Тя и Той

Бизнес дама или домакиня

Работа или семейство? Кое е по-важно: главозамайваща кариера, прекрасно семейство или и двете?

Работа или семейство? Кое е по-важно: главозамайваща кариера, прекрасно семейство или и двете? Изборът и резултатът зависят от характера, възпитанието, стечението на обстоятелствата. Дали переш чорапи, готвиш мусака  и се забавляваш с латиносериали, или пък си бизнесдама на годината с вила на Карибите е без значение, ако това не те радва и не се чувстваш пълноценна, удовлетворена и спокойна от ежедневието си.

... И заживели щастливо, родили им се деца. Младата и независима жена, с активен и интересен социален живот, се превърнала в мама, изцяло отдадена на малкото и голямо съкровище вкъщи, без грам свободно време за себе си, с ограничени контакти и изоставени увлечения. Някои приемат с охота новата си роля, други - със стоицизъм, твърдо решени да се върнат колкото се може по-рано на работа, а трети - отначало са очаровани, а после разочаровани.

Първите месеци след раждането са свързани с нови и вълнуващи преживявания, макар и доста уморителни понякога. После обаче ежедневието става еднообразно и досадно. Непрекъснатите грижи за дома и детето, скучните разговори за памперси и каши започват да писват. Много жени намират ролята си на домакиня за незначителна, смятат, че тя не им позволява да разгърнат потенциала си. Те се чувстват непълноценни, докато се грижат за децата си, и искат да се върнат при любимата си работа, в която са инвестирали знания, усилия, нерви и време и която безспорно им доставя удоволствие. 

Бизнес дама

Да си кариеристка си има много плюсове. Чувството на удовлетвореност от постигнатите резултати, общуване с много и различни хора и финансова независимост. Няма значение колко получавате за труда си, важното е, че и вие имате принос в семейния бюджет. Това лишава мъжа от чувството, че цялата власт е в неговите ръце. И следователно не му дава право за реплики от рода на „ще правиш това, което ти казвам, защото аз те храня". Пък и по-трудно ще ви упрекне, че сте си купили нова блуза или козметика. Това са ваши пари и ще ги харчите както искате.

Работещата жена може да си позволи и лукса да се прибере у дома, да легне на дивана и да каже: „Толкова съм уморена днес, моля те направи нещо за вечеря!". Домакинята няма право да се уморява, да нахрани домашните си е нейна работа. Почти невъзможно е да си представим следната картина: мъжът се прибира от  работа, а жена му (домакиня) се излежава на дивана пред телевизора и му предлага сам да приготви вечерята.

Работа без край

От нас се очаква да бъдем добри майки, съпруги, домакини, професионалистки. Да изпълняваш перфектно всяка една от тези роли е изморително, а всички едновременно - направо непосилно. Но ние се стараем, правим какви ли не еквилибристики, за да балансираме успешно.

Ритъмът на работеща майка понякога е убийствен. Често се случва да се чувстваме смазани и уморени от рутината на ежедневието и многобройните отговорности, без сили и желание за нови контакти и предизвикателства.

В офиса шефът не гледа благосклонно на нашите закъснения, болнични, излизания по-рано от работа, на отказите ни да работим извънредно или да оставаме след работа. Дори и в началото да проявява разбиране, то няма да е за дълго. Скоро чуваме: „Ако семейството ви е по-важно, стойте си вкъщи". Ние трябва да сме на работното си място и точка. Жестокият график, клиентите, проектите, вечното бързане, ни изцеждат до край. Едва ли ще можем с умиление да наблюдаваме как расте нашето слънчице. Емоционалният и интелектуален контакт с детето  намалява с всеки изминат ден.

Вкъщи също не са много снизходителни към нас. Мъжът едва ли ще е очарован от полуфабрикатите и аламинутите, които му предлагаме за вечеря, и вероятно с досада слуша за проблемите ни в работата. Грижата за децата си остава наша отговорност. Вярно, че все повече татковци активно се включват в отглеждането и възпитанието, но основната тежест пада върху жените. Предимно те остават с болното дете вкъщи, те решават начина на отглеждане на детето, избират градината, детегледачката...

Работа и семейство - една възможна комбинация

Ако не искате да сте вечно уморена и раздразнителна, а да сте жена, радваща се на  пълноценен живот, променете ситуацията.

Не бъдете перфекционистка. Никой не е съвършен. Откажете се от идеята да сте перфектна на всички фронтове. Дори и да успявате, това вероятно ви коства много нерви, усилия и време. А дали ви прави щастлива? Отпуснете се. Самообвиненията и угризенията, че не сте направили нещо, както трябва,  до нищо няма да доведат. Радвайте се на това, което имате. Какво като втора седмица не можете да изчистите като хората, от това няма да спре въртенето на Земята. Липсата на достатъчно внимание към малкото съкровище обаче може да има неблагоприятни последици върху него. Вместо да се опитвате в малкото свободно време, което имате, да въдворявате ред в безпорядъка, поиграйте с децата си, поговорете със съпруга си. Чиниите така или иначе вас чакат. Разбира се, не става дума домът ви да потъне в мръсотия, а по-скоро за балансиране. По-добре щастливо семейство, отколкото изряден дом.

  1. Създайте добра организация. Ако ви притеснява безпорядъкът, създайте организация и включете и другите членове на семейството в домашната работа. Всеки трябва да си има задължения, така е по-здравословно и възпитателно.
    Вие сте мозъкът на операция „чист дом". Разпределяйте задачите и следете тяхното изпълнение. Планирайте всичко до най-малката подробност. Един органайзер би ви бил чудесен помощник. Записвайте на отделни листчета всяка задача със срок и отговорник и я лепете на видно място. Помислете за резервни варианти. Кой ще вземе, например, детето от градината, в случай че вие не можете.

Подкрепата на любимия. За да сте добра във всяка сфера от живота ви, се нуждаете от помощта на мъжа до вас. Ако искате да излезете с приятелки и на шопинг, той може да се погрижи за децата. Когато готвите любимото му ядене, партньорът ви може да ви помогне с миенето на чиниите. Ако отначало срещате съпротива от негова страна и той отказва да се включи в домакинската работа, не се отказвайте, бъдете изобретателна и усилията ви ще бъдат възнаградени.

Отдайте се на изкушенията. Почивайте, отдавайте се на малки удоволствия и капризи. Имайте си свои часове, които да посветите на себе си, на нещата, които ви правят щастлива. През това време си забранете да мислите за това, което имате да свършите или не сте свършили. 

Не забравяйте, че за доброто възпитание на детето не е от значение дали майката работи или не, а дали тя е удовлетворена от начина си живот, дали е в хармония със себе си. Защото само жизнерадостна и доволна от себе си жена може да създава ведра и спокойна атмосфера, което е от съществено значение за развитието на детето.

Домакиня

Ако работата ви е скапваща, скучна и безперспективна. Ако не ви носи нищо, освен допълнителен товар, а на всичко отгоре не е и особено доходна, то много по-добре е да си останете вкъщи, където ще сте по-полезна за децата си. А и вкъщи всичко ще е под контрол. Ще имате повече време за семейството си.

Нищо работа. Обществото ни се отнася леко пренебрежително към жени, които си стоят вкъщи и се грижат за семейството. Поддържането на дома и възпитанието на  децата не се смятат за работа. Домакинската работа не се брои за трудов стаж, не дава право на отпуск и пенсия. Никой не ви хвали и поощрява, за това че сте пуснали прахосмукачката, измили чиниите, сготвили. Ако не сте го направили, обаче със сигурност ще ви порицаят. Домакинята няма право да се оплаква, че е уморена и изнервена. Ако го направи, следва недоумяващият въпрос: От какво? Нали си е у дома по цял ден! Който не си е стоял вкъщи, той не знае, че всъщност няма почивка, а е една непрекъсната въртележка, тъкмо си приключила със закуската (приготвяне, миене на чинии...) и започваш с обяда в същия ред...

Финансова и емоционална зависимост от мъжа ви. На него не му се излиза, защото цял ден е бил на работа и е уморен, а на вас какво ви е? По цял ден лентяйствате вкъщи, нищо че сте излъскали къщата и не помните от кога не сте общували с друг възрастен освен със съпруга си.

Никакво време за себе си. На кого да оставите децата, за да се погрижите за себе си. Не можете да плащате на детегледачка, нали?

Страх от бъдещето. Какво ще стане с мен и децата, ако нещо се случи с мъжа ми?

Като орлица. Прекаленото отдаване на децата не е от полза нито за тях, нито за вас. От една страна вашата свръхзакрила е нездравословна, тъй като ще им бъде трудно да станат самостоятелни и решителни. От друга - децата бързо растат и скоро ще напуснат дома ви, а с това и живота ви. Тогава какво ще правите?

Мрачни мисли. Срещата с приятелки, които правят кариери, печелят луди пари, обикалят света, кара много неработещи мами, чието ежедневие преминава между печката и пералнята, да се чувстват потиснати, непълноценни и неудовлетворени. 

За да бъдете щастлива домакиня, направете живота си интересен.

Излизайте с приятелки, правете шопинг, ходете на козметик, фризьор, кино. Правете нещо сама, без децата, намерете кой да ги гледа за час-два.

Бъдете красива. Това, че си стоите вкъщи и основните ви дестинации са магазинът и паркът, не означава, че трябва да се носите като повлекана.

Образовайте се, ходете на курсове, учете езици. Намерете си хоби. Така ще имате и други интереси, освен детето. Ще ви се открият нови хоризонти: ще научите интересни неща, ще разширите кръга си от познати и приятели. Пък кой знае, това може да ви донесе и допълнителни доходи.

Работа вкъщи. Достатъчно е да имате интернет и телефон и можете спокойно да вършите работата си и у дома. Ако клавиатурата и мишката не са за вас, можете да шиете, рисувате, да гледате съседски и приятелски деца. Подходяща работа винаги може да си намерите в Интернет.

Работата вкъщи ви позволява да се грижите за детето, да поддържате дома си чист и заедно с това да имате и свои интереси и занимания, които да ви носят удовлетворение. Обаче това си е двойно натоварване. Трябва едновременно да работите и да се грижите за малкото съкровище. Никой не ви освобождава от домакинските ви задължения, тъй като работата ви се гледа като на екзотично хоби. Липсват и достатъчно контакти и общуване с хора от професионалните ви среда, което е нужно за професионалното ви израстване.

По-евтино е да се ожениш, отколкото да плащаш на  домашна помощница

Ако вземаха пари за труда си, домакините във Великобритания би трябвало да получават по 30 000 GBP годишно, което надвишава средното за страната възнаграждение. Това показва проучване, проведено сред 4000 жени. Поддържането на дома е работа на пълен работен ден. Средностатистическата майка прекарва 273 минути на ден в грижи за децата, за което една бавачка взима по 8 GBP на час или общo 36.80 GBP на ден. За чистене и подреждане домакинята  отделя по 71 минути на ден, за което на чистач се плаща 7.10 GBP. За повече от час готвене професионален готвач би изкарвал не по-малко от 17.30 GBP, а 39-те минути, в които жената пресмята семейните финанси, биха стрували 12.50 GBP, ако работата се върши от счетоводител.

 Fly-lady

FLY (finally loving yourself - най-накрая обичам себе си) lady е американска система за водене на домакинството. Целта е да се помогне на жените да се справят по-бързо, без излишни усилия с досадните домакински задължения, за да им остане повече време за себе си и семейството. http://www.flylady.net/ 

1. Да блесне кухненската мивка. Измийте чиниите и излъскайте мивката. Нека това място да олицетворява реда в дома ви. То е много подходящо, защото лесно се поддържа и бързо се постига резултат. Постепенно завладявайте нови територии.

2. Разделете къщата си на зони

Тази седмица най-внимателно оправяте детската стая, следващата седмица - банята и т.н. Записвайте си плана на почистването за седмицата и месеца. Купете си таймер, за да отделяте не повече от 15-30 минути за подреждането на всяка зона. Колкото успеете да направите за това време - толкова. Каквато и работа да свършите, все е по-добре от нищо. Захващайте се с толкова работа, колкото можете да свършите през отделеното време. Не се старайте да постигнете идеална чистота!

3. Боклуците не могат да бъдат вкарани в ред. Ако искате къщата ви да  бъде подредена, трябва да се отървете от излишните неща. Обиколете дома си и изхвърлете 27 неща (числото е взето от фън-шуй). Неупотребяваните подаръци, лак за нокти с изтекъл срок на годност, стари дрехи и т.н. Повтаряйте тази процедура поне веднъж на месец. Това, което не се решавате да изхвърлите веднага, сложете в отделна торба и оставете някъде за половин година. Ако нищо от торбата не ви е потрябвало през това време, значи можете да живеете без него и спокойно можете да го изхвърлите. Така ще и освободите място  за новите вещи.

4. Игра на посредник

Представете си, че сте брокер на недвижими имоти. Вашата задача е да покажете на собственика какво трябва да направи, за да се хареса домът му на клиентите. Запишете „съветите си": „да се боядиса прозореца в спалнята", „да се смени дръжката на скрина" и т.н. Постепенно включвайте това, което сте записали, в плана си за подреждането на дома.

Автор: Татяна Вълчанова

 

 

Сподели: