Раждане

Бракстън Хикс контракциите

Описани от английския лекар Джон Бракстън Хикс през 1872 г., контракциите, кръстени на него, са известни и като „фалшиви“.

Бракстън Хикс контракциите

Какво трябва да знаем за тях, обяснява акушер-гинекологът във II-ра САГБАЛ „Шейново“ д-р Олга Такева.

Д-р Такева, какво представляват Бракстън Хикс контракциите?

Те са контракции на матката, които се появяват още от началото на бременността, но започват да се усещат от жените през втората й половина. Това са т.нар. „подготвителни контракции“, защото се приема, че подготвят меките родови пътища за раждането. Характерното за тях е, че са с непостоянен характер, появяват се през различни интервали, краткотрайни са и неболезнени. По-скоро може да се каже, че при някои жени причиняват лек дискомфорт, но не и болка. Колкото повече напредва бременността, толкова по-чести стават контракциите на Бракстън Хикс.

Какво ги причинява?

Не може да се посочи конкретна причина за появата на тези контракции. Напредването на бременността и разтягането на матката водят до съкращаване на гладката мускулатура и съответно до контрахиране на матката. Отделянето на определени хормони от организма на бременната жена също предизвиква контракции. Освен това, някои външни фактори могат да допринесат за появата на подготвителни контракции. Например – физически усилия, дехидратация, пълни тазови резервоари (пикочен мехур и дебело черво).

Кога може да ги изпита бъдещата майка?

Подготвителните контракции започват да се усещат от бременната жена от третия триместър, като се засилват като усещане през последните седмици. Обикновено се усилват при преумора, неудобна позиция на дамата, при засилени движения на бебето. Могат да се появяват по всяко време на денонощието.

По какво се различават от истинските контракции, предшестващи раждането?

Основната разлика между подготвителните контракции и „истинските“ е интервалът, през който се появяват. Ако става въпрос за започващо раждане, контракциите са през еднакъв интервал – в началото по-дълъг. Постепенно този интервал се скъсява, т.е. стават все по на често. Подготвителните контракции са през различни интервали, може в един момент да са през 10 минути, а след това да не се появяват в продължение на часове. Други основни разлики са интензитетът и продължителността им. Родилните контракции стават все по-силни и продължителни, стигат до 1 минута. Усещат се като силно стягане, с напрежение и болка в кръста и ниско долу в корема. Контракциите на Бракстън Хикс са слаби и краткотрайни, не са болезнени, могат да причинят известен дискомфорт на бременната, въпреки че някои жени могат и да ги пропуснат. Подготвителните контракции могат да се облекчат от определени прийоми. За разлика от родилните контракции, при които няма нещо, което да ги спре.

Възможно ли е да са индикация за проблем с бременната жена или плода?

По принцип подготвителните контракции на Бракстън Хикс са физиологичен процес, предвестник на раждането. Тяхната роля е да подготвят организма за предстоящото раждане на бебето. Ако все пак по-чести и придружени с известна болка контракции се появят преди 37 г.с., е необходимо бременната да се обърне към лекар, тъй като може да се касае за преждевременно раждане.

Опасно!

Задължително трябва да се потърси лекарска помощ, ако тези контракции са придружени с каквото и да е кървене, по-обилно вагинално течение (слузесто или кръвенисто), силна болка в коремната област. По-честите контракции в по-ранните срокове на бременността също така намаляват кръвотока между матката и плацентата и това може да доведе до забавяне растежа на бебето. Затова е важно такова състояние да бъде хванато своевременно в Женската консултация, където се наблюдава бременната жена, и да бъдат взети необходимите мерки за благополучното протичане на деветте месеца и раждането на здраво бебе.

Как могат да бъдат облекчени?

Добрата новина е, че контракциите на Бракстън Хикс могат да се облекчат, ако причиняват известен дискомфорт на жената. Най-важна е почивката. Ако контракциите намалеят или изчезнат, когато бъдещата майка легне и си почине, това е сигурен признак, че става въпрос за подготвителни контракции. Също така, ако бременната изпие една чаша вода, помага за облекчаване на състоянието. Ходенето успокоява подготвителните контракции. Ако жената походи и контракциите се засилят, това значи, че са родилни контракции. Контракциите на Бракстън Хикс спират след една лека разходка.  

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: