Бременност

Bon appetit ли?

Bon Chance! - чувате вие, когато съобщавате на приятелите си, че сте бременна. А може би по-точният израз е... Bon Appetit?

Bon appetit ли?

Защото не е имало и няма да има друг период в живота ви,  в който апетитът не идва с яденето. Той просто никога не ви напуска!

Е, историята помни и други смущения и крайности в храненето през бременността. Като тоталния отказ от хранене с „човешка" храна. Вкусовите предпочитания силно се изместват в полза на нечовешките хранителни комбинации. Като боб със сини сливи, телешко с ананас, кисела краставичка и банан. Е, няма нужда да четете това докрай. Но не гледайте и Ути Бъчваров. Защото и в двата случая рискувате да тичате към банята... Или да обядвате за шести път днес.

Бременност ли бе, да я опишеш!

И все пак - нека я опишем.

В началото беше... прогестеронът. По време на бременност в кората на главния мозък се образува т. нар. доминанта на бременността - огнище на възбуда, което се поддържа от повишеното производство на прогестерон. Този хормон се синтезира в яйчниците, плацентата, надбъбречните жлези и мозъка и осигурява съхраняването на бременността. Съдържанието на прогестерон в кръвта на бъдещата майка се увеличава двойно към втория месец и постепенно нараства до раждането. Именно той определя кое не достига на организма: при недостиг на калций майката изпитва желание да яде повече продукти, богати на елемента; при дефицит на витамини от групата B - „ищах" за храни и напитки, които го осигуряват. Ако организмът има нужда от натриев хлорид - набавя го от солените храни. Така „кулинарният гений" на всички абсурдни хранителни комбинации е прогестеронът.

Често се говори за някаква „хранителна интуиция на бременната". Жената, чрез вкусовите си усещания, набавя най-подходящата храна за растежа на новия организъм. Съвременната диетология и медицината предлагат пълна информация за това как да се храни бъдещата майка. Но, като изключим болестните състояния на организма, жената сама успява да изработи свой оптимален хранителен режим. Важно е тя просто да се вслушва в желанията си, като ги задоволява разумно.

И все пак, какво правите, когато теглите чертата на полезните и вредните неща, които ядете, и се окаже, че имате

ОПАСЕН ВКУС

Когато вкусовите и обонятелните пристрастия са стряскащи, и особено ако ви пречат да водите нормален начин на живот, потърсете лекарска помощ.

Бъдете предпазливи, когато отваряте поредната лъскава опаковка с „нещо ново". Непременно се поинтересувайте за състава на продукта.

Не избухвайте в сълзи, когато близките не са ви угодили с онова, което плува в чинията. Ако се цупите за всяко нещо, къде ще му се види краят! Представете си стотиците хиляди бременни, които в този момент правят физиономия на масата и ще ви стане... смешно.

Неустоимият вкус към солените храни може да значи, че бременната не приема достатъчно белтъчини.

„Преди бях чувала, че бременните ядели странни неща като филия с шоколад и салам и ми беше чудно как до такава степен човек може да си промени вкуса..."

Анелия, 22 г.

„Аз, откакто съм бременна, ям таратор едновременно с прясна и кисела краставичка и постоянно редувам сладко и солено, без да забелязвам."

Мария, 32 г.

„Моята приятелка, когато беше бременна в пети месец, ми беше на гости и яде, за мое изумление, шоколадов сладолед направо от кофичката, гребейки го с чипс с паприка..."

Катя, 27 г.

„След 5-ти месец ми се върна апетитът за сладко, само месо и риба не ми се прияждат. Най-много телешка пържолка или свинска рибица да хапна. Пиле мразя!"

Миглена, 24 г.

И все пак, има наистина смущаващи желания, като за хрупане на тебешир, лед или дишане на бензин, ацетон, боя... Тези състояния при бременните са сигнал за дефицит на определени вещества в организма. Важно е проблемът да бъде установен още в началото на бременността, за да се лекува своевременно. Странните вкусови предпочитания трябва да се обсъждат с лекаря, за да може той да прецени дали не става въпрос за проблем, свързан с витамини и минерали.

Момче или момиче?

Високо в корема - ниско в корема, силен пулс - глух пулс, сладка храна - солена храна - няма да се уморите да изследвате себе си през 9-те месеца на своята бременност и да търсите потвърждения - или отхвърляне на резултатите от видеозона.

В женския свят се вярва, че „залитанията" към определени храни подсказват пола на бебето. Ако гълтате шоколад до степен на хипергликемия - момиче ще да е. Ако налитате на киселото - мъжка майка сте...

Сутрешно гадене и загуба на апетит са симптоми, характерни за първия триместър на бременността. Загуба на апетит може да се появи и по време на втория триместър.

Какъвто и шантав вкус да развивате през бременността, има храни, които трябва да са ваши

ХРАНИ-ТАБУ

 - Меките сирена и синьото сирене. Причината - риск от листериоза.

 - Суровите или недоварените яйца (при домашната майонеза, някои сосове, торти и кремове). Причината - риск от салмонела.

 - Сурово или недостатъчно топлинно обработеното месо/ риба. Причината - листериоза или токсоплазмоза.

 - Недобре измити плодове и зеленчуци. Причината - токсоплазмоза и листериоза.

 - Морски дарове - миди, риба меч и др. Причината - натрупват живак и отровни вещества от замърсените морски и океански води.

 - Газираните напитки. Причината - аспартамът.

Изкуственият подсладител, АСПАРТАМЪТ, е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Историята на тази най-масово използвана хранителна добавка е изтъкана от противоречиви факти и изследвания, които не можем просто да подминем с ироничната усмивка, с която заклеймяваме поредната световна конспирационна теория. Днес производителите на храни и напитки са задължени да посочат на етикетите, ако те съдържат аспартам. Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951. Поради ниската си калоричност днес той масово се използва за подслаждане на някои газирани напитки, повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. E 951 се използва също при дъвките, диетичните бонбони и храните за диабетици. Все повече изследвания обаче недвусмислено доказват връзката между аспартама и различни странични ефекти (близо 100, сред които световъртеж, главоболие, умора, гадене) и сериозни заболявания. Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланин в организма вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните, което предразполага към образуване на мозъчни тумори. Неотдавна италиански учени свързаха тази хранителна добавка с левкемията. Все по-често като алтернатива на аспартама се препоръчват естествените подсладители в напитки и храни.

Апетитът на бременната може и да предизвиква усмивки. И все пак - нека се усмихваме разумно. Днешните производители на храни предлагат продукти, чието съдържание не би зарадвало и гладния отшелник Робинзон Крузо. Всеки път, когато слагаме нещо в устата си, нека не забравяме това. 

Bon Appetit и - Bon Chance!

Автор: Надя Йончева

 

Сподели: