Раждане

Болна в родилната зала

Раждането e вълнуващо събитие, което поражда в женските души както радостно очакване, така и тревога и напрежение.

Болна в родилната зала

То безспорно е изпитание на психическо, емоционално и разбира се - физическо ниво. Когато пък на всичкото отгоре сме пипнали и вирус, нещата стават още по-сложни...

 Какво ще стане с раждането?

Температура, хрема, кашлица... бъдещата мама проявява всички симптоми на грипа, а бебчо ни най-малко не се трогва от ситуацията - напира да излиза и няма никакво намерение да се откаже... Следва и въпросът - какво ще стане сега с раждането? Отговорът много зависи от това дали ще раждате естествено, или имате планова операция за цезарово сечение.

При първия вариант съвсем логично раждането ще се случи независимо от усложнената от вирусното заболяване картина. При плановото секцио лекарят може да прецени (според тежестта на оплакванията и причините, налагащи операцията) дали датата може да се отложи с няколко дни. За да не се стига до подобни нежелани крайности обаче, добре е своевременно да го информирате за заболяването си - още при първите симптоми и прояви. Той ще ви посъветва да вземете нужните мерки (съобразени, разбира се, с бременността), за да не се усложни състоянието ви. В тези случаи приоритет е бебето - каквото и да се предприеме за облекчаване на вашите симптоми на грип и настинка, то не трябва да навреди на бебето. За щастие, съществуват достатъчно лекарства (както от традиционната медицина, така и хомеопатични и билкови препарати) включително антибиотици, до които може да се прибегне в случай на нужда, така че, ако сте се разболяли няколко дни преди раждането, да имате време да се подобрите.  Важното е да не „сервирате" новината на акушер-гинеколога в последния момент, както и да се доверите напълно на неговата преценка и напътствията му.

Кашлицата - особено мъчителна след секцио

Ако имате кашлица, важно е да я облекчите (със сироп, изписан от лекаря ви), защото дори сега да не ви представлява особен проблем, тя ще се превърне в истински кошмар след раждането, особено ако то е с цезарово сечение. В случай че не успеете да излекувате острата кашлица, възможно е акушер-гинекологът да ви препоръча да родите с обща анестезия (пълна упойка), вместо да отлага плановата операция.

След секциото, ако кашлицата още ви мъчи, ще изпитвате болка при всеки пристъп и желание да се изкашляте, същото ще се получава и когато се смеете или кихате, тъй като в самото откашляне участват активно коремните мускули. Можете да облекчите до известна степен болезнените спазми, като лекичко придържате корема, докато пристъпът премине. Малкото човече също ще ви помогне за оздравяването, като ви накара да се мобилизирате и активирате до крайност съпротивителните си сили. Нищо чудно да се окажете толкова погълната от възхита и грижи по него, че съвсем скоро да забравите, че изобщо сте били болни.

Кърмене по време на вирусно заболяване

Това ще е следващото ви изпитание. Освен че се възстановявате от раждането и се борите с преодоляване на трудното начало по кърменето и грижите за бебето, ще ви е необходимо да съберете цялата си сила и енергия, за да оздравеете. Независимо че сте болна, препоръчително е да не се отказвате от кърменето. Противно на някои бабини съвети, това не само че няма да отслаби организма ви и да навреди на бебето, но дори и ще помогне да го предпазите от предаване на вируса. Чрез кърмата то ще получава полезните майчини антитела, както и всички ценни и незаменими съставки, необходими за развитието му. Благодарение на кърменето ще стимулирате и изградите неговия имунитет, гарантирайки му крепко здраве и устойчив организъм не само сега, но и за в бъдеще.

Ако продължавате да приемате лекарства, имайте предвид, че е задължително те да са предписани или консултирани от лекар. Не си самопредписвайте нищо, което сте прочели в интернет или ви е препоръчано от приятелка, минала по този път, дори да става дума за т. нар. „бабешки методи", билки или хомеопатия. По препоръка на своя лекар бихте могли да приемате лекарствени средства, съдържащи ибупрофен и парацетамол, тъй като те са съвместими с кърменето. Не бива обаче да пиете аспирин, както и традиционните противогрипни прахчета (или сиропи за кашлица) със съдържание на антихистамини, тъй като те оказват приспивен ефект върху бебето и могат да навредят на организма му в по-дългосрочен план. Адреномиметиците пък (съдържащи се в някои противогрипни препарати) имат обратния ефект и водят до безсъние и раздразнителност у бебчо.

Превенцията - помислете отрано!

За да се предпазите от риска да се разболеете точно преди раждането, избягвайте контактите с много хора, оживените места, на които е възможно да се срещнете с болни и да се разболеете в най-неподходящия момент.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: