на сън оказва негативно влияние върху мозъчните функции на детето като запаметяване, логическо мислене, адекватно реагиране на различните ситуации.

ЛЕЧЕНИЕТО

Трябва да знаете, че самоинициативното даване на сънотворни средства на деца е изключително опасно. Ако бебето ви страда от безсъние, за това има причина. Добре е на първо място да изясните проблема на физическо ниво с педиатъра, а след това да се консултирате и с психолог за емоционалното състояние на детето. Можете да се занимавате с релаксиращи дейности преди сън - правете масаж на детето, проветрете стаята, гушкайте се. Не забравяйте топлия душ и чашата мляко преди сън. Добре действа ароматерапията, която обаче трябва да бъде консултирана със специалист в областта, за да се избегнат алергични реакции.

Сред симптомите, навеждащи на мисълта за безсъние при децата, са раздразнителност, хиперактивност, проява на агресия, невъзможност за съсредоточаване и честа смяна на настроенията през деня.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Бояна Петкова, Клиника по пулмология с интензивен сектор на СБАЛДБ, София

 

 

Сподели: