Бременност

Болки в симфизата

Бременността е времето, когато тялото на бъдещата майка се променя повече от всякога.

Болки в симфизата

И докато голяма част от тези промени са очаквани и разбираеми, има и такива, които предизвикват неприятни усещания и най-вече болка. Сега ще поговорим за един малко известен проблем, който засяга 1 на всеки 5 жени във втората половина на тяхната бременност - болката в симфизата, или т.нар. симфизит.

Малко анатомия

При възрастния човек симфизата се намира в неподвижно състояние, но по време на бременност под въздействието на хормоните може да се разшири и отпусне. Това се случва най-вече под влиянието на веществото релаксин и е естествен физиологичен процес, който помага на детето да премине през родовите пътища по-лесно. Симфизата, представлява мястото, където лонните тазови кости се съединяват една с друга.

Що е то симфизит?

Обикновено проблемът се появява в третия триместър на бременността, когато действието на релаксина достигне своя максимум, а бебето тежи вече около 2 кг. Характерните оплаквания на състоянието са:

- лек оток в областта на пубисната кост

- болка при натиск

- болка по вътрешната част на бедрата, опашната кост и слабините

- невъзможност за повдигане на краката нагоре от легнало положение

- патешка походка

- остра болка при изкачване по стълби

- понякога болката може да се появи и при покой или в легнало положение при промяна на позата

Къде се крие причината?

Съществуват две основни теории за появата на симфизита, като едната от тях е повишеното количество на релаксин, а другата - нарушение на фосфорно-калциевия обмен и недостиг на витамин Д. Други причини, които могат да провокират проблема, са:

- наследствено заболяване на костите и ставите, като дефицит на колаген, например

- многоплодна бременност

- травма на таза в миналото

- голям плод, над 4 кг

- наднормено тегло

В зависимост от големината на разхлабване на връзките в областта на симфизата, се определят три степени на тежест на състоянието:

1-ва степен - от 5 до 9 мм

2-ра степен - от 10 до 19 мм

3-та степен - повече от 20 мм

Ако симптомите на симфизита са изразени силно, лекарят е този, който ще прецени по какъв начин ще протече раждането - естествено или с цезарово сечение.

Какво можете да правите?

Ако вече страдате от симфизит, единственото, което можете да правите, е да облекчите състоянието, като намерите оптималния за вас комфорт:

- почивайте повече

- когато стоите прави, разпределете поравно тежестта и на двата крака

- избягвайте да изкачвате стълби

Въпрос към специалиста:

В кои случаи при установен симфизит се препоръчва секцио?

При леките случаи с немного силно изразени симптоми и неголям плод жената може да роди нормално. При изразени симптоми, втора или трета степен на симфизита, а също и при едър плод, от който се очаква да създаде затруднения при раждането, се препоръчва цезарово сечение.

Автор: Нели Христова

консултант: проф. Петър Петров, председател на НСАГДП

www.nsagdp.com

 

 

 

Сподели: