Бременност

Бременна през зимата

Зима е. Ако очаквате бебе, сега е времето да обърнете внимание на някои детайли и да се погрижите за себе си.

Бременна през зимата

Облеклото

На първо място зимата се свързва със студа. А заедно с него и с поледиците, и със снега. И за да е пълна картинката, на бременните дами им е още по-трудно: тежестта на тялото се измества вследствие на наедрялото коремче и опъването, което съпровожда гръбначния стълб. Ставите и ставните връзки са отслабени заради действието на хормоните на бременността, а бъдещите майки са изложени в по-голяма степен на наранявания и имат по-нестабилна походка.

Обувките

Сега е необходимо да внимавате още повече как и къде ходите. Добре ще е да подберете внимателно обувките - спрете се на такива, които ще ви осигурят по-добра стабилност, които ще са топли и чиито подметки няма да се пързалят. Сега не е времето да пестите, мислете за своята безопасност и най-вече за сигурността на детето, което носите. Между другото, ще можете да се радвате на ботушите, които сте си взели и след бременността, те просто не са едни от онези неща, които могат да се носят само през деветте месеца.

Шапка, шал и ръкавици

Обличайте се топло, винаги бъдете с шапка на главата. Важно е да запазите топлината. Носете ръкавици, за да не пъхате ръцете в джобовете си. Така ще пазите равновесие и в случай на падане ръцете ще ви послужат като опора. Пазете и врата, загърнете се с мек и топъл шал.

За някои от дрехите, като например поло, което можете да носите под блузата, или жилетката, бихте могли да спестите прилична сума: можете да си ги купите на доста по-приемлива цена в обикновените магазини, без да се налага да обикаляте из специализираните за бременни. Важното е да дрехите да покриват корема ви и да са ви удобни. По подобен начин можете да спестите и от чорапогащниците, както и от някои по-плътни пуловери. Дори и по-широките палта, които също се предлагат в другите магазини, можете да носите, след като се роди бебето.

Движението

Разхождайте се. Но само ако няма поледица. Ако пътищата са разчистени от снега, излезте навън. В случай че ви се налага да стоите вкъщи, не се залежавайте, освен ако лекарят не ви е посъветвал нещо друго. Добре е да отделяте по двайсет-трийсет минути на ден, за да правите леки упражнения. Бавните разтягания и упражненията, които целят усилване на лигаментите, са винаги от полза. Само недейте да работите за мускулите на корема и не лежите по корем. Най-добре е да се консултирате с лекар относно упражненията, които възнамерявате да правите. Запишете се, ако той ви разреши, на аеробика, йога, пилатес, ходете на плуване, но избягвайте спортовете с висок риск от падания и наранявания като каране на ски или сноуборд.

Грижа за кожата

Снабдете се с кремове. Хидратиращи, нежни мазила. Сега трябва да се преборите с някои от неприятелите на сухата, напуканата и сърбящата кожа: студът, сухият въздух, парното отопление, хормоните на бременността. Мажете се по-често, за да поддържате дермата си здрава и мека. Грижете се и за стъпалата си. С помощта на нежния масаж ще подобрите кръвообращението и ще се отпуснете. Мажете лицето си с крем преди всяко излизане навън. Въпреки че са доста примамливи в хладното време, избягвайте горещите вани и сауната.

Хранене

Едва ли ще имате желание да пиете течности, но не забравяйте за тях - сега е необходимо да си ги набавяте в големи количества въпреки студа навън. Приемайте достатъчно витамини и минерали, хранете се здравословно. Вие най-добре знаете как става това.

Настинка

Ако се случи така, че настинете, посъветвайте се с вашия лекар кои лекарства можете да приемате. Много от таблетките против болки и температура са позволени, както и пастилите за гърло.  Пийте чай с мед и лимон. Ако сте в контакт с болни колеги, помнете - сега не е времето да се правите на герой и да понасяте стоически болестта на работното си място. Вземете си болничен, лекувайте се, възстановете се колкото е възможно по-скоро. Заради бебето на първо място.

Сигурност

Добре ще е да инвестирате средства в автомобила си. Хората обикновено бързат, когато са на път за родилния дом, шофьорите са под допълнителен стрес заради бременната жена до себе си. Течност против замръзване, вериги, зимни гуми - набавете всичко навреме, за да няма непредвидени изненади.

Най-важното обаче е да се наслаждавате на бременността си и да броите дните до срещата с вашето бебе. Говорете му всеки ден без оглед на сезоните. Това е само вашето време. Успех!

Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: