Бременност

Бременните хормони

Хормоните са жизненоважни вещества и в човешкия организъм и наброяват повече от 30 вида!

Бременните хормони

Запознайте се с онези от тях, които имат пряко отношение към бременността и раждането, и играят ключова роля за доброто физическо и емоционално състояние на всяка бъдеща майка.

Окситоцин

Името му означава „направен” в хипофизната жлеза и се нарича още „хормон на любовта”. Благодарение на него, изпитваме чувство на любов, а липсата му води до тревожност и депресия.

Отделянето на окситоцин е свързано с положителни емоции, а приемът на шоколад, банани, авокадо и продуктите със селен (аспержи, тиквички, целина) повишава неговия синтез.

Окситоцинът е особено важен по време на раждането, защото той предизвиква съкращаването на матката и последващите контракции, за да се роди бебето. Производството му е особено повишено през цялото време на разкритието на шийката на матката. Отделянето на окситоцин продължава с пълна сила и след раждането на бебето, за да помогне да се роди и плацентата.

Пролактин

Пролактинът се произвежда от предна част на хипофизната жлеза и е пряко свързан с бременността и кърменето на бебето. По време на бременност неговото ниво се покачва, което води до стопиране на поредната овулация. Освен това, повишеното количество пролактин е отговорно за нарастването на гърдите и за предстоящата лактация – необходима за важното кърмене на бебето.

Инсулин

Месторождението на инсулина е в панкреаса, а неговата главна роля – да превърне въглехидратите в енергия. Неправилният синтез на инсулин може да доведе да много здравословни проблеми, най-сериозният от които – диабет.

Обикновено по време на бременност нивата на инсулин се променят, което води до наддаване на тегло и в някои случаи – до появата на гестационен диабет. Състоянието е опасно както за плода, така и за майката, и поради това нивата на инсулин трябва да бъдат проследявани, при нужда - да се промени диетата, или да се премине към препарати, контролиращи нивата на кръвната захар.

Прогестерон

Прогестеронът се образува в надбъбречните и половите жлези, мозъка, а по време на бременност – и в плацентата. Той служи, за да подготви матката за приемане на зародиша и отговаря за нормалното протичане на цялата бременност.

По време на бременност нивото на прогестерон се увеличава, което от една страна помага за отпускане на маточната мускулатура, а от друга – предизвиква отпадналост, особено в първите три месеца.

Естроген

Естрогенът се произвежда от яйчниците при жените и от тестисите при мъжете. Благодарение на него, клетките се обновяват, а кожата запазва своята еластичност.

По време на бременност естрогените са отговорни за доброто кръвоснабдяване на матката и нарастването на млечните жлези.

Релаксин

Хормонът релаксин се произвежда от плацентата и неговото повишаване по време на бременност служи за повишаване на еластичността на ставните връзки в областта на таза и за по-лесното преминаване на бебето през родовите пътища по време на раждане.

Безопасна подкрепа

Можете да възстановите нарушения хормонален баланс, докато очаквате дете, доверявайки се на хомеопатията. За разлика от традиционните лекарства, които се натрупват в организма и имат токсичен ефект върху плода, хомеопатичните медикаменти не вредят на бъдещата майка и бебето й. Особено ефективни са Шуслеровите мехлеми, които съдържат познатите 12 минерални соли, удобно нанасяни върху кожата.    

Автор: Нели Христова

 

Сподели: