Семейно здраве

Болката в гърлото не бива да се подценява

Възпаленото гърло може да е един от признаците на настинка, грипно заболяване, страничен ефект от разтегнати гласни струни или индикация за друг по-сериозен здравословен проблем.

Болката в гърлото не бива да се подценява

 

Възпаленото гърло може да е един от признаците на настинка, грипно заболяване, страничен ефект от разтегнати гласни струни или индикация за друг по-сериозен здравословен проблем. Независимо от причината обаче от първостепенно значение, когато усетим блолки в гърлото, е да намерим ефикасен начин да ги облекчим. Възможността да се обадим на личния си лекар не бива да се изключва, но някои от най-добрите методи за облекчаване на възпалено гърло всъщност са напълно достъпни и в домашни условия или пък се намират в аптеката - сред лекарствените средства, които се продават без рецепта.

Обикновено настинката и грипът преминават за 3-4 дни, като през този период е препоръчително да се приемат повече течности, плодове и зеленчуци, както и витамини, имуностимуланти и нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти срещу болката. Ако симптомите не отшумят след този период, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, за установяване на точната причина за състоянието ви и избягване на евентуално бактериално усложнение.


Какви са причините за заболяването?
Причините за въпаленото гърло могат да бъдат вируси, бактерии - най-често стрептококи, причини, свързани с околната среда, някои храни и напитки.

Какви са симптомите на възпаленото гърлото?
• Парене и/или дращене в гърлото.
• Усещане за сухота, която понякога предизвиква дразнеща кашлица.
• Трудно преглъщане.
• Остра болка при преглъщане, която ирадиира към врата и ушите.

  • Фебрилитет.


Лечение
Има различни начини да облекчим дразненето в гърлото, а антибиотици са нужни само в около 10% от случаите.

 

С доказан противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект при възпалено гърло се прилагат таблетки за смучене или спрейове, които облекчават болките незабавно, а с това и общото състояния на организма, като могат да се прилагат дори и успоредно с употребата на антибиотик.
Едно от доказаните средства за облекчаване на възпалението на гърлото и устната кухина е Тантум Верде. В състава на Тантум Верде влиза бензидамин хидрохлорид - локален нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт, който притежава изразени противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства и поради бързото проникване и натрупване във възпалената тъкан води до бързото затихване на симптомите.

Молекулата на бензидамин хидрохлорид е разработена в лабораториите на Angelini през 60-те години на ХХ век и от тогава до сега присъства на фармацевтичните пазари на повече от 70 държави в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Продуктът се прилага при болезнени възпаления в устната кухина и гърлото, възпаления на венците, на сливиците, възпаления на лигавицата на гърлото и на ларингса. Особено подходящ е за намаляване на оплакванията при простудни заболявания.

 

Навременната употреба на противовъзпалителни медикаменти е от ключово значение, тъй като те спомагат за облекчаване на общото състояние, както и намаляват отока, следствие от възпалението на гърлото. В случаите, когато се наблюдава и фебрилитет, тези медикаменти допринасят и за понижаване на температурата, укрепване на организма и по-бързото му справяне с инфекцията.

 

 

Сподели: