Бременност

Бременна на зъболекар

С настъпването на бременността често се появяват проблеми със зъбите на бъдещата майка, но страхът за себе си и бебето я спира да потърси помощта на стоматолога.

Бременна на зъболекар

Но трябва ли жената да пренебрегне грижата за зъбите си, защото очаква дете? Вижте мнението на специалистите!

Това, че очаквате дете, е прекрасно, но съвсем не означава, че трябва да се държите със себе си като с тежко болна. Няма нищо по-естествено и нормално от бременността! Тя не е болест, а състояние и единственото, което трябва да съобразите при посещението на зъболекар, е още при първата си визита при него да го информирате за състоянието си. Той задължително трябва да знае, че сте бременна, за да провежда лечението съобразно положението ви.

Предварителната нагласа

Още преди да прекрачите прага на зъболекарския кабинет, трябва да се простите с предубежденията си: за това, че ще боли много и че манипулациите ще навредят на бебето ви. Трябва да имате доверие в специалиста, който е добре обучен и знае как да

действа при вашето състояние.

Защо притесненията са неоснователни?

Първо защото на първо място отивате при човек, на който това му е работата. Не без значение е и фактът, че медицината и техниката днес са много напреднали и това позволява лечение на бременната без опасност за плода.

Много стоматолози смятат, че интервенции под упойка са забранени за бременни, но в съвременната стоматология учените предлагат специални упойки за бъдещи майки, които не вредят на майката и плода.

Вадене на зъб или правене на пломба под упойка през бременността е възможно, за да може бременната да преживее спокойно манипулацията без болка.

Какво трябва да знае бременната?

Контракциите, които могат да се предизвикват по време на стоматологичната интервенция, се дължат на  болковия синдром и в по-малка степен - на страха.

Затова ако се налагат по-сериозни интервенции в устната кухина, може да се направи премедикация /подготовка за стоматологична дейност с лекарствени средства, предписани след консултация с невролог/. Ако бремената е алергична, може да се направи тест към упойката. Той се извършва и отчита от стоматолога.

Страхът често паникьосва бременната и тя търпи болката вкъщи. Вместо да се притеснявате излишно, се консултирайте със стоматолога си! Той преценява кои манипулации могат да се отложат за след бременността /например: обличане на зъб в коронка, хирургични корекции в устната кухина, поставяне на брекети и др./.

Стоматологът винаги се съобразява със синдрома болка и знае какви са рисковете, при които може да причини вреда на бременната. Затова към тези пациенти се подхожда много внимателно.

Другото, което трябва да вземете предвид е, че през периода на бременността не бива да правите снимки на зъбите си, тъй като облъчването е вредно за плода. Ако предварително сте предупредили специалиста за състоянието си, той ще се съобрази с него и ще изготви индивидуален план за лечение.

Ползва ли се бъдещата майка с допълнителни „екстри"?

Здравната каса предвижда допълнителен стоматологичен преглед за бременни, освен основния пакет дейности. Целта е да се следи състоянието на бременната. Всяка майка е длъжна да е здрава /със здрави зъби/, за да има здраво бебе /също със здрави зъби/.

Хранене и здрави зъби

С хубавата новина, че ще става майка, започват и първите грижи за бременната и бъдещото й дете. Зародишите на млечните и постоянните зъби се оформят между третия и петия месец от бременността.  Затова за здравината на зъбите храната има ключово значение.

В седмичното меню на бременната трябва да присъства през ден по едно варено яйце, много мляко и млечни продукти, поне веднъж седмично риба, от която се набавя фосфор и два пъти седмично бобови варива /боб, леща, грах и пр./. В люспите на бобовите растения се съдържат най-ценните съставки, които гарантират здравината на зъбите на детето и майката.

Трябва ли да се приема нещо допълнително?

Освен здравословното хранене, за здравината на зъбите е нужно бременната да приема флуорни таблетки и след като се роди бебето, да дава такива и на него /под формата на капки/.

Кои са най-честите стоматологични проблеми при бременните?

99 % от бременните имат проблеми с венците. Те набъбват, започват да кървят при допир и се получава катарален гингивит, който е преходен и е нормално състояние за всяка бременна. Тези симптоми отзвучават след бременността, но това не означава, че не трябва да полага грижи за венците си.  За облекчавана на състоянието има специални пасти против кървящи венци и води за плакнене на устата /употребяват се 2 до 3 пъти дневно/.

Бременните могат да използват за устната си хигиена специални детски четки с меки косми или да накисват предварително четката за зъби в топла вода, за да омекнат косъмчетата и да не нараняват и без това раздразнените и подути венци.

През бременността падат много често и пломби, отлепват се корони. Това също се смята за нормално, тъй като бъдещата майка губи много микроелементи, които отиват през плацентата в плода. Това важи и за периода на кърмене. Тогава нещата се задълбочават още повече и майката трябва да полага извънредни грижи за себе си. Това, обаче не бива да бъде повод за безпокойство. Природата функционира така, че винаги да има баланс: ако състоянието на зъбите се влоши през периода на бременността и в първите месеци след раждането, това се компенсира по-нататък с други преимущества: раждалата жена се разхубавява и подмладява, хормоните й се балансират, организмът и имунитетът ú укрепват.

Затова, скъпи бременни, не се плашете от временните промени, които настъпват при вас! Зъбните дефекти са поправими, а радостта от майчинството - неописуема!

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Румяна Михайлова, стоматолог

 

 

Сподели: