Lifestyle

BIG KID BED или ГОЛЯМОТО ДЕТСКО ЛЕГЛО

Няма правилен момент, в който да преместите детето от бебешкото креватче в нормалното – за големи деца, легло.

BIG KID BED или ГОЛЯМОТО ДЕТСКО ЛЕГЛО

Кога да го направите?

Няма правилен момент, в който да преместите детето от бебешкото креватче в нормалното - за големи деца, легло. И все пак, приема се, че тази голяма промяна се случва във възрастта между 2-та и 3-та годинка. Най-подходящо е да изчакате мъникът да наближи 3 годинки, тъй като по-малките още не са напълно готови да пристъпят към тази промяна. Разбира се, ще трябва да преместите детето, ако то вече е прекалено голямо или е прекалено активно, за да спи в леглото с решетки. Също така, ако се учи да използва гърне, за него ще е много по-лесно, ако през нощта не се бори с препятствия като решетката, за да стигне до тоалетната си.  

Знаци, че имате нужда от ново легло

Много родители заменят леглото, защото малкият палавник е прекалено активен и скача или се прехвърля през бебешкото легло - а това не е никак безопасно. Въпреки това, не бързайте, защото едно прескачане не е стопроцентов сигнал за нуждата от ново легло. Не трябва да избързвате и да купувате ново легло в деня, в който детето е направило своя първи „скок". То може все още да не е готово да спи в голямо легло, а също така да не е толкова безопасно за него през нощта. Опитайте се да запазите бебешкото креватче колкото може по-дълго. Ако има възможност матракът да се смъква, го направете. Така преградите ще станат по-високи и мъникът няма да може да изкача.

Друга основна причина за родителите да купят голямото детско креватче е когато те очакват нов член в семейството. Ако изпаднете в подобна ситуация, направете смяната поне 6-8 седмици преди появата на бебето. Със сигурност е препоръчително порасналото ви дете да има време да свикне с новото си легло и да позабрави старото, преди да види малкото си братче или сестриче да се разполага в неговото бебешко креватче. Това в никакъв случай не е единственият вариант. Някои родители предпочитат да купят още едно бебешко креватче и да не избързват с преместването на по-голямото дете. И това е добър вариант, особено ако то не е готово за тази промяна. Все пак в неговия живот в този момент навлиза един нов човек и може би промените на този етап са достатъчни.

Раздялата с бебешкото креватче

Някои деца са напълно готови за смяната на леглото, но при други този процес е труден и отнема време. Всяко дете е различно. Това не е обикновена смяна на легло и първородното дете тепърва ще се сблъска с много промени. Много е вероятно то да се чувства обвързано с бебешкото легълце и всичко, свързано с него. Преместването в голямото детско легло е една от многото промени, които настъпват в живота на порасналото дете. Този момент може да съвпадне с периода на приучването към гърне, тръгването на детска градина и всички други напрежения по пътя на порастването. Ако сте бременна и очаквате своето второ дете, по-голямото може да прояви собственическо чувство към своите бебешки „неща", включително и към леглото. Тези проблеми обаче не стоят пред по-малките деца. Това е така, защото те много искат да приличат на своите каки и батковци. Мъниците просто искат да се преместят на новото легло, защото старото е за бебета. Независимо дали детето е първо, или второ в семейството, промяната, която му предстои - а именно преместването в голямото детско легло, зависи изцяло от неговата индивидуалност. Колко бързо свиква с промените и доколко е готово за тях.

Полезни съвети

За да улесните процеса на смяна на леглото, може да поставите новото на мястото на старото. Също така не бързайте да сменяте и бебешките чаршафи. Въпреки че ще са по-малки от матрака, първоначално, докато детето свикне с новото легло, ги оставете. Ако мъникът настоява да се завива със старото си бебешко одеяло или да вземе любимата играчка, не му ги отнемайте, оставете сам да реши, че няма нужда от тях. В този момент е много важно да не променяте нищо в ритуалите преди лягане. Те са познати за детето и то е свикнало да заспива именно след като му прочете приказка, например. Не забравяйте да поставите някаква преграда, например фотьойл, който да предпазва мъника да не падне от леглото през нощта.

Подходете така, че детето да е развълнувано и да се радва, че ще има „легло за големи". Вземете го със себе си, когато избирате леглото, така ще се чувства въвлечено в процеса. Ако вземате леглото от приятели и мъникът познава предишния му собственик, може да го подготвите по следния начин: „Това легло е било на Тони, а сега е твое. Ти вече си достатъчно голям(а), като него, за да можеш да го ползваш". В този случай отидете заедно да купите новите чаршафи и нека детето избере шарките.

Друга тактика е запознаването на детето с новото му легло да премине под формата на парти. Изберете си дата за разкриване на голямата новина за ново легло и отделете около седмица за разговори и обсъждане преди събитието. На големия ден подгответе парти и поканете близки приятели и бабите и дядовците.

Друга стратегия е да използвате специалните легла за юноши. Тайната е, че те в никакъв случай не изглеждат като обикновено легло. Отстрани имат ниски парапети и специфична форма - на кола, на влак.

Ако усетите, че сте избързали със смяната на леглото и детето е натъжено, действайте внимателно. Първо го накарайте просто да се качи на леглото, да поседи. Ако след няколко дни то продължава да отказва промяната, върнете обратно бебешкото креватче. 

Някои деца по-трудно се приспособяват към голямото детско легло и просто не са готови. В тези случаи процесът може да отнеме повече време - месеци на обяснения, за да разбере детето ви защо трябва да се раздели с бебешкото креватче. Ако забележите, че на мъника му отнема много време, за да заспи в новото легло, често става, разхожда се в апартамента или идва да се сгуши при вас, най-вероятно не е готов за замяната. Понякога дори се наблюдава застой в развитието или крачка назад. Ако мъникът вече се е научил да ходи в гърнето, при една такава промяна като леглото, той може да се върне към памперсите. Тогава му върнете старото легло и опитайте отново след няколко месеца. Само трябва да направите така, че връщането на бебешкото креватче да не изглежда като крачка назад, а само отлагане.

Накрая, запомнете, че заменянето на бебешкото креватче с детско е голяма промяна и за вас. Това е още един знак, че вашето бебе пораства. Затова и вие самите трябва да се подготвите за раздялата с бебешкото креватче и след това заедно с детето да отпразнувате появата на голямото детско легло. 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: