Развитие и обучение

Болки от растежа

Спите спокойно, изведнъж чувате писък. Или отново спите спокойно и усещате, че някой хлипа до вас. И в двата случая детето ви иска помощ - объркано е, боли го и не знае защо.

Болки от растежа

Спите спокойно, изведнъж чувате писък. Или отново спите спокойно и усещате, че някой хлипа до вас. И в двата случая детето ви иска помощ - объркано е, боли го и не знае защо. Съществува и друг сценарий - всяка вечер преди лягане хлапето започва да се оплаква, че го болят краката или ръцете. Естествено е, когато това се повтаря ежедневно, да го свържете с нежеланието му за сън и да смятате, че то просто се лигави и се опитва да ви разиграва. Някои родители изпращат мъника обратно в леглото по най-бързия начин, други го вземат при себе си и му дават аналгетик, трети - се съмняват в неизлечимо заболяване. В повечето случаи оплакванията на детето са свързани с така наречените болки от растежа. Потърсихме мнението на д-р Ирена Влахова - специализант педиатър от Университетска детска болница, МУ-София.

Кои болки се характеризират като такива от растежа?

Те най-често са локализирани в мускулите и по-рядко в костите. Обикновено децата се оплакват, че ги болят краката, а понякога и ръцете. Подобен тип болки обхваща и двата крайника едновременно. Възможно е да варират от леки до много силни.

Кога най-често се появяват те?

Болките при растежа се появяват най-често късно през деня, вечерно време или будят детето нощем. Интересното е, че те изчезват сутрин, но може да се повтарят всяка вечер.

На каква възраст е възможна появата на подобни болки?

Болките от растежа не са свързани със сериозно заболяване и обикновено отшумяват в късното детство, но появата им е епизодична. Съществуват статистически данни, които съобщават, че появата на подобни болки се случва при много деца - между 2 и 46%. Те обхващат основно два периода - от 3 до 5 години и от 8 до 12 години.

Как протича диагностицирането на болките от растежа?

На първо място лекарят оглежда детето - дали куца, дали има нарушения в движенията или други физикални данни. Разпитва подробно детето и родителите и при нужда назначава необходимите изследвания.

Какви са причините за поява на болки от растежа?

Няма изследвания, които да сочат една причина за болките при растежа. Обикновено се търси причина детето да си измисли болка, нарушения в кръвоснабдяването или умора. Някои лекари-изследователи в областта твърдят, че болките от растежа са следствие от емоционален стрес или объркване, които е изпитало детето. По-крайни твърдения са, че причината е в родители, които като деца са изпитали болезнено преживяване, и сега предават тази болка на своите наследници и те от своя страна я усещат на физическо ниво. Лекарите не отхвърлят и прекалената физическа активност на някои деца - ежедневен тежък спорт, хиперактивност и други.

Какво е лечението или как могат да бъдат поне облекчени симптомите, които тормозят детето?

На първо място, ако са направени изследвания, които не сочат заболяване, родителите могат да бъдат спокойни, че болките от растежа са доброкачествени и отшумяват с времето. Подходящи методи за облекчаване състоянието на детето са лекият масаж на крайниците, топлите вани и аналгетици, назначени от педиатъра.

 

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

 

Сподели: