Бременност

Бременни мъже!?

Всяка жена, поне веднъж в живота си, е пожелавала мъжете да могат да изпитат несгодите на женския организъм, особено по време на бременността, за да им стане ясно защо бременната е толкова особена.

Бременни мъже!?

Сигурно повечето от вас си спомнят забавния филм „Джуниър", в който Арнолд Шварценегер е бременен. Филмът не показа как точно се чувства терминаторът, но той определено беше много симпатичен с кръглото коремче. Доста фантастично, нали?

В реалния живот обаче, бременността при мъжете е твърде сериозно патологично отклонение. Не разбирайте истинска бременност, а фалшива. В науката този феномен е известен под името „Синдром кувад" (Couvade Syndrome). Името идва от френската дума "couver", която в превод означава „мътя, излюпвам". Описан е още преди няколко века, но като случай, при който любящи и всеотдайни съпрузи помагат на раждащите си жени, като имитират техните болки, с цел да ги облекчат.

Какво всъщност представлява този синдром?

Основните му симптоми са сутрешно неразположение, промяна в апетита, ежедневна отпадналост, болки в гърба, болки в корема, силно напомнящи апендицит, дори нарастване на теглото. Това са т. нар. „симпатични/ съпреживяващи" болки. Оказва се, че 11 % от мъжете на възраст между 21 и 27 години, имащи бременни съпруги, страдат от Синдром кувад. Специалистите казват, че тези патологични усещания на младия баща кореспондират с физическите и емоционалните усещания на бременната му половинка. Местата, на които мъжът изпитва болка, са същите, които притесняват и жената. Тези симптоми винаги са съпроводени и с емоционална неустойчивост, повишена раздразнителност, депресии, вътрешно напрежение, безсъние, капризност, краен егоцентризъм. Важно е да се отбележи, че капризността на мъж, страдащ от Синдром кувад, значително превъзхожда „вятърничавите" желания на истински бременната жена. Учените са установили, че тези мъже претърпяват дори хормонални изменения, когато наближи моментът на раждането. Нивото на тестостерона е много ниско през последните три седмици преди раждането. В допълнение, нивото на естрогена е по-високо, докато нивото на кортизола е по-ниско от обичайното. Учените вярват, че мъжете могат да имат подобни хормонални изменения в резултат на адаптирането им към по-ниските потребности в сексуално отношение преди раждането на детето.

Очакващият баща може да забележи симптомите на неразположение към третия месец от бременността на жена си и те да достигнат своя връх в деветия месец или в началото на самото раждане. Наблюдават се различни случаи. При някои мъже симптомите се проявяват изведнъж и много силно, но непосредствено преди раждането напълно отшумяват. При други, синдромът изчезва веднага след раждането, а при трети остава и след него и съответства на степента на възстановяване на жената от усложненията при раждането. Синдром кувад обикновено е хроничен, т. е. ако един мъж е получил симптомите при първата бременност на жена си, за съжаление ще ги изпита и при всяка следваща.

Защо се появява?

Мъжете, които страдат от Синдром кувад, са силно притеснени за здравето на своите бременни съпруги. Те се чувстват виновни пред тях, защото не знаят какво е бременността и какви физически болки причинява тя на жените. Смята се също, че лъжливата бременност при мъжете е един вид изкупване на вина пред собствената им майка. Учените казват, че такива мъже обикновено са инфантилни и истерични натури, които не могат да контролират своята тревога и безпокойство.

Синдром кувад се свързва и с ритуал кувад, характерен за някои народности преди векове. Докато жената раждала, мъжът лежал на легло, викал и извършвал движения с тялото, подобни на раждане, като по този начин приемал част от болката върху себе си. Този ритуал често бил използван от средновековните знахарки, заради което попадали под ударите на Инквизицията, заедно със своите „клиентки".

Синдром кувад дава възможност на мъжете напълно да изпитат почти всички трудности от раждането на дете. Казват, че в бъдеще мъжете ще могат да забременяват и да дават живот на деца, също както жените. Ако вече живеехме в тези времена, заглавието на тази статия щеше да изглежда горе-долу така:

БРЕМЕННИ ЖЕНИ?!

Всеки мъж, поне веднъж в живота си, е пожелавал жените да изпитат несгодите на мъжкия организъм, особено по време на бременността, за да им стане ясно защо бременният мъж е толкова особен...

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: