Бременност

Чаят: позволено и забранено

Лао Дзъ казва, че чаят е еликсирът на живота.

Чаят: позволено и забранено

Не можем да не се съгласим с твърдението на китайския философ, след като ритуалът по приготвяне и консумиране на ароматната напитка съществува от хиляди години. Уханната течност е незаменима и за бъдещите майки, стига да се спазват някои правила.

Повече от еликсир

Чаят съдържа: полифеноли, които предпазват сърцето; антиоксиданти, намаляващи риска от развитие на рак; ценни хранителни вещества, които стимулират имунната система. Чаша с топлото питие облекчава сутрешното гадене по време на бременност и дори може да съкрати раждането. 

Полезните билки

Билковите чайове са особено нужни на дамите, които не са свикнали да пият достатъчно вода, тъй като имат хидратиращо действие. Те осигуряват важни елементи, като калций и магнезий. Само три чаши чай от ройбос набавят 1/3 от дневната нужда на организма от желязо. Джинджифилът повлиява благоприятно гаденето, а лайката помага при безсъние. Чаят от листа на малина пък укрепва мускулите на матката, което е от съществено значение за повишаване ефикасността на контракциите. Не пропускайте и напитката от листа от коприва, тъй като ще ви зареди с витамини А, С и К, както и с калий.

Какво да избягвате

Някои видове чай не са безопасни, докато очаквате дете. Сред тях са: евкалипт и имел (включват токсични вещества, преминаващи през плацентата), хибискус и жълт кантарион (нарушават хормоналния баланс), див джоджен и синчец (причиняват вродени дефекти на бебето).

Кофеинът

Не забравяйте, че някои видове чай (черен, зелен) съдържат кофеин, който е твърде стимулиращ по време на бременността. Затова не прекалявайте с напитката и си позволявайте не повече от 2-3 чаши на ден. Билковите и плодовите чайове пък не изискват подобни ограничения, тъй като не включват субстанцията.   

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

Тел.: 0888/921-924

 

 

Сподели: