Бременност

Бременността в цифри

1 брой – Бременна съм!

Бременността в цифри

Мечтата на почти всяка жена независимо от възрастта е да стане майка, да даде живот и да отгледа, давайки най-доброто на онова мило, нежно ангелче, което е очаквала 9 месеца с нетърпение, с трепет, с вълнение, със загриженост, с любов и преклонение.

Но ако в миналия век това ставаше средно между 20-ата и 25-ата година на жената, то днес тази възраст надхвърля 30, а често дори и 35. Причините са много, но една от тях е, че бъдещите родители искат да осигурят на детето си възможно най-доброто. И често първо се отдават на кариера, която да позволи именно тези фактори.

Среща се, разбира се, и обратното. Много семейства, мечтаейки за детенце, всъщност не си дават сметка ще бъдат ли в състояние да му осигурят необходимото?

Старата българска максима гласи - човек знае 2 и 200! Спомням си преди 15-ина години, когато бях млад журналист, мой колега разказваше как и двете й деца са родени, докато тя и мъжът й били студенти, живеели на общежитие. Било трудно, но пък тя разказваше с такава лекота как децата са били изгледани по студентски, с каквото има. Сега те са големи момчета и вече имат деца. Разбира се, днес времената са други! Тогава трудно се намираше бананова каша и обикновено трябваха много специални „връзки", днес на детския щанд ще намерите какво ли не. Въпросът е дали можете да го осигурите на вашето дете?

Ние от списание „Кенгуру" ще се опитаме максимално да ви запознаем с това какво ви очаква от финансова гледна точка.

Първи месец

Това е само началото - така бленуваното може би за вас начало. Там, вътре във вашата утроба, има една малка частица, която ще започне да расте и нараства бавно в следващите дни, седмици и месеци.

Това е най-икономичният месец откъм вложения и харчове. Първото нещо, което ви е необходимо, е тест за бременност от аптеката - струва между 3 и 5 лв.

Ако сте пушач - препоръчително е, да не кажем направо задължително, да спрете този вреден навик - няма по-добър момент от този - направете го в името на вашето дете, а и погледнете от финансовата му страна - ще икономисате средно около 4-5 лв. на ден, в случай че сте пушили по една кутия дневно.

Инвестицията - фолиева киселина ако до сега не сте започнала да я пиете, започнете от мига, в който разберете, че сте бременна. В аптечната мрежа се предлагат няколко вида на различни фирми, цените им варират, но средната стойност е около 5 лв. Една опаковка ще ви стигне за доста дълго време. Повечето специалисти препоръчват този витамин да се взима буквално до деня на раждането. Не се притеснявайте - няма опасност от предозиране!

И задължителните неща се изчерпват общо взето до тук.

Можем да добавим още добра, здравословна и качествена храна, съобразена, разбира се, и с вашите вкусове.

Ето нашият първи съвет

В зависимост от това какви са вашите доходи имате няколко варианта за този първи, да го наречем, най-икономичен месец. Първият - заделяйте средства за по-напред, когато ще трябва да купувате много наистина важни и необходими неща за бебето. На тях поотделно ще се спрем в следващите ни броеве. Наред с това ще трябва да си осигурите и средства за няколко задължителни прегледа, които са платени. Също така ще е необходимо след 4-тия месец да си подсигурите и нови дрехи, не защото няма да харесвате вашите, а защото след няколко месеца те вече ще са ви тесни. 

Инвестирайте в добра книга, която да ви подготви какво ще ви очаква през тези 9 месеца. Четете, информирайте се, за да се чувствате по-подготвена и спокойна. Запишете си час при вашия гинеколог, ако нямате такъв, сега е време да изберете, той също ще констатира бременността и ще ви даде някои напътствия. Най-важните правила през цялото време - пазете се и мислете позитивно! Не спирайте да се усмихвате и вярвайте, че ви очаква най-доброто!

Тоталът на първия месец от вашата бременност:

- тест за бременност - 4 лв.

- фолиева киселина - 5 лв.

- литература за бременни - между 10 и 30 лв, според вашите възможности и потребност.

Очаквайте и следващия ни брой, в който ще ви представим и какви ще бъдат инвестициите през втория месец от бременността, какви прегледи ви предстоят, как да се ориентирате в родилните отделения и женските консултации.

Автор: Дими Тодоров

 

 

Сподели: