Здраве

Безусловните рефлекси на бебето

На пръв поглед няма по-невинно и беззащитно създание от човешкото бебе. Веднага след раждането си обаче, то може да намери без проблем гърдата на мама и да засуче, да гълта млякото, или да затвори очи, когато светлината е ярка.

Безусловните рефлекси на бебето

Питали ли сте се откъде има такива велики умения толкова малко човече? Отговорът е прост: от майката Природа – т. нар. безусловни рефлекси. 

Сукателен рефлекс

Сукателният рефлекс не се проявява само по време на хранене и когато детето е гладно, а винаги когато сложим нещо в устата на бебето, или докоснем езичето му. В случай че този рефлекс липсва, причините могат да са пареза на лицевия нерв, тежки вродени заболявания или умствена изостаналост.  При здрави деца той изчезва някъде към 3-4-тата година.

Рефлекс на търсене

Този рефлекс се проявява, когато докоснем лицето на бебето и отново е свързан с храненето. Ако докоснем бузата на бебето, то обръща главичка в посока на допира, а ако го докоснем по устата – веднага я отваря и търси да суче. Рефлексът отшумява към 3-4-ти месец.

Хоботков рефлекс

Ако лекичко чукнете мъничето с пръст по устните, то ще ги издаде напред като хоботче. Този рефлекс отново има отношение към храненето, тъй като развива кръговия мускул на устата – най-важният, за да се случи сученето. Хоботковият рефлекс се запазва до 2-3-ти месец.

Хватателен рефлекс

Ако поставите пръст в дланта на мъничето, то инстинктивно ще свие ръчичка и ще обхване пръста ви. При това ще го направи толкова здраво, че ще ви е трудно до го извадите. Рефлексът е нужен за по-нататъшното усъвършенстване на двигателните умения. Рефлексът изчезва към 3-4-ти месец.

Защитен рефлекс

Рефлексът на защита се проявява, ако оставим детето по корем. В тази позиция то повдига главичка и я обръща веднага настрани, за да може да диша. Рефлексът е налице до 3-4-ти месец.

Рефлекс на Бабински

Ако погалите стъпалото на бебето, ще видите как то разперва пръстчетата на крачето си и леко го дърпа от ръката ви. При здравите бебето движенията са симетрични и на двете крачета и се виждат веднага при докосване. Рефлексът е запазен до 12-14 месеца на бебето.

Рефлекс на Моро

Рефлексът се проявява при силен шум или рязка промяна в положението на тялото. Детето разтваря ръчички настрани, разперва пръсти и опъва крачета. Секунди след това то отново свива ръцете в първоначална позиция. Рефлексът се запазва докъм 4-тия месец на бебето.

Рефлекс на пълзене

Ако поставим детето по корем и подпрем крачетата му с длан, то ще се опита да се отблъсне и ще се движи напред. Това действие активира главния мозък и развива координацията му. Този рефлекс се запазва до 3-4-ти месец.

Рефлекс на опората (автоматично ходене)

Ако хванете бебето подмишниците и го изправите във вертикална позиция, то ще изпъне крачета и ще ги опре на повърхността, все едно стъпва там. Ако го придвижите напред ще започне да прави крачки, все едно ходи. Това не е истинското прохождане, разбира се, но всички родители изпадат във възторг, когато го видят за първи път. Рефлексът се запазва до към 3-тия месец.

Рефлекс на Бабкин (дланно-устен рефлекс)

При този рефлекс, когато докоснем дланта на детето, то отваря уста и накланя главичка напред, затваряйки очите. Рефлексът продължава до 3-тия месец.

Обикновено педиатърът на бебето следи за наличието на безусловните рефлекси. В случай че забележи отклонение от нормата, той ще препоръча по-нататъшни консултации и изследвания със специалист – невролог.

 Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център „Детско здраве“

 

Сподели: