Бременност

Близнаци на път

Самият факт, че носите в утробата си повече от едно бебе, вече ви отрежда специално място в очите на акушер-гинеколозите.

Близнаци на път

Мнозинството от тях биха нарекли двуплодната бременност високорискова, но вие не се плашете от тази категоризация. Високият риск не се превръща автоматично в проблемна бременност. Това определение на езика на лекарите по-скоро означава, че двуплодната бременност трябва да се следи по-внимателно и отблизо.

 

Още в рисковата група

В категорията на завишения риск попадат също майките с диабет, такива с анамнеза за преждевременно раждане и тези, които имат сериозни здравословни проблеми още от времето преди забременяването.

 

В  действителност, по-голямата част от двуплодните бременности протичат гладко, а шансовете за здравословни девет месеца нарастват, когато съумеете да се погрижите за себе си по най-добрия начин в този изключително важен момент от живота си.

 

Фолиева киселина

Най-важната стъпка в грижата за бебето, респективно бебетата, е приемът на фолиева киселина и пренатални витамини. В идеалния случай този прием би трябвало да започне приблизително три месеца преди зачеването. Фолиевата киселина доказано намалява риска от вродени дефекти на невралната тръба на плода, като спина бифида. Ако все още не сте започнали да приемате фолиева киселина, направете го сега. Можете да пиете витамините по време на хранене, за да намалите гаденето и стомашното неразположение.

 

Две не значи по две

Бъдещите майки на близнаци не се нуждаят от двойна доза фолиева киселина и пренатални витамини.

 

Хранене

Консумацията на правилните храни и най-вече на правилните количества е ключова по време на двуплодната бременност. Докато майките на едно бебе се нуждаят от около 300 допълнителни калории на ден, повечето лекари са единодушни, че чакащите близнаци трябва да приемат приблизително 1000 допълнителни калории дневно. Сутрешното гадене, което, в интерес на истината, при повечето бременни е направо целодневно неразположение, може да бъде облекчено с чест прием на храна в малки количества. Нискомаслено кисело мляко, плодове, здравословни смутита, солени бисквити и домашни протеинови шейкове са добри варианти за лека закуска.

 

Хидратация

Пиенето на достатъчно количество вода е нещо, което е от изключителна важност по време на бременността. Специалистите препоръчват всяка бъдеща майка да консумира около 2-2,5 литра вода, разпределени на малки дози през целия ден. И въпреки че този обем течност би бил в състояние направо да ви подлуди през последния триместър с посещения до тоалетната буквално през пет минути, той е от изключително значение за освобождаване на задържаните в тялото течности (колкото и парадоксално да звучи това), намаляване на лимфния застой и изхвърляне на токсините.

 

Съвет

Опитайте да пиете повече течности по-рано през деня и да намалите водата след 20 часа вечерта, за да имате по-дълги паузи за сън между нощните посещения в банята.

 

Медицинско наблюдение отблизо

Правилното хранене и хидратацията, заедно с вслушването във вашето тяло, са най-важните неща за двуплодната бременност. Всеки нов, непознат симптом, който се появи, заслужава  вниманието ви. Дори нещата, които изглеждат незначителни, могат да са знак за нещо сериозно.

И тъй като съществува голяма вероятност близнаците да бъдат родени преждевременно, всички необичайни симптоми трябва да бъдат споделяни с лекаря, който следи бременността. Например кървене, вагинално течение, зачестили контракции, натиск в таза или долната част на гърба или дори диария могат да се окажат признаци на преждевременно раждане. И ако ранното кървене през първия триместър често е нормално явление при многоплодната бременност, знак за имплантирането на близнаците в маточната стена, то това не бива да ви успокоява прекалено. Задължително посетете болницата при всеки случай на кървене по време на бременността!

 

Възможни усложнения

Двуплодната бременност може да увеличи вероятността от прееклампсия – състояние, при което бъдещата майка има високо кръвно налягане, белтък в урината (установява се чрез изследването й) и повече отоци от нормалните за деветте месеца. Ако имате симптоми, като бързо увеличение на теглото или главоболие, незабавно потърсете медицинска помощ. В зависимост от тежестта на ситуацията, лечението може да варира от почивка в леглото, през болнично лечение на медикаменти, до незабавно раждане на бебетата, което в някои случаи може да се окаже единственият „лек“ за прееклампсията.

 

Положителна нагласа

Оптимистично, но внимателно отношение към бременността е това, от което бъдещата майка на близнаци се нуждае в най-голяма степен през този изключително важен етап от живота си. То ще повлияе благотворно както на психическото й състояние, така и на развитието на бебетата. Изживейте щастливо и пълноценно всеки един ден от бременността. Хранете се пълноценно и се вслушвайте в тялото си. Помнете, че всеки един допълнителен ден в утробата ще бъде от изключителна полза за децата ви след раждането. Колкото по-голям става коремът ви, толкова по-голяма усмивка трябва да озарява лицето ви, защото създавате не едно, а цели две чудеса!

 

Автор: Силвия Костова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

 

Сподели: