Нашият дом

Бисери в елхата

Във Великобритания създадоха най-скъпата коледна играчка в света, обсипана със скъпоценни камъни, която струва 82 000 паунда. Уникалната играчка е изработена от 18-каратово бяло злато и е покрита с над 1,500 удивителни диаманта. Тя е обградена от два забе

Бисери в елхата

Във Великобритания създадоха най-скъпата коледна играчка в света, обсипана със скъпоценни камъни, която струва 82 000 паунда. Уникалната играчка е изработена от 18-каратово бяло злато и е покрита с над 1,500 удивителни диаманта. Тя е обградена от два забележителни обръча със 188 рубина и за изработването й е била необходима цяла година.

Спомням си играчките за елха от моето детство. В очите ми тези шарени, ярки и вълшебни коледни предмети струваха дори повече от 82 000 паунда. Така е, защото въпреки че реалната им стойност беше около 82 български стотинки, те бяха безценни. Всяка година в деня на Бъдни вечер майка ми изваждаше едни стари, опаковани в подаръчна хартия кутии, които пазеха играчките за елха. Тези кутии стояха в най-високия и тъмен ъгъл на гардероба и до тях имах достъп само в ДЕНЯ на украсяването. Вътре всяка играчка беше увита отделно в специална хартия и много внимателно трябваше да ги развивам. Разбира се, имах си и любими играчки, те бяха истински съкровища - една ярко-червена топка с лице на мече, още една такава сребърна с лице на ангелче и няколко малки стъклени момиченца. Спомням си, че всеки път след Нова година плачех, защото не исках да прибираме в гардероба моите съкровища.

Да, такива спомени са останали в мен, свързани с украсяването на елхата. Само че вече пораснах и се промених, промениха се и коледните играчки. Ако тогава те бяха чупливи, лъскави и специални, предавани от поколение на поколение, то днес те се трансформираха в пластмаса и стиропор. Не че има нещо толкова лошо в тези материали, всъщност по този начин играчките имат доста по-дълъг живот и донякъде са по-безопасни за малките деца, защото не могат да ги счупят и да се наранят. Но... Сякаш изчезва Коледната магия и тайнство, губи се специалното в играчките. Те вече не са ценни, защото пазарът е затрупан с китайски „произведения на изкуството" и определено не е нужно да полагате специални грижи за украшенията. За съжаление, това отношение се предава и на хлапетата и за тях вече играчките губят стойност. 

СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА КОЛЕДНО ДЪРВО

Изборът на Коледно дърво също вече не е толкова лесен. Ако преди години имаше само естествени, които се деляха на бор и елха, то сега на пазара има и изобилие от изкуствени. Те варират и в цветовете, може да си вземете стандартно зелено, да импровизирате с бяло, златно или червено. Хубавото е, че си купувате веднъж и години наред го използвате, освен това и не се налага да се борите с игличките по килима. Можете да си вземете малко, средно или голямо, каквото ви харесва. Но да не забравяме, че въпреки неудобствата, които създават естествените елхи, те внасят и типичния празничен мирис в дома. Когато предприемете стъпката да избирате дръвчето, е много важно да се съобразите с пространството, с което разполагате. Недейте да се изхвърляте и да купувате огромен бор, който после да се чудите къде да сложите. Друг много подходящ вариант за Коледно дърво е живото. Продават се на всеки пазар и са засадени в саксия. Тези дръвчета станаха много популярни през последните години в подкрепа на борбата с изсичането на горите и запазването на природата. При покупката му вие сами ще можете да допринесете за каузата и да го засадите пред блока си. Малките дръвчета са много симпатични, а и тогава ще са ви нужни доста по-малко играчки за украсяването. 

СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА КОЛЕДНИ ИГРАЧКИ

Както вече казах, играчките не са това, което бяха. И все пак, все още можете да откриете от „старите". Важното тук е те да са съобразени с елхата. Ако сте се спрели на малко дърво, хубаво е украсата по него да не е прекалено едра, защото ще се загуби. Също така при изкуствените, тъй като варират в цветове, ще трябва да се съобразите с гамите. Иначе стандартните камбанки, ботушчета, дядо мразовци, панделки, подаръци и всякакви такива са идеални. Разбира се, да не забравяме и топките: те биват малки, големи, гладки, грапави, едноцветни, шарени, блестящи. Изборът е голям, просто трябва да си направите план - концепция за украсата и да го спазвате. 

СЪВЕТИ ЗА СТИЛИЗИРАНЕ

Важно е да уцелите златната среда, нито много, нито малко. Претруфените елхи не радват окото и създават усещане за тежест и липса на стил. Същото важи и за прекалено шарените, добре е да решите „дизайна" на елхата в два, до три цвята, например златно и червено, сребърно и цикламено. Каквото и да предприемете трябва да бъде умерено. Не забравяйте, че накрая ще сложите гирляндите и лампичките. 

Един от най-важните моменти е, когато се внесе елхата в хола и се събере цялото семейство, за да я украсява. Независимо какви играчки сте решили да купите, важното е да въвлечете и мъника в украсяването. Всяко дете се вълнува и иска да участва в този процес, а вие можете да го направите още по-вълшебен и да създадете незабравими спомени. Извадете тайните кутии от килера, пуснете коледни песни, съберете се всички около зеленото дърво и започнете украсяването. Не забравяйте и да направите няколко снимки за албума, а докато се забавлявате, може и да разкажете на мъника историята за Дядо Коледа - къде живее, как получава писма, кой му помага и т.н.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: