Бременност

Бременна или не?

Не винаги обръщаме внимание на очевидните сигнали, които организмът ни изпраща - прилошаване, виене на свят, внезапни и неочаквани емоционални изблици, гадене, болки в гърдите.

Бременна или не?

Именно чрез тези първи, странни и понякога неприятни усещания тялото се опитва да ни подскаже, че вътре в него започва да расте нов живот.

Умеем ли да се вслушваме, обаче? Понякога сме склонни да загърбим съмненията, да ги подминем с лека ръка, смятайки тези симптоми за временни неразположения - грип, настинка или обикновена умора. 

Признаците на ранната бременност лесно могат да се разпознаят, особено когато не ви се случва за първи път. Жените, които са раждали, някак интуитивно усещат нещата. Независимо дали това е вашата първа, втора или трета бременност, симптомите в повечето случаи са еднакви и могат да се различат много добре. Разбира се, това не означава, че всяка следваща бременност ще протича по един и същ начин. Човешкият организъм е необикновен, затова и много жени понасят първите месеци различно. Например, оплакванията ви могат да са съвсем различни от тези, които сте имали, когато сте носили първото си дете - непоносимост към миризми или желание да похапвате определени храни, умора, отпадналост или нужда от повече сън - тези странности и неразположения могат да се проявяват в по-малка или по-голяма степен. Нищо чудно да възникнат и нови, защото всяка бременност е уникална и различна сама по себе си.

Как да разчетем знаците на собственото си тяло? Можем ли да се доверим на физическите промени, които настъпват с нас или имаме някакво свое вътрешно усещане за нещата? Някои жени не обръщат внимание и се сещат тогава, когато цикълът им вече закъснява. Други, в желанието си да бъдат майки, тълкуват нещата твърде прибързано. И все пак, женският организъм алармира по някакъв начин. Затова трябва да знаем кои са първите признаци на бременността. Как да ги различим? Ето няколко примера, които ще ви подскажат кога и защо трябва да светне червената лампичка.

Признаци и симптоми на началната бременност:

 Болезнени и чувствителни гърди

Гърдите са значително по-наедрели, започват да болят, стават чувствителни при допир или натиск. Най-често това е първият знак, че сте бременна. Затова и някои жени разбират, че са бременни именно, когато усетят тази първа и ранна промяна в организма. Всъщност, причината за тези неприятни усещания се дължи на повишените нива на хормоните естроген и прогестерон в ранния етап на бременността. В организма ви се задържат повече течности, което предизвиква и усещането за тежест в гърдите, напрегнатост (както преди менструация), болезненост и свръхчувствителност. Тялото започва постепенно да се подготвя за процеса на предстоящото кърмене, млечните канали нарастват и се разширяват, което също е причина гърдите ви да са по-чувствителни през първите няколко седмици.

Умора и отпадналост

В първите няколко седмици женското тяло „работи" много усилено, организмът се натоварва повече, за да се справи с предстоящите промени. Затова умората е съвсем нормално състояние. Телесната температура се повишава, което води до загуба на енергия. Сърцето изпомпва по-силно и по-бързо кръвта, за да доставя повече кислород на матката, което също може да ви кара да се чувствате отпаднали. Чувствате се уморена, отпаднала, спи ви се повече от обикновено. Бременността оказва въздействие също и на централната нервна система. Затова не са редки и случаите, когато бременната внезапно се разстройва или избухва в сълзи без видима причина. Тази рязка промяна в емоционалното състояние не винаги е предизвикана от конкретен, неприятен повод, а се дължи на хормоналните изменения в организма. Вие ставате по-чувствителна от обичайното, съвсем нормално е емоциите ви да варират -  в един момент се смеете, а в следващия - плачете. Приемете го от положителната страна - полезно е, защото по този начин се освобождавате от стреса. Това също трябва да ви напомня, че се нуждаете от повече сън и почивка, за да съхраните енергията и силите си, когато бебето се роди.

Закъсняла менструация

Естествено, това е един от първите признаци, че очаквате бебче. Направете си тест за бременност и ще разберете - ако чертичките са две, тогава честито! Макар и много точни, не трябва винаги да се доверяваме на съвременните тестове. Най-добре би било да направите консултация с лекар, който ще потвърди със сигурност наличието на бременност. В случаите, когато възникнат съмнения, той може да направи допълнителни изследвания, които да установят вероятната причина за закъснялата менструация. 

Слабо кървене и/или спазми

Ако забележите леко зацапване, не изпадайте в паника! Най-вероятната причина за слабото кървене е т. нар. „процес на имплантация" (вгнездяването) на оплодената яйцеклетка към стената на матката. Обикновено се случва около 10-14 дни след зачеването. Много от жените бъркат тези симптоми за начало на менструация, защото се получава леко ръждиво зацапване и тъпа болка ниско в коремната област. И все пак, имайте предвид следните неща: кървенето, причинено от имплантацията, е слабо и обикновено остава малко кърваво петънце по бельото.

Болките и спазмите са подобни на тези, които усещате по време на цикъл. Дължат се на разширяване мускулната структура на матката, която трябва да осигури условия за развитие на нарастващия плод - в самото му начало оплоденото яйце се нарича „ембрион", а от 8 -ма г. с. до раждането се нарича „фетус" (плод). Ако всичко е наред, бременността продължава приблизително около 40 седмици.  

Гадене и повръщане

Този добре познат на всички ни симптом обикновено се изостря след 3-4 седмица от зачеването, но не всички жени страдат от такъв вид неразположение. Наричат го „сутрешно гадене", но това наименование е погрешно и обърква жените, защото може да се случи по всяко време - да продължи през целия ден или да ви прилошее вечер преди да си легнете. Наистина най-често се появява сутрин и обикновено е придружено с повръщане, но това не изключва възможността да се случи и през останалата част от деня или нощта. Дразнител могат да бъдат различни миризми, защото обонянието се изостря значително по време на бременност и жената става много по-чувствителна към определен вид аромати или тези, които са по-специфични - различни  напитки, храни, дим или парфюми могат да предизвикат гадене и повръщане. Въздействие оказват и хормоналните промени по време на бременност.

Често любими до вчера неща ни отвращават - миризмата на кафе, например или ароматът на печено месо. Можете да станете чувствителни и към някои видове подправки.

Често уриниране

Обикновено е по-засилено през първия и третия триместър от бременността. Растящата матка притиска пикочния мехур, което е причина и за по-честите ви посещения  в тоалетната.

Главоболие

Някои бременни се оплакват от главоболие, но няма нищо обезпокоително. Дължи се на повишените нива на хормоните по време на бременността.

Промени в настроението

Имате чувството, че полудявате. Не се притеснявайте! Вие сте си напълно добре. Това, че настроението ви рязко се променя, ставате по-чувствителна, лесно се палите, емоциите ви варират, реагирате спонтанно и неочаквано, дори за вас самата съвсем не означава, че трябва да се безпокоите. Тези промени в състоянието ви са напълно естествени и нормални за бременността. Обикновено внезапният изблик на чувства може да обърка и вас самата - склонни сте да се разплачете дори без видима причина, околните не намират логично обяснение, не разбират на какво се дължи този порив на емоции. В един и същ ден можете да преминете през различни фази - от плач към смях и обратното. Всичко е наред, бъдещи мами. Просто хормоните ви бушуват с пълна сила.

Отпадналост  или замайване

Дължи се на смущения в кръвообращението и разширяване на кръвоносните съдове. Така притокът на кръв към плода се увеличава, но се забавя обратният процес на връщането й към вените на майката. Вследствие на това бременната има по-ниско кръвно налягане от обикновено, а това значително намалява количеството на кръвта, която трябва да снабди мозъка и причинява замайване. Понижените нива на кръвната захар също могат да са причина за тези симптоми.

Повишена базална телесна температура  (БTТ)

Това е вашата вътрешно - телесна температура, която се променя по време на менструалния цикъл (считано от първия ден на менструацията до настъпване на следващата). В първата фаза (фоликуларната) или времето до овулацията БТТ е сравнително по-висока. Тогава се отделя по-голямо количество от хормона естроген, който помага на яйчниците да произведат яйцеклетка. Тя ще се отдели по време на овулацията. Когато настъпи овулация, температурата се понижава, а веднага след това се покачва отново до започване на нова менструация. Това е т. нар. втора фаза на цикъла - лутеалната. Ако се получи оплождане, БТТ се запазва висока - обикновено над 37 градуса през първите 2-3 месеца на бременността. Измерването на базалната температура е добър метод за всички онези жени, които не искат да забременяват или за тези, които се опитват да забременеят.

Запеk (констипация)

Дължи се на нарушената функция на червата. Процесът на храносмилане се забавя, което причинява запек. Ако и вие имате подобни оплаквания, значи ли това, че сте бременна? Не е задължително. Понякога тези симптоми могат да означават нещо съвсем друго - настинка, грип или предменструален синдром и т. н. Преди всичко не трябва да гледате едностранчиво, защото не всички жени изпитват едно и също, когато забременеят и не при всички тези симптоми се проявяват в една и съща степен. Понякога сме склонни да бъркаме и да разчитаме погрешно знаците, които отправя нашето тяло. Затова първо си направете домашен тест, после отидете на лекар и чак след като ви прегледат, ще може да се установи със сигурност - бременна или не. На печелившите - честито!

Автор: Милена Кожухарова

 

Сподели: