Тя и Той

Целулитът – най-големият враг на красотата през лятото

Целулитът е изменение на мастните слоеве на кожата, което засяга близо 90 на сто от жените, както и малък процент от силния пол. Появява се и става видим тогава, когато свързващите тъкани задържат вода, токсини и мазнини, предизвикващи изменения в структу

Целулитът – най-големият враг на красотата през лятото

Целулитът е изменение на мастните слоеве на кожата, което засяга близо 90 на сто от жените, както и малък процент от силния пол. Появява се и става видим тогава, когато свързващите тъкани задържат вода, токсини и мазнини, предизвикващи изменения в структурата и вида на повърхностния кожен слой. Нарича се още „портокалова кожа" заради характерните си прилики с кората на южния плод. Проявява се най-често по корема, задните части и бедрата, но може да засегне дори ръцете. Пасивният начин на живот и неправилното хранене са основните фактори за появата му, но сред причините се нареждат още хормоните (което обяснява ниския процент засегнати мъже), стресът и дори замърсената околна среда.

В сезона на банските и ефирните дрехи жените, засегнати от по-тежките форми на целулит, преживяват драстичен срив в самочувствието, което върви в обратно пропорционална зависимост спрямо покачването на градусите на термометъра. А това преминаване от физически към емоционален проблем вече е сериозен повод да се вземат мерки.

Както казахме, една от причините толкова голям процент от дамите да са засегнати от този безспорно непривлекателен козметичен дефект са женските хормони и по-специално естрогенът. Той принуждава организма да се запасява с по-голямо количество мазнини, известни още като липиди. Подъл пръст в това има Майката природа, която се е погрижила за това натрупване с оглед подготовката на женското тяло за периода на бременността и кърменето. Въпросните липиди, складирани в мастните клетки, имат за цел да осигурят повече енергия за организма, която да освобождават в случай на появила се необходимост. Хармонията на този иначе съвсем естествен природен процес обаче често се разстройва от някои външни фактори, сред които и токсините (от храната, околната среда и т.н.). Резултатът е нарушаване на функцията на освобождаване на липидите, което причинява прекомерното разрастване на мастните клетки. Но това не е всичко - същите тези „гигантски" вече мастни клетки често имат неприятния навик да се групират заедно и така да образуват грозни подкожни грапавини.              

Изобилието от козметични продукти за борба с целулита наистина е зашеметяващо, ценовият диапазон също е достатъчно широк, така че на практика всяка жена може да намери „своя" антицелулитен продукт. Степента на резултатност обаче на повечето остава спорна. Истината е, че никой продукт, колкото и скъп и ефективен да е той, не може да постигне почти никакви резултати без известни промени в начина на живот.

Храната прави борбата... срещу целулита 

На първо място това означава да започнете да се храните по-здравословно - с по-голямо количество пресни плодове и зеленчуци и драстично ограничаване на тестените и захарните продукти. С мазнините положението е малко по-сложно.  Както вече разбрахте, целулитът зависи до голяма степен от тяхното правилното усвояване и разпределяне. Сатурираните мазнини, които са предимно от животински произход, се складират под кожата и причиняват неприятните мастни натрупвания. В групата на продуктите, които ги съдържат в особено големи количества, влизат: червените меса, колбасите, маслото, сметаната, мазните сирена и шоколадът. Не така стои въпросът обаче с т.нар. полезни мазнини и най-вече съдържащите се в рибата, ядките и лененото масло омега 3, които засилват мастния метаболизъм. Полезен е и витамин Е (намиращ се в яйцата и растителните масла), който е отговорен за доброто кръвоснабдяване на кожата.

Shake it, Baby! 

Съжаляваме, дами, за това, което предстои да кажем, но... без поне малко спорт и физическа активност няма да стане! Успокоителното е, че не е нужно да се потите всеки ден във фитнес залата, за да постигнете резултат. Ходенето е чудесен начин за раздвижване на кръвообращението в проблемните зони, тонизиране на краката и превръщането на мазнините в мускули. Колоезденето и йогата също са в топ 3 на ефективните физически дейности за борба с целулитния враг.

За да е напълно комплексна и резултатна програмата ви за елиминиране на целулита, задължително пийте поне по два литра вода на ден и редовно масажирайте засегнатите участъци след хигиенния душ с подходящия антицелулитен продукт. Повярвайте, усилията си струват, а от ваша страна се иска само желание, малко отделено време и постоянство.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: