Бременност

Болки в гърба

По време на бременността много жени, така или иначе, страдат от болки в областта на гърба и таза. Симптомите съпровождат втората половина на бременността.

Болки в гърба

Те са свързани с процесите, които произтичат в организма на бъдещата майка докато бебето расте. 

По време на бременността болките в кръста и гърба са често срещано явление при повечето жени. Най-често тази болка е свързана с повишеното натоварване на гръбнака и отслабването на мускулите на корема, поради разтягането.

Обикновено болката се появява след 5-ия месец от бременността, а намаляването й и изчезването, едва след раждането. Понякога болката се „пренася" в краката, като се засилва след физическо натоварване, продължително ходене, дълго стоене прав или седене в неудобна поза. Болката в областта на таза и кръстните връзки (усеща се по-точно в тазобедрените стави и по предната повърхност на бедрата) се обяснява с повишената подвижност на ставите, поради промените в хормоналния фон при бременната и изработката на хормона релаксин.   

Възможно е обаче, неприятните усещания да се появят много по-рано. 

Оказва се, че даже и коремът да не е толкова голям, че да повлияе на гръбнака, все пак болката прониква в гърба и ви мъчи. Тя се появява към 20-та седмица от бременността.

ДИЕТА!?

Диета да, но не само хранителна. По този начин образно ще назовем всички мерки, които трябва да предприемете или от които да се пазите, за да намалите болките в гърба и кръста през бременността. За това не тичайте към аптеката за мазила и таблетки. Всички тези средства може да са ви били полезни преди да забременеете, но сега повечето от тях не се препоръчват.

Първото и най-важно правило при болки в кръста, колкото и странно да звучи, са физическите упражнения. Не разделяйте бременността и спорта, а напротив, нека през цялата бременност да ви съпровождат физическите упражнения. Най-ефективни за вашия болен гръб са плуването и йогата. Тренирайте йога всеки ден през бременността, упражненията могат да ви избавят от болката и да ви подготвят за раждането. Естествено, само ако нямате противопоказания!

За да се справите с болките в кръста, ще се наложи да се „подложите" на диета. Храната, която приемате трябва да е богата на калций, да включва млечни продукти, орехи, риба, месо, зеленчуци. Храненето трябва да е балансирано, най-добре е да избягвате продукти, спомагащи за излишното качване на килограми. Трябва да знаете, че повечето килограми увеличават многократно натоварването на ставите и гръбнака. А ако болките в кръста и тазовите кости ви тормозят редовно, ще се наложи да се консултирате със специалист.

Не забравяйте за осанката си, стойте изправени, внимавайте за гръбнака, когато сте седнали, и в никакъв случай не се превивайте, това увеличава болката. Обувките трябва да са удобни с 3-5 см височина и стабилен ток.

Друго важно условие, за да е бъдещата майка в добро здраве, са честите разходки на свеж въздух и най-вече на слънчева светлина, под чието влияние в кожата се образува витамин D, който е необходим за нормалния обмен на калция.

Много ефективни при болки в гърба и кръста са и масажите. Помолете мъжа си да масажира гърба ви. След това задължително си починете няколко минути в отпусната поза, позволете на гърба си да почине малко.

Често се случва болките да ви навестяват след сън, като се събудите. Причината е неудобна поза или доста твърд, или мек матрак. Опитайте се да намерите оптималната поза, възможно е да си подложите възглавница или направо да смените матрака, най-добре с ортопедичен.

Когато обаче болката е непоносима, са необходими по-ефективни методи. Поговорете с наблюдаващия ви лекар, той може да ви назначи физиотерапия, тя значително ще облекчи гърба и кръста, а вие отново ще се наслаждавате на бременността и ще се подготвяте за раждането с усмивка на лице.  

ДРУГИ БОЛЕСТИ

Ако освен болки в кръста се наблюдават и различни неврологични заболявания, болки в кръста с повишена температура, поява на отоци, главоболие и повишено артериално кръвно, зачестено пишкане, при което урината е мътна и променя цвета си, то задължително трябва да се обърнете към лекар. Тези симптоми са характерни за заболявания на бъбреците, които изискват лечение в болница, тъй като оказват неблагоприятно влияние на протичането на бременността, състоянието на плода, здравето на жената и предизвикват тежки усложнения. Резките, интензивни, подобни на контракции болки в кръста, съпроводени с нарушение в ходенето по малка нужда, могат да свидетелстват за бъбречна колика. Чести болки в кръста, при които се чувства напрежение в матката (сякаш се „вкаменява") се срещат при така наречените лъжливи контракции на Бракстън Х. Те са „тренировъчни" в късните етапи на бременността и подготвят организма за раждането. Обаче, ако срокът на бременността е преди 37-мата седмица, има течение от половите пътища, болката се усеща ниско в корема, а интервалите на контракциите намаляват, може да свидетелства за преждевременно прекъсване на бременността. В тази ситуация трябва бързо да потърсите медицинска помощ. 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Мишо Филипов, ортопед-травматолог

 

 

Сподели: