Бременност

Бременността в цветове

Те са навсякъде около нас. Обгръщат ни, радват сетивата ни. Крият в себе си неподозирана сила. Цветовете.

Бременността в цветове

Бременността е период, когато ставаме по-чувствителни и по-възприемчиви към действието на цветовете. Трябва само да знаем как ни влияят.

Топло - студено

Цветовете се делят на топли и студени. Топлите цветове са дълговълновите - червен, оранжев, жълт. Червеният цвят повишава вътрешната енергия, активира кръвообразуването, нормализира кръвообращението и обмяната на веществата. Оранжевият помага да победим умората, депресията, тревогата и страха, неувереността в себе си. Жълтият цвят повишава концентрацията и вниманието ни, подобрява паметта и покачва настроението. Неговото влияние е особено благоприятно при нарушена работа на черния дроб.

Студените цветове са късовълновите - светло и тъмно син, лилав. Светло синият цвят успокоява, повишава имунитета, облекчава усещането на парене и възпалението при изгаряния (например, при слънчево). Освен това, той влияе благоприятно върху работата на щитовидната жлеза. Тъмно синият помага при безсъние, премахва напрежението, понижава кръвното налягане, успокоява дишането, предизвиква усещане за покой и комфорт. Лилавият усилва интуицията, нормализира състоянието на лимфната система, помага при мигрени.

Зеленият цвят е междинен. Той въздейства меко и бавно. Способства за ритмичната работа на сърцето, отпочиването на очите, оказва умерено противовъзпалително и противоалергично действие, полезен е при понижени функции на бъбреците, при неврози и световъртежи. По време на бременността много добре премахва ранната токсикоза.

Що е то цветотерапия?

Поражда се в Древността. С цветове са лекували още в Древен Египет, Китай, Индия, Персия. В египетските храмове археолозите открили помещения, чиято конструкция била такава, че можела да пречупва слънчевите лъчи в един или друг цвят от спектъра. След като определяли кой от цветовете не достигал на даден човек, местните медицински светила „къпели" болния в лековития за него цвят лъчи.

Всеки цвят съдържа в себе си огромна гама оттенъци - от тънки и нежни до дълбоки и силни. Цветотерапията се базира на влиянието на вълните с определена дължина върху човешкия организъм. Светлината е сбор от електромагнитни вълни и тяхната дължина определя нейния цвят. Нашето око може да различи диапазон на цветовете от 360 до 720 - от виолетово до червено. И тъй като цветът има електромагнитен произход, той взаимодейства с енергийните структури на човешкия организъм като усилва или намалява вибрациите им. От друга страна цветът въздейства на обвивката на човешкото око - възбужда едни или други рецептори. Тя , от своя страна, рефлекторно е свързана с всички вътрешни органи, с мозъка. Затова различните цветове, чрез въздействието си върху очите, рефлекторно предизвикват различни усещания  и изменения в работата на всички органи.

Сеанс по цветотерапия

Всеки от нас може да си направи сеанс по цветотерапия. Достатъчно е да определим действието на кой от цветовете в дадения момент не ни достига и да го въведем в живота си с помощта на облеклото или обкръжаващите ни предмети. Освен това, специалистите по цветотерапия препоръчват за решаването на емоционални и физически проблеми да си представяме определения цвят вътре в нас. Представете си, че тялото ви е съд, който постепенно се запълва със съответните цветове. Ако нямате противопоказания и имате възможност, може да вземате вана, използвайки разноцветни соли и пяна. Лечебното въздействие ще бъде по-силно, ако във водата се добавя и подходящо масло за аромотерапия: например, червеният цвят добре се съчетава с аромата на иланг-иланг, оранжевият - с маточина, жълтият - розмарин, зеленият - бор, а светло синият - с аромата на здравец.

  • Когато изписвал лекарства, Парацелс непременно вземал пред вид неговия цвят. Например, при лекуване на рани той използвал черен, зелен, червен или бял пластир в зависимост от типа рана.
  • Авицена съставил особен атлас, където описал зависимостта между цветовете, темперамента и здравето на човека. Той смятал, че яркият цвят на зората способства усвояването на храната, червеният цвят създава оптимистично настроение и усилва кръвотока (покривал пациентите си с червено покривало).

Тест с рисунка

Вземете цветни бои (пастели, моливи, флумастери) и нарисувайте картина, каквато и да е. Не се притеснявайте, че не сте художник и нямате съответните заложби. Вие рисувате не за изложба, а за себе си и за детето си. Може да бъде пейзаж, портрет на бебето, както си го представяте, или абстрактна картина. Готови ли сте? А сега погледнете какъв цвят преобладава във вашето творение. По това, кой от цветовете преобладава в рисунките на бъдещите майки, може да се узнае много за това как протича бременността, какво тревожи жената и даже да се определят някои особености в характера на бебето.

- В Русия за лекуване на скарлатина използвали червено сукно, а за да се предпазят от жълтеница, носели златни мъниста. В Шотландия червената вълна лекувала разтегнато сухожилие, в Ирландия - помагала за лекуването на ангини, а в Македония предпазвала от треска. В Англия на ръчичката на бебето завързвали червен конец, за да му поникнели по-лесно зъбките.

Какво казват цветовете?

Жълто

На езика на цветовете жълтото е цветът на духовността, но в същото време и на опасността. Жълти картини рисуват тези бременни, които се чувстват свободни от всякакви проблеми. Тези жени възприемат своето състояние като време за удивителни открития. Те искренно се радват на своето положение и заразяват с оптимизма си всички около тях. „Жълтото" дете е мечтател, фантазьор, смешник. То обича да играе само, обича абстрактните играчки: камъчета, пръчици, парцалчета, кубчета - със своето въображение то ги оживява. Когато това дете порасне, то ще предпочита разнообразната, интересна работа. Винаги ще вярва в нещо, ще се надява, ще се стреми да живее с бъдещето. В същото време може да се появяват и такива черти като непрактичност, стремеж да избягва приемането на решения, безотговорност.

Червено

Червеният цвят е цветът на кръвта, здравето, живота, енергията, силата и властта. Вие сте отворени към света и активни. Бременността не е повод да се откажете от предишния си начин на живот и от всякакви увлечения. Вие от нищо не се страхувате и често не приемате на сериозно препоръките на лекарите. Даже и да имате някакви проблеми, вие не им обръщате особено значение и сте 100 % уверени в благоприятния изход. Но когато се появи опасност, обвинявате всички други, но не и себе си. „Червените" деца, като правило, са прекалено подвижни и непослушни. Когато пораснат, високата им работоспособност ще е следствие на стремежа им към успехи и похвали. От тук произлизат и напористостта, и егоизма им. За тях днешните успехи са висша цел.

Оранж

Този цвят е смес от жълто и червено. Бъдещите майки, които рисуват оранжеви картини, съчетават в себе си всички най-хубави черти на „жълтите" и „червените" жени. „Оранжевите" деца са лесно възбудими също като „червените" и „жълтите", но тази възбуда няма изход и децата се веселят, пакостят, викат без причина.

Пастелните цветове - светло син, розов, лилав са типични инфантилни цветове. И ако са предпочитани от възрастен, това означава, че той е съхранил детското в себе си.

Светло син

Този цвят говори за свобода, безгрижие, склонност към промяна на обстановката. Обикновено е предпочитан от независимите, уверените в себе си жени.

Розовият е любим цвят на спокойните и женствени натури.

Лилав

Той говори за такива черти на характера като слабост, нежност, чувство на самота, беззащитност. Ако от всички цветове избирате лилав, значи често живеете в свой собствен свят и не допускате другите, даже и най-близките ви хора, да изживяват вашата бременност заедно с вас.

Като правило „пастелното" дете  е нежно, слабо, срамежливо. То е силно зависимо от околните и се нуждае от постоянна помощ.

Тъмно син

„Синята" бременност е пълна противоположност на „червената". Не напразно „червените" могат да се успокоят със син цвят и обратно. Много често бъдещите майки предпочитат синия не защото те са спокойни, а защото в този момент се нуждаят от спокойствие. „Синьото" дете е спокойно, уравновесено, обича да върши всичко бавно. С удоволствие лежи на дивана с книга в ръка, размишлява и подробно обсъжда всичко. То предпочита задушевното приятелство със самоотдаване и самопожертване, защото, противоположно на „червените" деца, на него му е приятно да дава, а не да получава.

Тъмно лилав, виолетов

На езика на цветовете той означава нощ, тайна, мистика, съзерцание. Бременността за вас е нещо неизвестно и не е подвласна на научна обосновка. Вие с недоверие се отнасяте към съветите на лекаря и се ръководите преди всичко от собствените си усещания. Нуждаете се от подкрепата на околните, за вас е важно да имате до себе си човек, на когото да разказвате преживяванията си и който да ви разбира. Безразличието на другите към вашето състояние ви наранява. „Виолетовите" деца се отличават с богат вътрешен свят и с артистичност. Те са много чувствителни и се стремят да направят впечатление, но в същото време са способни да се погледнат и от страни.

Синьо-зелен

Той означава вода, лед, студ, дълбочина, гордост, престиж и суета. Той е индикатор на състоянието на нервната система. Този, който го предпочита, има опънати нерви и е под напрежение. Нервното напрежение се определя от характера на човека или може да бъде предизвикано от ситуацията, когато се страхува от грешки, да не загуби нещо или от критика. „Синьо-зеленото" дете се нуждае от повече свобода, от поощряване на самоинициативите му, от замяна на наказанията с поощрение. Изискванията и очакванията към него не бива да бъдат прекалено големи и да му тежат.

Зелен

Ако зеленият цвят преобладава във вашите рисунки, то вие сте прекалено „правилна". Такива жени обикновено спазват всички препоръки на лекаря и доста четат специализирана литература. Те възприемат бременността като болест, а себе си считат за тежко болни, които имат нужда от особени грижи. „Зеленото" дете се мисли за изоставено и има особено голяма нужда от майчината любов. За да не израсне „зелена" личност - консервативна, страхуваща се от промени, за него се изисква особено творческо възпитание, развитие на интересите му. Това дете се нуждае от чуството на защитеност, надеждност.

Черно

Черният цвят, цветът на заплахата, е противопоказан за бъдещите майки. Бременните жени рядко го използват в своите рисунки. Но ако вие, все пак, предпочитате черното, това говори за страх от предстоящите промени или страх от раждането. Този цвят подсказва, че за вас бремеността е силен стрес, който е преобърнал целия ви живот. Много често жените рисуват черни картини в първите седмици от бременността, когато не са взели окончателното решение да съхранят или не бременността. Колкото повече е предпочитан този цвят, толкова по-голяма е заплахата, толкова по-драматично е състоянието на бъдещата майка. „Черните" деца имат сложен характер, в тях е силно развито чувството на противоречие и желанието да докажат на околните, и преди всичко на своята майка, че са нужни и значими.

Сиво

Друга психологична картина ни дава сивият цвят, който също е противопоказен за бъдещите майки. Означава рутина, непросветеност, отхвърляне, душевна пустота. „Сивата" ситуация възниква тогава, когато бременната е изолирана или сама се е „затворила" от другите хора. Често жените, които преди бременността са работили много, рисуват сиви картини, когато излязат в отпуск по майчинство. Това показва, че бъдещата майка не вижда радостна перспектива в положението си и за нея раждането на детето е неприятно задължение. Жената се чувства отхвърлена от увлекателния живот за неопределено време. Другият тип „сиви" бременни са тези, които по една или друга причина не могат да разчитат на подкрепата от страна на бъдещия татко (морална или материална), и са неуверени в собствените си сили. Сивият цвят е първият признак на моралната умора. „Сивите" деца често са много тихи, страхливи, затворени в себе си.

Кафяво

В този цвят оранжевият е подтиснат от черния. За вас бременността е „дискомфортно" състояние. Вие изобщо не обичате да чакате, а тук очакването се простира на цели девет месеца. Всичко ви дразни - като се започне с разтящия корем и радостта и умилението на околните и се завърши с въпросите и съветите на близките. С такова нетърпение очаквате това раждане, че дори не се страхувате от него. Съществуват много причини за „кафявия" дискомфорт: слабо здраве, семейни неуредици, участие в драматични събития и най-накрая - умората. При „кафявите" деца има силна потребност от създаване на свой свят, надежден, затворен, мъничък свят, който ще създава чувството за безопасност.

Урок по рисуване за бъдещи майки

Представете си, че сте посадили семе от непознато, но прекрасно цвете, и с нетърпение очаквате да разцъфти. А сега се опитайте да нарисувате как си го представяте. Може да нарисувате и отделните етапи на неговия разтеж: появява се първото стръкче, първото листо, пъпката и накрая разцъфналото прекрасно цвете. Около него нарисувайте зелена полянка, синьо небе и жълтото слънце - това са грижите, с които ще обкръжите своето детенце. Психолозите и специалистите по цветотерапия твърдят, че това рисуване премахва вътрешното напрежение и помага на бъдещите майки да почувстват цялата красота на състоянието си. Урокът е особено полезен за жените, в чиито рисунки преобладава черният, сивият или кафявият цвят. Този урок има за цел да ви помогне да преодолеете страха си и да постигнете вътрешна хармония. Урокът е особено полезен за жените, в чиито рисунки преобладава черният, сивият или кафявият цвят.

Фактите говорят

Може да се дадат много примери за благоприятно и неблагоприятно въздействие на цветовете върху човешкия организъм.

  • Блекфрейърският мост в Лондон дълги години е бил боядисан в черно. Било е забелязано, че най-много самоубийства ставали именно от него. След като мостът бил пребоядисан в зелено, количеството самоубийства разко спаднало.
  • Камил Фламарион, френски астроном, жиляв в края на XIX и началото на XXв., доказал с помощта на опити, че растенията и животните не са безразлични към цветовете. Например, марулята, посадена под червено стъкло, растяла четири пъти по-бързо отколкото под слънчева светлина и достигала голяма височина. А под синьо стъкло растежът бил съвсем незначителен. Фасулът цъфти при бяла и червена светлина, а при синя и зелена умира.
  • Японците забелязали, че когато стълбищата в работните помещения били боядисани в червено, работниците по-рядко се спирали да си побъбрят.
  • За усмиряване на буйните затворници вСАЩ се използват стаи, боядисани в мек розов цвят. След известно време на пребиваване в такава килия се получава самопроизволно снижаване на мускулната активност.


Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: