Бременност

Бременна булка

Сватбата предстои, а вие сте бременна.

Бременна булка

Притеснявате се как да изберете роклята, за да прикриете или подчертаете растящото вече коремче. Опасявате се дали неразположенията, които ви мъчат, няма да ви изграят лоша шега по време на празничната церемония. Въпроси, свързани с храната и танците на купона, също не ви дават покой. Успокойте се, съветват психолозите. Предстоят ви две от най-важните и прекрасни събития в живота ви - да минете под венчилото и да станете майка.

Разбира се, подготовката за сватбата е много приятно задължение, но бременната булка е в по-деликатна ситуация и трябва да действа с повишено внимание, за да не навреди на себе си или на бебето. Специалистите съветват бъдещата майка да се захване само с онази част от организацията, която наистина ще й донесе радост и приятни емоции. Останалото да разпредели между младоженеца, близки и приятели. Идеална помощ в тази ситуация би оказала сватбена агенция, която ще изпипа организацията за паметния ден до най-малките детайли. Така на бременната булка няма да й се наложи да хаби излишни нерви.

Лекарите съветват предварително лично да уговорите програмата в заведението, тъй като тя трябва да бъде съобразена с вас. Музиката не трябва да е прекалено висока, а включването в танцова надпревара направо е забранено. Булката трябва да танцува на по-бавни мелодии, а ако се почувства уморена, непременно да си почине. За всеки случай трябва да има бисквитка подръка в случай на стомашно неразположение или гадене.

Роклята

Най-важна за бременната булка е роклята. Въпреки че обикновено се слага фабричен разширител с връзки, най-добре е тя да се избере дни преди планираното тържество. Никой не може да предвиди колко ще нараснат коремчето и гръдната обиколка на бъдещата майка. Материята е изключително важна. За предпочитане са лен, коприна, памук, както и техните съчетания. Изборът на кройка зависи от това дали булката иска да скрие или да подчертае растящото си коремче. Най-често бременните булки избират рокли с вдигната или паднала талия. Тъй като по време на бременност гърдите нарастват, сватбата е идеален повод за подобаващо деколте.

Обувките

Изборът на обувки също трябва да е съобразен с положението на бременната булка. Най-добре е те да не са на висок ток. Известно е, че под въздействието на хормоните ставните връзки стават по-меки и едно стъпване на криво може да помрачи празника. От друга страна, обувките трябва да са удобни, тъй като сватбеният ден е дълъг. Идеалният вариент е те да са тип „балеринки", за да се чувства жената комфортно в тях. Ако все пак младоженката реши, че задължително трябва да мине под венчилото с елегантен висок ток, то може да се спре на варианта високи обувки по време на тържествата част и ниски по време на купона.

Букетът

При избора на сватбения букет бременните булки трябва да имат предвид факта, че бъдещите майки често реагират твърде остро на миризми, особено през първия триместър. Силно ухаещите цветя, дори преди това да са били любими като аромати, сега е по-добре да бъдат избегнати. Част от допълнителните тревички, които се използват за украса, могат да подразнят кожата и да предизвикат неочаквана алергична реакция.

Тържеството

Бременните булки трябва да избягват екзотични, мазни или пикантни храни. За алкохола е най-добре да забравят. Ако бременността протича без проблеми, може да си позволят няколко глътки шампанско, но само ако са във второто или третото тримесечие. В първото тримесечие алкохолът е противопоказан дори в малки количества - тогава в плода се оформят жизненоважни органи. Помещението, ако сватбата е на закрито, трябва да е с добра вентилация, за да не й прилошее на бъдещата майка от недостиг на кислород или заради неприятни миризми. Най-добре е младоженката да не остава на тържеството до сутринта - бременните бързо се уморяват.

Практично

  • Подгответе се за дългия ден още от сутринта. Задължително закусете  качествено, за да не ви прилошее по-късно.
  • Помолете някой от близките си да вземе шоколад или десерче, което да хапнете, когато имате нужда. Както и вода.
  • Най-голямото изпитание за вас ще бъде църковният брак. Не забравяйте, когато записвате часа в църквата, да помолите за съкратена церемония. Дългата трае час, а кратката - половината на това време.
  • Ако сте се изморили, си дайте кратка почивка между ритуалите - все пак ви чакат още цял ден приключения.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: