Бременност

Бременно коремче

Всяка бъдеща майка знае, че докато носи бебето под сърцето си, с тялото й ще настъпят много промени.

Бременно коремче

Най-голямо внимание, обаче, като че ли всички отделят на онази част, където расте малкото човече – негово величество Корема.

Начинът, по който расте и изглежда коремът, зависи от много фактори – телосложение, състояние на мускулите, големина на бебето и количество околоплодни води.

Темпове на растеж

1-ви триместър

В началото на бременността коремчето е почти незабележимо – матката не е увеличила размерите си и се намира все още в малкия таз. Така например в 4-ата седмица тя има големина на кокоше яйце, а в 8-ата – на гъше.

2-ри триместър

Това е периодът, когато бебето расте с бързи темпове и коремът на бъдещата майка няма да остане незабелязан

3-ти триместър

В началото на третия триместър бременното коремче личи отдалече и е видимо от всички наоколо.

Обикновено в началото на 2-ия триместър всеки акушер-гинеколог или акушерка, следящи бременността, определят височината на дъното на матката и измерват обиколката на корема на нивото на пъпа.

Една от формулите за приблизително определяне теглото на бебето по височината на маточното дъно е: теглото на бебето (г) = височината на маточното дъно (см) х обиколката на корема (см) + 150-200 г.

Остър, кръгъл или разлят

В миналото по формата на корема някои хора определяли и пола на бебето. Смятало се е, че кръглото коремче означава, че бебето ще бъде момиче, а издаденият напред и остър корем означавал момче. Разбира се, формата на корема невинаги определяла със сигурност пола на малкото човече, защото това по никакъв начин не зависи нито от формата, нито от големината му.

  • При по-едрите, високи жени, обикновено коремът остава незабележим до по-късните срокове на бременността, докато при по-слабите – още в самото начало може да бъде забелязан.
  • Влияние върху формата на корема оказват със сигурност  мускулите на предната коремна стена – колкото по-стегнати са те, толкова коремът е повдигнат по-високо и изглежда по-остър. Обратното – при втора и следваща бременност, в резултат на отслабването на мускулния тонус, коремът може има по-разлята настрани форма.  
  • Ако бъдещата майка очаква близнаци, коремът със сигурност ще бъде много по-голям, отколкото при едноплодна бременност.
  • Големината на корема зависи и от теглото, предлежанието и темповете на растеж на бебето – колкото по-голямо е то, толкова по-забележим е коремът на бъдещата майка.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: