Бременност

Бременност по време на криза

От какво и как да спестим (или нещо такова).

Бременност по време на криза

"Жестока криза разтърсва цивилизования свят. Фактът, че ни тресе и нас, е оптимистичен, защото това показва, че и ние сме част от него" - отбеляза находчиво едно българско хумористично издание. А на нас, от сп. „Кенгуру", какво друго ни остава, освен да допълним темата с практически съвети - като как точно „да строим живота нов".*  

Икономията е майка на мизерията. (Опасен чар, 1984) 

Неотдавна учени, изследвали няколко години феномена на дълголетието, откриха, че

НЯМА НИТО ЕДИН МЪРМОРКО

сред столетниците. Не така стоят нещата сред групата на бъдещите майки. Ние обаче ви приканваме да запазите спокойствие - въпреки Кризата, Свекървата, Глобалното затопляне и Биг Брадър Фемили.  

А! Обвивка от бонбонче "Лукс". (Бон шанс инспекторе!,1983)

Да пестим от ХРАНАТА?!

Разбира се, че не. Безумно е семейният бюджет да се „върже", като се ореже менюто на бременната.

- Цончо, ела да сръбнем по една чорба! (Баш Майстора - На море, 1982)

„Клъцни-резни" може да се предприеме, но по друга линия. Ако бъдещата майка има нездравословни навици на хранене (фаст фууд, кексчета, чипсове, вафлички и други калорийни бомби за хрупане), сега е моментът „да се вземе в ръце". С отвикването от тези храни жената засилва имунната си система, задържа оптимално тегло и не на последно място - спестява пари от семейния бюджет.

Няма да работи моето кукувиче повече. Само ще си отваря човчицата, а мъжлето ще носи. (Опасен чар, 1984)

Замисляли ли сте се колко лева на ден давате

ЗА ДИВОТИИ

А сега пресметнете какъв процент от дивотиите са били вредна храна (junk food). В края на месеца калкулирайте спестената сума и я вложете в нещо, от което наистина имате нужда и сте отлагали да си купите. Ето на това се вика: сладка работа!

Мии, кво да направя - пуснаха чушки (Двойникът, 1980)

Бременните не трябва да изключват калории от нито една хранителна група, но не бива и да преяждат. А сега внимание: ако водите заседнал живот, можете да получавате всичко, от което се нуждаете с бебето, за 1 800 калории на ден. Тази диета обаче трябва да е съставена главно от зърнени продукти, варива, плодове и зеленчуци, риба и леки меса. Специалистите препоръчват около 1 900 - 2 000 калории дневно, но съчетани с леки упражнения (напр. около половин час бързо ходене сутрин и вечер).

Парите са тор, от която изникват красиви цветя. (Опасен чар, 1984)

При този здравословен хранителен режим, небременна жена за 9 месеца може да свали до няколко килограма. Ето как не е задължително да подновите целия си гардероб, раждайки насред Кризата.

Така, в калории и закачки, стигнахме до следващата болна подтема:

Стига простотии бе, тате! (Опасен чар, 1984)

Да пестим от... ДРЕХИТЕ?

Как пък не! Цигари вече не пушим, алкохол не пием, на Халкидики не ходим, и една Benetton/ Zara рокличка ли не можем да гушнем по случай... (14 февруари, 1 март, 3 март, 8 март, лятно часово време, Лятно слънцестоене, 6 септември, 22 септември, 10 ноември, Зимно слънцестоене и пр., и пр.).

Наложете си това спасително правило: никога не пазарувай извън намаленията! Няма нужда да купуваме маркови дрехи секънд хенд, не е необходимо и да правим компромис, като купуваме от мустакатата леля на пазара. Просто трябва да се научим да правим това, което всички небременни бели и черни жени от индустриалните държави знаят: да се хвърляме на сезонните намаления и разпродажбите.

Да пестим от... ДОМА?

Какъв покрив? Това е въпросът! (Опасен чар, 1984)

Хайде сега! Кризата не може да ни отнеме и това! По-добре да спестим от риболовни принадлежности. Вместо нов рибарски стол - изискан люлеещ се стол от разпродажба. Вместо тава за протеинови топчета за лов на шаран - тава за фурна от новата био-керамика. Вместо аларма за въдицата, нов кухненски часовник. Логиката е безмилостна: 

Няма само аз да страдам, я! (Опасен чар, 1984)

Да пестим от ВАКАНЦИЯТА?

- Нищо, Рангиле, какво да правим? Като си нямал късмет. - И аз казвам нищо, Веске. Да сме живи и здрави. Морето не е локва да се свърши. (Баш Майстора - На море, 1982)  

Днес туроператорите се надпреварват с все по-изгодни „пакети" за годишния отпуск на робите на труда. Това, че сте относително трудноподвижни (неслучайно в старобългарския език за бременна се използвало „трудна"), стеснява избора на дестинации. Почивка на Балкана край поточе и в сянката на „горското усое" или в семеен хотел с минерален басейн - това вече не е лукс по нашите земи. Ако Кризата ви е ударила, не пестете точно от „зареждането на батериите" преди раждането. Открийте най-изгодната оферта и планирайте последната си почивка без детски плач и скърцане на биберони.

Да пестим от... БЕБЕШКИТЕ АКСЕСОАРИ?

Вместо това:

- Бар, шампанско, шведски танци (Опасен чар, 1984)

...Или поне такава е версията на роднините ви, когато разберат, че сте предпочели по-евтини шишета, биберони и други бебешки аксесоари. Всъщност вие чисто и просто не сте се поддали на рекламните безумия, които могат да раздуят цената на бебешкото шише до 10 пъти от нормалното. Ако все пак се случи да извадите неприлично много банкноти за поредното пластмасово изделие от бебешката „категория лукс", спомнете си стотиците ухилени розовобузести бебета по градинките. Сами решете - дали видът им се дължи тъкмо на луксозните аксесоари, които мама и тате/ баба и дядо са им купили?  

Да пестим от ЖЕНСКАТА КОНСУЛТАЦИЯ?

Това е по-реалистично. Освен ако бременността ви не протича с някакви усложнения или сте жена, болна на тема „болести" - и вярвате, че качеството на здравната услуга зависи от цената, която плащате за нея. (Между другото, неотдавна Асошиейтед прес критикува здравеопазването в България и Румъния. Без съмнение, това са страните в ЕС с най-калпава (без извинение!) здравна система, където само допълнителното заплащане за здравната услуга гарантира различно отговорно отношение.)

Изводът: ако сте фаталисти или в рискова здравословна група, запишете се на платена Женска консултация. Ако пък сте респектирани от Кризата и предпочитате да спестите пари, посещавайте опашките пред редовната консултация .

Да пестим от РАЖДАНЕТО??!

- Куфарчето, ако обичате. - Това е портфейлът ми. (Опасен чар, 1984)

Тук какво да кажем? Ако съпругът, неговите или вашите родители са „куче-касичка", изберете частна клиника. Тук навярно можете да родите без да се тревожите, дали тържественият за вас момент няма да съвпадне с футболен мач по телевизията, ангажиращ вниманието на мъжката част от екипа. (Авторката изживя ситуацията и при двете си раждания, случили се през 4 години, на Световно по футбол - съотв. 1998, 2002 г.) В крайна сметка, както за всичко важно в живота, няма как да не бръкнем - ако не в портфейла, то в торбата с късметите.

- Това какво е? - Куче. Куче-касичка. (Опасен чар, 1984)

Бел. * из „Марш на септемврийчетата"

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: