Бременност

Бременността в цифри

ДЕВЕТИ МЕСЕЦ

Бременността в цифри

Готова ли сте за най-специалната среща в живота ви? Това беше!

Съвсем скоро на бял свят ще се появи онова малко човече, заради което през тези девет месеца може би сте чувствали какво ли не - и тръпнене, и очакване, и неразположения, и притеснения... Времето наближава, а с това ви чакат куп неща, които трябва да си набавите - като започнете от дрешките през креватчето, кош за кола и какво ли още не! Съветвам ви да си закупите всичко необходимо още в началото на този месец, за да „не ви излиза душата" на финала, който може да е на термина, може да бъде дори дни след него, но може и да подрани!

Гардеробът на вашето малко съкровище

Ако очаквате пролетно бебе, няма да са ви необходими зимни гащеризони, космонавти и прочие. Добре е обаче да имате поне 7 до 10 броя бодита или пък блузки тип „прегърни ме" - памучни, с копчета, удобни за обличане. Още толкова ританки. Памучни шапчици - поне две и още толкова ръкавички, - в началото движенията на бебетата са все още твърде некоординирани и те  много се драскат. Безспорно изкушаващо е да напазарувате какви ли не модерни дрешки и аксесоари, но за тях има време. Засега заложете на удобното. Не се увличайте и да купувате твърде много, защото омаляват буквално с часове.

Задължителното

Кошара - тук можете да избирате от сгъваем вариант, който е много подходящ, ако често ще пътувате, до масивно легълце с шкаф и чекмеджета. Към него добавете протектор (изключително важен детайл, в случай че пелената изпусне - предпазва матрака от намокряне) и повивалник.  Един подходящ аксесоар към креватчето е музикалната въртележка. Набавете си също и две хавлии за баня, два спални комплекта, 3-4 памучни пелени, 2 одеяла - памучно и поларено. Добре е да си подготвите две шишета - за всеки случай, тъй като в началото може да имате проблем с кърмата. Моят съвет е да бъдат на една и съща марка, защото различните биберони са с различна пропускливост, а бебетата не обичат различни и нови неща.

Разбира се да не забравяме бебешката количка и аксесоарите към нея - чанта, дъждобран. Тук също гамата за избор е широка. Например, комбинирана количка  „3 в 1" с бебешки кош, кош за кола и летен кош. За разходките навън можете да си вземете и спален чувал.

ВАЖНО! Напомнете на съпруга ви, че в деня на изписването трябва да монтира в колата и специалното бебешко кошче на малкото.

Бебешката козметика и аксесоарите

Не ги забравяйте - ножичка или нокторезачка, термометър за баня и за телесна температура, корито. За ваше улеснение препоръчвам корито на стойка - така банята ще бъде истинско удоволствие и за вас, и за мъничето. Ако живеете в голяма къща, добре е да помислите и за бебефон. Изключително удобна вещ! В зависимост от възможностите можете да избирате между аналогов и цифров. Освен в цената има разлика и в сигнала.

За спалнята

Ако нямате, задължително си купете нощна лампа с мека, приглушена светлина - със сигурност ще ви е необходима, когато в началото храните малчугана на 2-3 часа.

За мама

Дотук с покупките за малкото човече. На вас едва ли точно сега ще ви е до мода и последни фешън тенденции, затова можете да поотложите подновяването на гардероба. Пък и всичко зависи от това колко сте натежали през тези 9 месеца и колко бързо ще си възвърнете предишните форми. Добре е обаче да си вземете стягащ колан за след раждането.

Медицинският преглед е задължителен и в този последен месец. Нещо повече - ще посещавате женската консултация всяка седмица, за да правят записи на тоновете на бебчо, а с наближаване на термина може да ви препоръчат да ходите дори всеки ден.

НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ

Запек, киселини, световъртеж, главоболие, запушване на носа, крампи в краката, хемороиди... стига толкова! Наистина може да изпитвате редица неудобства, но едва ли ви е до тях. Сигурна съм, че мисълта за онова мъничко ваше създание измества всичко неприятно.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! На път за родилното трябва да ви бъдат подръка:

* Направление за раждане

* Документ с кръвната ви група

* Изследванията от бременността

* Личната карта и разбира се, багажът за болницата (описахме го подробно в предишния ни брой)

Тоталът на деветия месец от вашата бременност: 

- Дрехи за бебето - 100-300 лв.

- Креватче - 80-500 лв.

- Музикална въртележка - 25-100 лв.

- Протектор за матрака - 10-20 лв.

- Повивалник - 15-30 лв.

- Бебешка козметика и аксесоари - 25-80 лв.

- 2 броя хавлии за баня - 25-40 лв.

- 2 броя спален комплект - 30-100 лв.

- Одеяла  - 10-40 лв.

- Памучни пелени - 12-25 лв.

- 2 броя шишета - 12-20 лв.

- Кош за кола - 60-120 лв.

- Бебешка количка - 180-2000 лв.

- Спален чувал - 15-50 лв.

- Нощна лампа - 15-20 лв.

- Бебефон - 45-200 лв.

- Стягащ колан - 8-50 лв.

Автор: Дими Тодоров

 

 

Сподели: